Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Álhírek, hamis fotók tömkelege kering a sajtóban a seattle-i autonóm zónáról, még napokkal azután is, hogy megcáfolták őket

Ez a cikk több mint 3 éves.

Hamis, manipulált fotókkal próbálta meg az amerikai szélsőjobboldali média kaotikus és veszélyes területnek beállítani azt az autonóm zónát a Washington állam-beli Seattle-ben, amit a tüntetők a rendőrséggel megegyezve, társadalmi kísérletként alakították ki, miután az állig felfegyverzett rendfenntartó szervek múlt héten elhagyták a körzeti kapitányságot és bedeszkázták annak ablakait.

A zóna, amelyet a baloldali közösségszervezők ezután elkezdtek egyfajta „biztonságos demonstráló területté” átszervezni, ahová a rendőrség nem lép be, azonnal a szélsőjobboldali hírportálok és kábeltévék kereszttüzébe került Amerikában.

A helyi viszonyokat értelemszerűen sokkal jobban ismerő Seattle Times már napokkal  ezelőtt nyilvánosságra hozta: a videófelvételek és fényképek, amelyek alapján ezek az információk elterjedtek, mind hamisak voltak. Az egyik, általuk közzétett képen a május 30-i, és június 10-i, városbeli rendőr-tüntető összecsapás képeit használták fel jó néhány, az amúgy túlnyomó részt békés Capitol Hill-i tüntetőkről szóló sztoriban, öt napja pedig egy, még május 30-án, Minneapolis-St. Paulban felgyújtott üzlet fotóival illusztrálták az erről szóló beszámolóikat.

„Őrült város” – A Fox News online címlapja 2020. június 10-én. Ez a kép nem Seattle-ben és végképp nem az autonóm zónában készült, a cikk viszont erről szól

Magában a tudósításban viszont még súlyosabb módon olyan fotókollázst közölte, ami nem is a helyszínen készült, és valaki utólag, több fotóból rakta össze és tette fel a Twitterre. David Ryder helyi, szabadúszó fotós Gettynek leadott képe a kis műanyag útakadályokat, és „Itt kezdődik Szabad Capitol Hill” táblát ábrázolja, a Fox azonban egy láthatólag egészen amatőr módon odavágott fegyveres alakkal, manipulálva közölte azt le:

Hamisított fotó a Fox News-ról, amin jól látszik a fegyveres válláról levágott résszel, hogy másik, ugyancsak a helyszínen készült fotóról került rá az eredetire, mintha a bejáratot ellenőriznék fegyveresek, holott valójában csak a zónában járőröznek / Forrás: Seattle Times

A Fox News szerkesztősége szombat este a Seattle Times-nak emailben eljuttatott levelében és saját honlapján is elnézést kért a helytelen, félrevezető de milliók által látott, és megosztott illusztrációkért és a manipulált fotók közléséért, a hamis fotókollázst pedig eltávolították.

Tucker Carlson, a Fox News egyik kommentátora félig gúnyosan – de sokak által komolyan vett módon – úgy állította be, mintha a seattle-i Capitol Hill (azaz a Csáz) elszakadt volna az USA-tól, az ellenőrzőpontokon autókat zaklatnának, a környékbeli boltokat megsarcolták volna, sőt, egy helyi Spotify-rapper, Raz Simone már „hadúrnak” is kiáltotta volna ki magát. Az értesüléseket mindenki tagadta, Raz Simone valóban a zóna aktivistái között járkál, néha beszédeket is mond, de a „hadúri”, a médiát bejárt pletykákra részletesen reagált a Forbes újságírójának, amiből kiderült, azoknak valóban semmi köze a valósághoz.

Az eredeti álhírek egyik elsődleges terjesztője egy ismert, magát gyakran újságírónak kiadó szélsőjobboldali provokátor Andy Ngo volt, aki már többször került elég kétértelmű helyzetekbe antifasiszta tüntetőkkel, arra viszont most sem volt bizonyíték, hogy vele erőszakoskodtak, sőt, a rendőrség a Seattle Times-szal közölte, utólag sem tett senki bejelentést a zónából erőszakos garázdaság, fegyverhasználat miatt.

A fotók persze látványosak, hiszen Washington állam „open carry”, tehát szabadon hordható fegyverhordozási szabályokkal rendelkező állam. A helyi tapasztalatok szerint azonban az így érkező aktivisták fegyvereinek nagy részében még töltény sincsen, és főleg a rendre és a provokációk elkerülésére próbálnak figyelni.

