Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Anyakönyveik elégetésével tiltakoztak transznemű emberek a nemváltoztatás elismerését tiltó törvény ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Születési anyakönyvi kivonataik elégetésével tiltakoztak transznemű emberek pénteken a Hősök terén az Áder János által csütörtökön aláírt új törvény ellen, ami már nem teszi lehetővé számukra, hogy hivatalosan is megváltoztathassák a nevüket és nemüket irataikban.

A Budapest Pride által szervezett megmozdulás célja az volt, hogy felhívják a figyelmet, az államnak nincs joga olyan néven nyilvántartani embereket, ami nem az övék. A törvény 33. paragrafusa gyakorlatilag megtiltja a transzneműséget Magyaroszágon: jogszabályba foglalták, hogy mostantól nem lehet hivatalosan nevet és nemet változtatni, továbbá a törvény azt mondja ki, hogy a biológiai nemet tekintve csak férfiak és nők léteznek, ezáltal is még inkább figyelmen kívül hagyva az interszex emberek létezését.

A szervezet figyelmeztet, a jogi nemváltoztatás lehetőségének betiltása nem csak alkotmányellenes, de drasztikus hatással is van az érintettekre: a Háttér Társaság kutatása szerint a magyar transznemű emberek 24%-a kísérelt már meg öngyilkosságot azért, mert kilátástalannak ítélte meg az életét, 40%-ukat pedig rúgták már ki amiatt, mert transznemű.

A kényszerű coming outok bevezetésével ezek a számok drámaian megnőhetnek.

forrás: budapest pride

A Budapest Pride szerint a transznemű közösség tagjai alapvetően súlyos munkahelyi és egészségügyi diszrkiminációnak vannak kitéve, ha nem jutnak hozzá a számunkra megfelelő iratokhoz, és a helyzet súlyos romlásnak indulhat, hiszen minden egyes hivatalos irat felmutatásakor magyarázkodniuk kell, így olyanokkal is kénytelenek beszélni a transzneműségükről, akikkel alapvetően nem osztanák ezt meg.

„A jogalkotóknak nem az a dolga, hogy emberéletekkel játszanak a saját ideológiájuk mögé bújva. Ráadásul ezt az ideológiát is úgy alakítják, ahogy éppen tetszik nekik: az 1993-es Liberális Internacionálén Kövér László még a tolerancia fontosságáról adott interjút”

– írják.

Ahogy arról beszámoltunk, nemrég Áder János rezidenciája előtt akcióztak transznemű aktivisták, felszólítva a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt. Miután ez mégis megtörtént, a pénteki akción a szervezők bejelentették: nem hagyják, hogy a magyar kormány kénye-kedve szerint megfossza a transznemű embereket alapvető jogaiktól. Ezért felszólították Kozma Ákost, az Alapvető Jogok Biztosát, hogy küldje az Alkotmánybíróság elé a törvényt.

Az Amnesty International kezdeményezésére, a Háttér Társaság és a Prizma Transznemű Közösség közreműködésével levélíró kampányt indítanak Kozma Ákos ombudsmannak, amiben felszólítják az alapvető jogok biztosát: küldje az Alkotmánybíróság elé az alkotmányellenes és embertelen törvényt. Így minden állampolgár kifejezheti a véleményét és kiállhat a transznemű polgártársai mellett.

„A jogi nemváltás ellehetetlenítésével a kormány emberéletekkel játszik. Amíg nem kívánják az ország becsületes adófizető és hazaszerető polgárait emberszámba venni, és egyenlő partnerként kezelni, addig az egyetlen lehetőségünk, hogy az Alkotmánybíróság, illetve az Európai Emberi Jogok Bírósága előtt kényszerítsük őket párbeszédre. Ez meg is fog történni.”

– mondta Ördög Ivett, transznemű aktivista.

A törvényjavaslat ellen több nemzetközi szerv is felszólalt, köztük az Európai Parlament Frakcióközi LMBTI Csoportja, az Európa Tanács Emberi Jogi Biztosa, az ILGA és a TGEU ernyőszervezetek és az ENSZ emberi jogi főbiztosa is. Az Európai Parlament elítélte a kormány transzneműek életét ellehetetlenítő törvénjavaslatát, a salátatörvény visszavonását levélben is kérték a Miniszterelnökséget vezető minisztertől és az Igazságügyi minisztertől, amit 63 képviselő aláírása nyomatékosított. Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős biztosa azt nyilatkozta, hogy törvényalkotóként nagyon nehéz megértenie, hogy ennyi kutatás és tudás birtokában miért hoznak tagállamok szándékosan kárt okozó törvényeket.

Címlapkép: Budapest Pride