Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szerbiai kormány leváltotta a belgrádi Filozófiai Intézetre erőltetett embereit

Ez a cikk több mint 3 éves.

A múlt hét végén olyan összetételű igazgatótanácsot szavazott meg a szerb kormány a belgrádi Filozófiai és Társadalomtudomány Intézet (Institut za filozofiju i društvenu teoriju – IFDT) élére, amely az intézet dolgozói számára is elfogadható – számolt be a Vajdasági Rádió és Televízió

Ezzel megtorpant az a folyamat, amely a kormányzati intézkedések nyomán az intézet szisztematikus ellehetlenítése irányába haladt, és amely nagyon hasonló volt a budapesti CEU és az MTA ellen irányuló támadásokhoz a közelmúltban – ám egyelőre úgy tűnik, Budapesttel ellentétben Belgrádban most a tudomány áll nyerésre a hatalommal szemben.

Mint arról a Mércén többször beszámoltunk, a nagy múltú IFDT munkatársait azóta éri jelentős politikai nyomásgyakorlás Ana Brnabić nacionalista kormányzata részéről, mióta tavaly a kormány önkényesen megváltoztatta az intézet igazgatótanácsának összetételét, és míg a központi kormányzat négy, addig az intézet munkatársai csak három tagot jelölhettek az igazgatótanácsba.

Így az intézet munkatársaival való egyeztetés nélkül jelölte ki a kormány az igazgatótanács elnökét és a tagjait, később pedig ugyancsak egyeztetés nélkül nevezték ki az intézet ügyvezető igazgatóját is, aki nem a dolgozók soraiból került ki.

A kormányzati támadások az intézet munkatársai szerint azzal függnek össze, hogy a Filozófiai és Társadalomelméleti Intézet mintegy negyven, azaz csaknem összes munkatársa aláírásával támogatta a tavaly év elejétől hónapokon keresztül folyamatosan tüntető szerb kormányellenes demonstrálókat.

Az intézet dolgozói tavaly április óta követelik a más összetételű, tudományos szempontok szerint kinevezett Igazgatótanács megalakulását, illetve az idei év elejétől kinevezett ügyvezető igazgató leváltását.

Idén márciusban aztán magasabb fokozatra kapcsolt az intézet elleni támadássorozat, ekkor az IFDT ez év elején a kormány által kinevezett ideiglenes igazgatója, Veselin Mitrović gyakorlatilag az intézet pénzügyi ellehetetlenítését mozdította elő. Az ügyvezető igazgató döntése miatt napokra veszélybe került az intézeten belüli tudományos munka, valamint a dolgozók fizetése is. Noha a vezetés ezt a drasztikus intézkedését hamar visszavonta, a lépés egyértelműen nyílt, politikai nyomásgyakorlás volt.

A koronavírus-járvány lecsengésével aztán újra feszültté vált a helyzet, elsősorban azért, mert hamarosan lejár az ideiglenesen a IFDT-re erőltetett igazgató mandátuma, illetve nyáron Szerbiában választások is lesznek.

Az intézet dolgozói május 17-én jelentették meg azt a felhívást, amelyet több mint 400 értelmiségi írt alá a világ legjelentősebb egyetemeiről – a kaliforniai Berkeley-től a moszkvai Lomonoszovig. Köztük Jürgen Habermas, Nancy Fraser, Noam Chomsky, Judith Butler, Antonio Negri, Martha Nussbaum és Étienne Balibar filozófusok, társadalomtudósok, nyelvészek tiltakoztak a tudományos műhely szabadságának korlátozása ellen; az összes aláírás tényleges száma pedig ennek többszöröse volt.

A széles körű nemzetközi figyelem mellett az összes, az ellenzéki hangokra érzékeny szerbiai média foglakozott az IFDT ügyével.

A szinte példátlan méretű tiltakozás úgy tűnik, meghozta gyümölcsét:  a szerbiai kormány a múlt héten olyan igazgatótanácsot szavazott meg, amellyel várhatóan jelentősen csökkenni fog az intézet autonómiájának fenyegetettsége.

A tanács élén az ügyvezető Mitrović helyét Ivan Vejvoda politológus  veszi át, rajta kívül Vlasta Sikimić, aki az előző igazgatótanácsnak is tagja volt, maradhatott a helyén. Az is nagy megkönnyebbülést jelent az intézet munkatársainak, hogy az igazgatótanácsból kikerült Zoran Avramović, a szélsőjobboldali Szerb Radikális Párt egykori magas rangú tisztviselője, akinek a jelölése mind a szerbiai, mind  pedig a nemzetközi tudományos életben hatalmas tiltakozást váltott ki.

Az intézet munkatársai győzelemként értékelték az új összetételű igazgatótanács létrejöttét, és abban reménykednek, hogy ennek köszönhetően a majdani igazgató személyét is tudományos alapokon választhatják ki. Az új igazgatótanács a napokban fogja megtartani az alakuló ülését, amelyen kiírják az intézet igazgatói tisztségéről szóló pályázatot is.

(RTV.rs, Danas)