Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Aktivisták tiltakoztak az ellen, hogy a kormány meghiúsította, hogy hajléktalan embereket fogadhasson be a Városháza

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Belváros mindenkié! címmel rövid, figyelemfelhívó demonstrációt tartott ma az A Város Mindenkié csoport az Építésügyi és Örökségvédelmi Kormányhivatal Logodi utcai épülete előtt, miután a fővárosi kormányhivatal korábban műemlékvédelemre, és a turizmus érdekeire hivatkozva nem engedélyezte, hogy Karácsony Gergely eredeti tervei szerint a koronavírus-járvány elől a fővárosi önkormányzat belvárosi, Gerlóczy utcai épületébe költöztessenek otthontalan budapestieket.

A molinókkal, rövid akcióra érkező demonstrálók hangsúlyozták, a döntéssel a kormányhivatal a „turisták kényelmét” helyezte előtérbe a főváros legalsóbb, legszegényebb rétegeinek létérdeke helyett.

Videó forrása: AVM

Hellenbarth Virág, az AVM aktivistája a helyszínen elmondott rövid beszédében hangsúlyozta:

„… úgy tűnik, hogy a magyar kormánynak a saját érdekcsoportjainak kiszolgálása az első. A műemlékvédelem természetesen csak egyszerű kifogás, amivel döntésük hajléktalan-ellenességét igyekeznek leplezni. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a nyolcadik kerületi Heinrich udvarban éppen most alakítanak szállodává egy műemlékvédelem alatt álló épületet. Jól értjük, hogy ha befektetésről van szó, akkor elhanyagolható a műemlékvédelem, de ha hajléktalan emberek védelméről, akkor máris rendkívül fontossá válik? ”

Az A Város Mindenkié csoport demonstrációja az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal budapesti épülete előtt, 2020 június 12-én. Az aktivisták az ellen tiltakoztak, hogy a kormányszervek a műemlékvédelem és turizmus érdekeire hivatkozva akadályozták meg hajléktalan emberek befogadását a városházára a járványhelyzet alatt. / Fotó: avarosmindenkie.blog.hu

-tette fel a kérdést. Hozzátette, a Budapesten az utóbbi években tapasztalható folyamatok, amelyek során a történelmi belvárost az ott lakók érdekei helyett az ide érkező turisták érdekei szerint formálják át, ugyanígy tapasztalhatták New York, Párizs vagy London lakói is.

Hangsúlyozták azt is, a hajléktalanság nem eleve fennálló állapot, hanem az egyre terebélyesedő budapesti lakhatási válság eredménye, amelyet a kormány továbbra sem kívánt szerintük megoldani, helyette csupán a külvárosokba száműzné a szegényebbeket.

A tiltakozók szerint azonban műemlékeink nem csupán azért léteznek, hogy az utazók, fizető szállóvendégek gyönyörködhessenek bennük, és kényelmesen töltsék el a vakációjukat. Vészhelyzet esetén ezeknek az épületeknek, mint ahogyan a választott városvezetés és állami hivatalok minden erre alkalmas ingatlanjának, a rászorulók, bajbajutottak rendelkezésére kell állnia.

Még június 9-én derült ki, hogy a Sára Botond leváltott 8. kerületi, fideszes polgármester által vezetett fővárosi kormányhivatal nem engedélyezi Karácsony Gergely főpolgármesternek, hogy az korábbi, május végi terveinek megfelelően hajléktalan embereknek nyújtson menedéket a fővárosi önkormányzat koronavírus-járvány miatt amúgy is átmenetileg üres, Gerlóczy utcai épületében, az V. kerületben. A kormányhivatal indoklásában úgy fogalmazott:

„az érintett ingatlan azonban műemlék, továbbá műemléki jelentőségű területen és a turisták által is nagy számban látogatott világörökségi védőövezetben fekszik, illetve kiemelten védett régészeti lelőhelyeknek is része”, emellett a kerületi építési szabályzat szerint a környéken „szállás funkció nem helyezhető el, így hajléktalanszálló sem létesíthető, és erre a meglévő épület, illetve épületrész rendeltetése sem módosítható.”

A rövid demonstráció után kiadott, szerkesztőségünk részére elküldött közleményében az AVM minderre úgy reagált:

A Város Mindenkié, azoké, akik itt laknak, akár saját házukban, akár albérletben, akár hajléktalanként, és nem csak a fideszeseké, a külföldi befektetőké és az iderepülő legénybúcsú csapatoké.”

Követelték tehát a kormánytól, hogy a járvány megfékezése és a hajléktalan emberek védelme érdekében biztosítsa a járvány alatt a hajléktalan emberek biztonságos elhelyezését, hosszútávon pedig kilépési lehetőséget az ellátórendszerből önkormányzati és állami lakásokon keresztül.

Karácsony Gergely azután döntött a Gerlóczy utcai épület hajléktalan-ellátásra történő felhasználása mellett, hogy az eredetileg erre a célra kijelölt csepeli ingatlan igénybevétele ellen a helyi, fideszes polgármester, Borbély Lénárd, és Németh Szilárd államtitkár is fennhangon tiltakozott. Hiába rendelte el viszont a hajléktalan emberek befogadását, mindehhez a fővárosi kormányhivatalnak is hozzá kellett volna járulnia, ami éppen a fent megnevezett indokokra hivatkozva végül nem történt meg.

A kormányzat amúgy eddig nem igazán fordított kifejezetten nagy figyelmet a műemlékvédelemre. A Magyar Narancs még 2014-ben közölt igen részletes riportot arról, hogyan szedte szét és lehetetlenítette el a kormány a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt, hogyan vett el folyamatosan jogköröket a jogutód és azóta ugyancsak felszámolt Forster Központtól is, miközben a miniszterelenök veje, Tiborcz István és kedvenc vállalkozója, Mészáros Lőrinc is folyamatosan jutottak egykor műemléki védettségű kúriákhoz is, amelyeket szálloda céljaira, igen szabadon átalakíthattak.

De ez történt a miniszterelnök mostani hivatala, a budai várban található Karmelita Udvar átépítése során sem vették figyelembe a műemléki védettség előírásait.