Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még majdnem 3000 lélegeztetőgépet hozatott a kormány, miközben már itthon is gyártjuk elvileg

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szijjártó Péter külügyminiszter Facebookon jelentette be, hogy újabb 2800 darab lélegeztetőgép érkezett Magyarországra külföldről, valamint további 8 millió maszk.

„A járványügyi intézkedések lazításának folyamatossága csak akkor tartható fenn felelősséggel, ha közben a védekezéshez szükséges eszközök beszerzése is folyamatosan zajlik.”

– indokolta a további vásárlásokat Szijjártó.

A 444 számítása alapján azonban ezzel a szállítmánnyal megközelítettük a 11 ezer darab lélegeztetőgépet, ami az Orbán Viktor miniszterelnök által kijelölt 8 ezres célon messze túllő.

Emlékezetes, Orbán még április elején nyilatkozott a kétezres gépállomány nyolcezresre emeléséről, ami szerinte „még háborús időkben is elég kell, hogy legyen”. Kérdés, hogy milyen háborús helyzetre emlékeztető szituációra számít a külgazdasági- és külügyminiszter, ezt a célt is jelentősen túlteljesítette, és egyelőre nem nyilatkozott a szállítások leállításáról.

A magyarországi járványhelyzet során eddig a legrosszabb időszakban 80 embert kellett egy időben lélegeztetni mesterségesen, mostanában ennek a negyedét körülbelül. Ráadásul – ahogy a 444 szerzője rávilágít – időközben itthon is megkezdődött a lélegeztetőgépek gyártása, és annak során még legalább 1000 gépre fogunk szert tenni.

A portál a következőket kérdezte többször is a Külügyminisztériumtól:

  • hány lélegeztetőgépet vásároltak eddig?
  • mennyi érkezik még?
  • milyen típusú lélegeztetőgépeket vásároltak?
  • mennyiért szerezték be ezeket az eszközöket?
  • milyen összegű szerződések vannak még?

Kérdéseikre eddig nem kaptak választ.

(444)
Címlapkép: MTI/KKM/Borsos Mátyás