Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szélsőjobboldali tüntetők csaptak össze rendőrökkel Londonban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több szélsőjobboldali csoport szervezett tüntetést Londonba, miután az elmúlt napok során, több más nyugat-európai és amerikai nagyvároshoz hasonlóan, rasszista és rabszolgatartó történelmi személyek szobrait rongálták meg a George Floyd meggyilkolása után kirobbant Black Lives Matter tüntetések résztvevői. Bár Sadiq Khan, londoni polgármester szerint a szobrok ügye csak ürügy az erőszakra, tény, hogy az elmúlt napokban többek közt Winston Churchill szobrát is megrongálták, így azt ma már védőpalánkkal vették körbe a hatóságok.

A szélsőjobboldali „ellen-demonstrálók” gyülekezőhelye is a miniszterelnök szobrának közelében, a Parliament Square-en volt, itt a kivezényelt rendőri erők kordonnal választották el a szélsőségeseket az emlékművektől és a közelbe tervezett BLM demonstrációtól. A rasszizmus elleni tüntetést végül lemondták a szervezők, így az elsősorban veteránokból, futballhuligánokból álló tömeg a szobrokat védő rendőrökre támadt.

Egyes helyi tudósitok szerint a tömeg karlendítéssel és rasszista jelszavakkal vonult a rendőrökkel szemben, köztük annyi alkohol fogyott, hogy a hatóságok képviselői felszólították a közeli Tescot, szüntesse be aznapra a szeszes italok árusítását.

Az agresszív tömeg a rendőrök felé sörös üvegeket dobott, egyértelművé téve, hogy céljuk nem a szobrok megóvása, hanem az azokat védelmező rendőri erőkkel való összecsapás.

A csoport rengeteg szemetet is hagyott maga után, amit arra járó önkéntesek szedtek össze:

 

Priti Patel belügyminiszter szerint „elfogadhatatlan huliganizmus” történt és az elkövetőknek a „érezniük kell a törvény erejét”. Hozzá csatlakozott a parlament több tagja és közéleti személyiségek, akik elítélték a zendüléses jeleneteket, azonban Boris Johnson, aki a BLM tüntetések résztvevőit azonnal bűnözőknek titulálta, még nem kommentálta a ma történteket.

A konzervatív parlamenti képviselő, Tobias Ellwood twitteren tett közé egy képet, amin a szélsőjobboldali megmozdulás egy tagja látható, amint levizeli a Kieth Palmer emlékművét. Palmer volt az a rendőr, aki 2017-ben megakadályozott egy terrortámadást a londoni parlament közelében és eközben életét vesztette.

A belügyminiszter korábban felhívta a figyelmet arra is, hogy az ország egy egészségügyi krízis közepén áll, és hangot adott attól való félelmének, hogy a szélsőjobboldali csoportok vandalizmussal és erőszakos összecsapásokkal igyekeznek reagálni az aznapra meghirdetett BLM tüntetésekre. Ezért megkérte, hogy aki tud maradjon távol London belvárosától, illetve felszólította a tüntetésekre igyekvőket hogy 5 óráig hagyják el az utcákat.

Eközben országszerte békés Black Lives Matter tüntetések zajlottak, nagyszámban a távolságtartás szabályait betartó esemény volt Brightonban és felvonulásokkal emlékeztek meg Newcastle és Bristol városában is. Emellett az észak-londoni Newington Greenben és a Hyde Parkban, ahol térdre ereszkedve, beszédeket hallgatva emlékeztek meg a rendőszi erőszak és a rasszizmus áldozatairól.

(TheGuardian, BBC)