Mindezek a, már június 12-13-án számos angol nyelvű médiában hozzáférhető információk még sehol sem jelentek meg magyar nyelven. Az Origo, a Mandiner, a 888, de még az Azonnali és a Válasz Online is tényként számolt be viszont az azelőtt a főleg Trump elnököt támogató hírportálok és televíziók álhíreiről.

Korábban például a seattle-i rendőrség szóvivője megemlítette, hogy az autonóm zóna „fegyveresei sarcot szedhetnek a helyi üzletektől.” Az állítást azóta maga az – egyébként immár a zóna lejáratásában és eltűnésében erősen érdekelt – rendőrség vonta vissza, ezt azonban természetesen már senki sem közölte le. Később maga a városnegyed vállalkozói szövetsége is közölte, semmiféle atrocitásról nem kaptak tagjaiktól bejelentést, sőt, a többség szimpatizál a zónát szervezőkkel.

Ennek ellenére ma is, változtatás nélkül szerepel ez a Donald Trumpnak tulajdonított információ a brit jobboldali Daily Mail erről írt cikkében is, sehol sem frissítették azt az állítás visszavonásával.

Nem segíti a helyzetet, hogy az álhíreket maga az elnök Twittere is felerősíti, különböző fenyegetésekkel borzolva a kedélyeket. Jenny Durkan seattle-i polgármester csütörtökön úgy válaszolt arra, hogy az elnök a hadsereggel is fenyegetőzött, hogy jobb, ha Trump inkább „visszamászik a bunkerjébe” és a helyzet kezelését a helyiekre hagyja.

A belvárosi, amúgy igen drága Capitol Hill városnegyed lakossága főleg középosztálybeli liberálisokból állt, itt, és a környékbeli parkban gyülekeztek rendre össze a George Floyd meggyilkolása utáni tiltakozások a városban. Ezért azután a seattle-i rendőrfőkapitányság (SDP) szinte teljes katonai fegyverzetben és a hadseregnél használt könnygázgránátokkal itt is próbálta rendszeresen, brutális módon feloszlatni a békés tüntetőket, amiből rendszeresen káosz, és a rendőrökkel folytatott közelharc, verekedés lett, amit mindig a rendőrség kezdeményezett. A Capitol Hillen történt rendőri brutalitást azóta maga a kapitányság is vizsgálja mint aránytalan választ.

A tarthatatlan helyzet miatt a helyi rendőrség a tüntetőket bevonva múlt vasárnap új kísérletbe kezdett, és egy nagyjából négy blokkból álló területet átadott a tüntetőknek, akik azt először Capitol Hill Autonóm Zónának nevezték el, majd, látva, hogy a rémhírek szerint ez azt is jelenti, el akarnak szakadni az Egyesült Államoktól, egy idő után nevet váltottak és most Capitol Hill Autonóm Tüntetési Területnek hívják őket. A seattle-i, demokrata városvezetés a kezdetektől ellenezte a rendőrség tervét, szerintük a kivonulás után a rendőrségi hívások várakozási ideje a háromszorosára nőtt.

Azonban a benti szervezők és szimpatizánsok több videót is készítettek a napokban a helyszínről, amelyek szerint sem az élelmiszerhiányra vonatkozó további pletykák, sem a közbiztonsági problémák nem állnak fent, sőt a helyiek még az utcákat is takarítják – szelektíven. Több, a tudósítónak nyilatkozó résztvevő is csupán szarkasztikus megjegyzésekkel reagált a róluk szóló rémhírekre.

Az autonóm zónán belül közben egyfajta kirakodóvásár alakult ki, de mivel az álhírekkel szemben ott egyetlen ki- és bemenő személyt, vagy autót sem ellenőriznek semmiféle módon, természetesen egészen változatos csoportok, a tüntetőkhöz nem is köthető egyének és természetesen provokátorok is megjelentek. Az eddigi legnagyobb atrocitás alkalmával egy jobboldali, vallási prédikátort néhány ember verekedés közben a földre tepert, de az összezörrenést hamar megszüntették odaérkező szervezők. A felvételeken és videókon jól látszik, helyi üzletek nemhogy nincsenek szétverve, vagy megsarcolva, de főként ők látják el a tüntetők sátortáborait is élelmiszerrel és minden mással, lévén pedig hogy eleve egészen liberális negyedről van szó, a legtöbb helyen a tüntetőket támogató táblák is megjelentek.

Noha sem a polgármester, sem pedig a rendőrfőkapitány nem látja hosszú távon fenntarthatónak a „biztonságos tüntető zónát”, ott annak megalakítása óta soha nem történt fosztogatás, és komoly atrocitás sem, míg a június 1-ét követő héten, amikor még a rohamrendőrség is jelen volt, egymást követték az erőszakos jelenetek.