Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tegnaptól igényelhetik a spanyolok az alapjövedelmet

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hétfőn nyújthatták be az első igényeket a spanyol kormány válságkezelési intézkedéseként bevezetett alapjövedelemre.

Ahogy arról már mi is írtunk, május végén hivatalossá vált, hogy a spanyol állampolgárok június 15-től igényelhetik majd az alapjövedelmet, ami egy 1 személyes háztartás esetében 472 euró (163 ezer forint) lesz. Ezt az igénylő akkor kapja meg teljes összegben, ha nincs semmilyen bevétele. De ha valaki például részmunkaidőben dolgozik ennél kevesebb bérért, a különbséget kapja meg az államtól. A többszemélyes háztartásokban személyenként 139 euróval nő az alapjövedelem küszöbértéke, maximális összege 1015 euró (350 ezer forint).

Az alapjövedelem baloldali PSOE-Unidas Podemos kormánykoalíció által a koronavírus-járvány okozta válság kárainak enyhítésére szánt juttatás, amelyet nemrégiben hagyott jóvá a spanyol minisztertanács.

Alapjövedelemre a 23 és 65 év közötti korosztály jogosult, illetve 18 éves kortól az, aki kiskorú gyermeket nevel. Külföldi állampolgár esetében az igénylés feltétele legalább egyéves érvényes tartózkodási engedély.

A jogszabály előírja azt is, hogy az alapjövedelmet csak az kérelmezheti, akinek vagyona – lakóingatlanát nem számolva – nem éri el a 16614 eurót (5,7 millió forint). Többszemélyes háztartás esetén ennek összege 46146 euró (15,9 millió forint). 850 ezer háztartást, összesen 2,3 millió embert érhet el a támogatás, 30 százalékuk gyerek. Az első 100 ezer igénylő már június végén megkaphatja a juttatást. Az intézkedés éves költségvetési vonzata 3 milliárd euró.

Pablo Iglesias, szociális ügyekért felelős miniszter az elmúlt évtized legnagyobb eredményének nevezte a tervezett alapjövedelmet. „A koronavírus-járvány járvány sok honfitársunk helyzetét súlyosbította. A minimális alapjövedelem bevezetésére már a kormányprogramban is kötelezettséget vállaltunk, de a járvány miatt ez több ezer spanyol család számára nagyon sürgős lett, ezért nem várhattunk vele tovább” – mondta Pablo Iglesias.

„Az lesz a siker, ha minél több embert kimentünk az extrém szegénységből” – ezt még José Luis Escrivá, társadalombiztosításért felelős tárcavezető  mondta május végén, az alapjövedelem bevezetésének biztossá válásakor, hozzátéve, hogy arra számítanak: 80 százalékkal csökkenthető a mélyszegénységben élők száma az alapjövedelemnek köszönhetően.

A spanyol jegybank (Banco de Espana) márciusi jelentése szerint a lakosság csaknem negyedét, mintegy 12 millió embert veszélyezteti a szegénység kockázata a dél-európai országban.

Az alapjövedelem intézményéről ide kattintva olvashatók cikkeink.

(AS, MTI, Euronews)

Címlapkép: Twitter.com/Reuters