Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány is támogathatja az elektromos kerékpárokat, Terézvárosban „bebringázás” is jár az anyagi támogatás mellé

Ez a cikk több mint 3 éves.

Úgy tűnik, egyre nagyobb támogatottságnak örvend az egyik legkörnyezetkímélőbb közlekedési mód, a kerékpározás: a mai napon Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bejelentte, hogy támogatja a Magyar Kerékpárosklub és a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség kezdeményezését, hogy az elektromos autók és robogók vásárlása mellett az elektromos rásegítéses kerékpárokat is támogassák, Terézváros önkormányzata pedig 50 ezer forintos kerékpárvásárlási támogatást nyújt a hatodik kerület fiatal lakóinak.

A miniszter a mai napon, a Tisza-tavi kerékpáros híd átadóján tette meg a bejelentést. A Klub közleménye szerint az elektromos kerékpárok a normál biciklikhez képest nagyobb távolság megtételét teszik lehetővé, így a társadalom jelentős részének nagy segítséget jelenthet a mindennapi ingázásban, a domborzati viszonyok jelentette akadályokat is könnyebben le tudják küzdeni így az idősek.

Magyar Kerékpárosklub és a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség az elektromos rásegítéses kerékpárok és a teherbiciklik tekintetében minimum 30 százalékos, maximum 200 ezer forintos támogatás bevezetését javasolja a kormánynak.

„Ezzel a kiegészítéssel hatékonyabb fellépést érhet el hazánk a környezet- és klímabarát célok elérése irányába is, hiszen gépjárművekhez képest kevesebb pénzből több ember fenntartható mobilitását segíthetjük”

-írják. A teljes javaslati levél itt olvasható el.

Az említett, 50 ezer forintos biciklivásárlási támogatást a kerületben élő, aktív, nappali tanuló vagy hallgatói hallgatói jogviszonnyal rendelkező 14-20 évesek pályázhatják meg, pozitív elbírálás után kötelesek a járművet regisztrálni, valamint biztosítást is kötni rá. Az anyagi segítség mellett KRESZ-oktatást és úgynevezett „bebiciklizést” is biztosítanak, mely során a fiatalok a kerület kerékpársávjait gyakorlott biciklisekkel együtt járhatják be.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton