Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felmentették a műsorában „szerencsétlen nyomorult prolizó” Bayer Zsoltot Nagy Blankával szemben

Ez a cikk több mint 3 éves.

A bíróság határozata szerint nem követett el becsületsértést Bayer Zsolt kormánypárti médiaszemélyiség, amikor az Echo TV-s műsorában „szerencsétlen, nyomorult, ócska, kis proli”-nak és „kretén barom állat”-nak nevezte Nagy Blanka középiskolás tüntetőt. A felperes Nagy Blanka fellebbezni fog – írja a Népszava.

A bíróság szerint azzal, hogy Nagy Blanka kiállt a nyilvánosság elé és beszédet mondott, a közélet aktív szereplőjévé vált, így innentől kezdve tűrnie kell a „kritikát”.

Ennek értelmében a határozat szerint Bayer szavai beleférnek a véleménynyilvánítás szabadságába és nem számítanak becsületsértőnek.

Bayer Zsolt 2019. január 13-ai, vasárnap esti műsorában ment neki Nagy Blanka kiskunfélegyházi gimnazistának, aki 2018 decemberében egy túlóratörvény miatti demonstráción fertőző járványhoz hasonlítva bírálta a kormánypártot, mely lerabolja az országot.

A lány  beszédére Bayer az alábbiakkal reagált műsorában:

„Ő a mi kis Blankánk, a jövő politikusasszonya, ugye, aki ha gimnazista, akkor maximum 18 éves lehet – és már egy igazi, kretén, barom állat. És még csak 18 éves! És, ami a leggyönyörűbb, hogy büszke magára. (…)

No, hát akkor, kedves Blanka! Az a helyzet, hogy te nem hős vagy, hanem egy szerencsétlen, nyomorult, ócska, kis proli. És hogyha így folytatod, akkor belőled nem hős lesz, hanem maradsz egy szerencsétlen, nyomorult, rohadt, kis proli.”

Nem sokkal később a kormánypárti médiában lejáratókampány indult Nagy Blanka ellen, cikkek sora jelent meg azt állítva, hogy – az akkor érettségi előtt álló – Nagy Blanka bukásra áll, és emiatt lehet, hogy le sem tud érettségizni. Később már a szoknyája alá befotózással akarták lejáratni, abban az ügyben Nagy Blanka nyílt levelet írt, ami a fotót publikáló Pilhál Tamás, a Pesti Srácok újságírója szerint annyira „emberi” volt, hogy végül nyilvánosan kért bocsánatot a gimnazistától.

Nagy Blanka a kormánypárti lejáratóhadjárat valótlanságai ellen több alkalommal perrel szállt szembe, így indított a Bayer Show-ban elhangzottak nyomán is becsületsértési pert. Bár ezek közül többet megnyert, most

a Fővárosi Központi Kerületi Bíróság első fokú, nem jogerős ítéletében felmentette Bayer Zsoltot.

Bayer a bíróságon az utolsó szó jogán elmondta, hogy szerinte az „nem megy”, hogy valaki felszólal egy tüntetésen, majd „fürdik a népszerűségben”, a kormánykritikus média dicséretében, majd „pityeregni kezd”, ha bírálatot kap hasonló stílusban, mint amilyet ő használt korábban.

„Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten!”

– jelentette ki Bayer.

Litresits András, Nagy Blanka ügyvédje szerint azonban Bayer a műsorában nem a kritizált kormánydöntésekre reagált és nem a közügyek megvitatására törekedett, a lényeg egy bátor gimnazista főműsoridőben lejáratása volt. Litresits kérdést tett fel:

„Ha valakit megalázok, akkor abban mi a vita? Ha te kiállsz elmondani a véleményedet, akkor rólad már bármit mondhatnak?”

A Bayer Show-ban elhangzottak ellen indított eljárás egyszer már megjárta a Fővárosi Központi Kerületi Bíróságot, a bíróság első körben elutasította Nagy Blanka keresetét, ugyanígy kimondva, hogy a lány közszereplőként tűrni köteles a bírálatot. A döntést azonban később a Fővárosi Törvényszék megsemmisítette és új eljárásra kötelezte a bíróságot, így került ismét első fokra az ügy, ahol most ismét felmentették Bayert. Nagy Blanka fellebbezésével az ügy egyelőre nem zárult le.

(Népszava, Média1)
Címlapkép: Markoszov Szergej / Mérce