Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A munkáltató által „biztosított” munkaruhában, tehát anélkül kampányolnak a gyermekvédelmi dolgozók

Ez a cikk több mint 3 éves.

Dolgozz abban, amit a munkáltatód vett neked! – ruha nélküli (de természetesen kitakart) képekkel kampányolnak a BDDSZ (Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete) tagjai, hogy felhívják a figyelmet a szociális és gyermekvédelmi intézményekben dolgozók munkaruhaellátásának évek óta húzódó problémájára.

A BDDSZ megkérte a dolgozókat, hogy fotózzák le magukat abban a munkaruhában, amelyet a munkáltatójuk biztosít nekik, majd küldjék el a szervezetnek.

A lapokkal kitakart képek jól szemléltetik, hogy nem csak a járvány előtt, de a járvány alatt és után sem kaptak munkaruhát, így anélkül kellett ellátniuk a fokozottan egészségkárosító feladatokat a gyermekekkelés idősekkel foglalkozó szakembereknek.

A szociális- és gyermekvédelmi területeken dolgozók épp úgy ki vannak téve a nagyfokú fertőzésveszélynek, mint az egészségügyben dolgozó ápolók, orvosok stb

-írják.

Az érvényes jogszabály szerint, ha a munkakör ellátása nagyfokú szennyeződéssel jár, a munkaruházatot a munkáltató lenne köteles biztosítani, ennek elmaradása jogsértő és veszélyezteti a dolgozók egészségét.

A BDDSZ információi szerint ma Magyarországon a közvetlen állami fenntartású szociális intézmények 40 százalékban nem biztosít sem az állam, sem a munkáltató ruházatot, ezzel pedig erősen veszélyezteti a dolgozók egészségét. A gyermekvédelmi területen a telephelyek 70 százalékánál szintén felszerelés nélkül állnak helyt a munkavállalók a mindennapokban, tehát összesen 450 ilyen telephelyről van szó.

„A kérdésünk az, hogy meddig marad így ez a jogsértő helyzet a „Covid után”, vagy az állam végre megvédi dolgozóit a fertőzésveszélytől a jövőben a munkaruházat jogszabályi garanciáinak és fedezetének biztosításával?”

Címlapkép: Kampányfotó: BDDSZ