Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Olyan nincs, hogy idén nincs: augusztusra csúszik a Budapest Pride

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az idei lesz a 25. Budapest Pride, ám a koronavírus-járvány miatt a korábban tervezetthez (július 4.) képest csúsztatva, augusztus 22-én rendezik meg a felvonulást – írja a hvg.hu.

Ráadásul az elmúlt években már egy hónaposra duzzadt Budapest Pride Fesztivál is jelentősen lerövidül, mindössze 10 napos lesz, a megnyitót augusztus 14-én tartják majd, és a hagyományokhoz híven a felvonulással zárul majd a rendezvénysorozat.

Ahogy azt Csikós Ádám, a Pride egyik sajtószóvivője kifejtette:

„Olyan nincs, hogy 2020-ban ne legyen Pride. Csak akkor nem tartunk idén Budapest Pride-ot, ha a járványügyi veszélyhelyzet az év végéig fennmarad… Készítünk forgatókönyveket, meghatározunk stratégiai pontokat, amikor felülvizsgáljuk a terveinket, még ha ennek az is az eredménye, hogy idén már csak kabátban tudunk felvonulni.”

Az idei év nem csak azért különleges, mert negyed százados lesz a Budapest Pride, de először tartanak felvonulást a fővároson kívül, egészen pontosan Pécsen.

Csakhogy a járványhelyzet a Pécs Pride-nak is keresztbe tesz, az eseményt szervező Diverse Youth Network is bejelentette már, hogy későbbre halasztják a felvonulást.

Hogy pontosan mikorra, azt még nem lehet tudni, de dolgoznak a vészforgatókönyv megalkotásán.

A pécsi Pride sorsa amúgy is elég hányattatott, ahogy arról mi is beszámoltunk korábban. Március elején Péterffy Attila polgármester közleményben jelezte, hogy a városban hónapok óta zajlik a „találgatás, provokáció és hisztériakeltés” a rendezvénnyel kapcsolatban, amelyben „élen jártak bizonyos kormányoldali médiumok”. A polgármester azt is közölte, hogy a Pride a gyülekezési törvény alá esik, így annak engedélyezése és biztosítása a rendőrség hatáskörébe tartozik. Péterffy mégis úgy döntött, reprezentatív közvélemény-kutatást végeztet a városlakók körében a Pécs Pride rendezvénysorozatról, hogy megtudja, „mit gondolnak a pécsiek a közelgő rendezvényről.”

Hogy miért problematikus ez a gyakorlat, azt Pap Szilárd István írta meg tegnap a Mércén, ide kattintva el is lehet olvasni.

A polgármester bejelentése után nem sokkal azonban tovább burjánzott az ügy, Kővári János helyi önkormányzati képviselő ugyanis sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 8000 aláírást szeretnének összegyűjteni az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) színeiben, hogy egy közmeghallgatást csikarjanak ki a városvezetésből, ahol a pécsiek elmondhatják a véleményüket a Pride-ról.

Kővári a sajtótájékoztatón azt is elmondta: szerinte a Pride sérteni fogja a közerkölcsöt és a jó ízlést is, de pláne az alapvető jogokat, mint például a gyerekek testi-lelki egészséghez való jogát és a vallásos emberek meggyőződését is.

via hvg.hu/Mérce
Címlapkép: "Szabad-e vagy?" - A 2017-os Budapest Pride felvonulói // Fotó: Csoszó Gabriella, Freedoc