Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csak a szülőket nem tájékoztatta a tankerület, hogy szeptemberben már nem nyit ki a mártélyi általános iskola

Ez a cikk több mint 3 éves.

Költséghatékonysági, oktatásszakmai és esélyegyenlőségi okok miatt szervezi át az EMMI a Varga Tamás Általános Iskola mártélyi tagintézményében zajló oktatást, egészen pontosan úgy, hogy bezárja azt – írja a HVG.

A döntés mögött a „vasalódeszkás tanárt” is megbüntető Hódmezővásárhelyi Tankerület vezetője áll, aki egyébként néhány hónapja még meg volt elégedve az intézménnyel. Az okok azonban homályosak, az átszervezés megvalósítása pedig több szempontból is igencsak problematikus.

A Hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskolában 430-an tanulnak, összesen 45 pedagógussal folyik a munka. Ehhez a létszámhoz tartozik a mártélyi tagintézmény, ahol jelenleg 22-en tanulnak két pedagógussal, és egy pedagógiai asszisztenssel. A kis falusi iskola egyetlen épületében az 1-4. osztályok összevont oktatására kaptak engedélyt, két csoportra bontva.

Az EMMI indoklása szerint 2015 és 2018 között az iskolába beiratkozók száma 2-8 között változott, és mivel az osztályok minimumlétszáma 14, így önálló osztály nem indítható alsó tagozaton, egyetlen évfolyamon sem.

Jelenleg azonban 22-en tanulnak itt. Az Oktatási Hivatal adatai szerint ráadásul a kistelepülések jelentős részében összevontan folyik a tanítás az alsó tagozatokban, tehát Mártély sem lóg ki a sorból.

Sőt, a kormány kifejezetten támogatja, hogy még azokban a falvakban is legyen lehetőség az alsósok oktatására – akár kis létszámban is-, ahol korábban azt megszüntették. Az intézmények újranyitásához elegendő nyolc szülő szándéknyilatkozata, ezt a feltételt a köznevelési törvény is biztosítja.

Éppen ezért érthetetlen a döntés, amiről egyébként a mai napig nem értesítették hivatalosan a szülőket, a hír szájról szájra terjedt el. Az azóta lemondott tankerületvezető helyettese a napokban ismertette a döntést a polgármesteri hivatalban, ahová a szülőket nem hívták meg, de többen mégis elmentek, hogy jelenlétükkel tiltakozzanak. A HVG által megkérdezett polgármester, Putz Anita szerint nonszensz, hogy még június közepén sem kaptak a szülők hivatalos tájékoztatást arról, hogy megszűnik intézmény, szeptemberig kereshetnek más iskolát.

A polgármester azt is kifogásolta, hogy a tankerületi vezető túl későn – a törvényben megszabott februári határidő után – szólt, a veszélyhelyzet kihirdetése másnapján kapott egy levelet tőle, hogy véleményezzék a döntést.

A március 12-i tankerületi megkeresésre válaszukban leszögezték: sem a szülők, sem a pedagógusok, sem a település nem támogatja a megszüntetést. Erre azonban meghökkentő válasz érkezett, miszerint az érintetteknek csupán véleményezési joguk van, ami a döntést nem befolyásolja.

A szülők és az önkormányzat ezután közösen úgy döntöttek, új, egyházi fenntartót keresnek az iskolának, de annak ellenére, hogy működőképes megoldásnak bizonyult volna, végül ez sem valósulhatott meg, a tankerület döntése ellen ugyanis nincs lehetőség fellebbezésre, csak jogsértés esetén lehet azt a bíróságon megtámadni.

A szülők kétségbeestek, hiszen jelen állás szerint szeptemberre új iskolát kellene találniuk a gyerekeiknek, ráadásul elégedettek a helyben megvalósuló kiscsoportos oktatással. Egyelőre nem adták fel a reményt: aláírásgyűjtést indítottak az iskola megtartásáért, illetve Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak is levelet írtak, amelyben a köznevelési törvény azon részére hivatkoznak, amely szerint nyolc szülő akarata is elég egy iskola elindításához. A levelet futva készülnek elvinni az államtitkárnak, ezzel is felhívva a figyelmet az ügyre.

Címlapkép: MTI Fotó: Máthé Zoltán