Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

REN21 jelentés: Nagyon messze vagyunk még attól, hogy elegendő megújuló energiát használjunk

Ma adta közzé a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó, tudósokat, kormányzati intézményéket, civilszervezeteket és ipariági szereplőket tömörítő platform/think tank a REN21 idei jelentését a megújuló energiaforrások helyzetéről.

Ez alapján elég messze vagyunk még az elégséges károsanyagkibocsátás csökkentéstől, és a párizsi egyezményben foglalt célokhoz való közeledéstől.

A klímaváltozás megállítása, vagy legalábbis tempójának lassításának érdekében a megujuló energiaforrásokra való átállás kulcsfontosságú szerepet játszik, azonban a REN21 jelentése elég nyomasztó képet fest erről a folyamatról: hiába történt némi fellendülés az elmúlt években, még nagyon messze vagyunk a céltól.

„A napenergia-boom egyértelműen megindult Magyarországon az elmúlt években, és ennek további ösztönzése a nemzeti energia- és klímatervben is szerepel. Ugyanakkor a jelentés is azt mutatja, hogy a többi megújuló energiaforrás és technológia használata és a növekedési üteme elmarad a lehetőségektől” – összegezte a hazai helyzetet a HVG-nek Vaszkó Csaba, környezetvédelmi szakember, aki részt vett a jelentés elkészítésében.

A jelentés főbb megállapításai szerint annak ellenére, hogy a megújulók más energiaforráshoz mérten jóval dinamikusabban növekednek, az energia iránti egyre csak növekvő igény kevesebb mint egyharmadát szolgálják ki. A növekedés szinte kizárólag az áramtermelésben történik, az egyéb magaskibocsátású területeken, mint a fűtés, hűtés és a közlekedés szinte nincs jelen.

Amíg a globális energiaigény folyamatosan nő (évente 1,4 százalékkal 2013-2018 között), addig hiába a megújuló források szintén egyre növekvő száma, arányuk szinte semmivel nem emelkedik: ebben az időszakban 9,6-ról 11 százalékra.

Ami bizakodásra adhat okot az a nagyobb szektorokban a megújulók aránya: az áramtermelésben 26, fűtés-hűtés vonalán 10 százalékos. A közlekedésben és az épületek energia ellátásában azonban még mindig alacsony az előbbiben 3 százalékos, az utóbbiban, ami a világ energiatermelésének 33 százalékát adja, még ennél is alacsonyabb.

Ezek a nagy különbségek, az hogy az áramtermelésben ilyen magas az arányszám, elsősorban annak köszönhetően, hogy az államok fókuszában ez a szektor volt. Legalább ekkora szükség lenne most a többi területen is a piacot ösztönző szabályozásokra.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán