Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jogerősen elmarasztalta a bíróság a Figyelőt akadémiai dolgozók listázása miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

„A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletben marasztalta el a Figyelő című hetilapot, mert valótlanságot állított Bene Márton kutatóról, és ezzel nem vagyoni kárt okozott neki. A bíróság jogerős döntése ugyanakkor a negyedére csökkentette a korábban első fokon megítélt kártérítés összegét”

– áll a Magyar Tudományos Akadémia hétfő reggeli közleményében.

A kormánypárti lap még 2018. júniusában közölt fényképest listát az MTA kutatóintézeteinek egyes oktatóiról, akikről azt sugallta, nem végeznek rendes kutatói munkát, nem publikálnak eleget. A Figyelő szerint listázott kutatók munkájával az is a baj, hogy túl sokat foglalkoznak a szexuális kisebbségek társadalmi helyzetével, a nemek közötti egyenlőtlenségekkel vagy a romákkal, eközben pedig nem írnak eleget a demográfiai válság megoldásáról vagy a gyerekvállalás elősegítéséről.

A Figyelő a listázással valójában abban a harcba szállt bele, amelyet a kormány a Magyar Tudományos Akadémia ellen indult, és amelynek a végén az akadémiai kutatóintézeti hálózat kikerült az MTA fennhatósága alól.

Bene Márton ezután indított pert a kormánylap ellen, amely azt állította róla, hogy 2016 óta nem publikált. Holott a tudósnak 2017-ben 8, és 2018 júniusáig 5 publikációja volt, 6 tanulmány nemzetközi folyóiratban, ráadásul 2017-ben az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának legjobb publikációjáért járó díjat is elnyerte.

„A tudós Facebookon jelezte a valótlanságon alapuló manipulációt, és másnap a rá vonatkozó rész el is tűnt a lap portáljáról. De akkor már több honlap átvette a hamis, rágalmazó, őt kutatói méltóságában sértő „értesülést”. Bene Márton ezek miatt azt kérte a bíróságtól: állapítsa meg, hogy a Figyelő valótlan állításával megsértette a jó hírnévhez való jogát, és kötelezze a Figyelő kiadóját 800 ezer forintos sérelemdíj megfizetésére, valamint a portál címoldalán történő elégtételadásra” – írja az MTA.

A Fővárosi Törvényszék tavaly első fokon teljesen helyt adott a keresetnek, a mostani jogerős ítélet egyetértett az első fokkal, de a sérelemdíjat 200 ezer forintra csökkentette.

A lista közzétételekor MTA TK vezetője kiállt munkatársai mellett. Akkor azt írta:

„büszkék vagyunk a kutatóinkra. Büszkék vagyunk rájuk, függetlenül attól, hogy a határon túli magyarok helyzete, a társadalmi egyenlőtlenségek, speciális helyzetű társadalmi csoportok, a közpolitika intézményeibe vetett bizalom vagy a sajtószabadság érvényesülése terén folytatnak felfedező kutatást. ”

Nem ez az egyetlen listázás, amely miatt a bíróság jogerősen elmarasztalta a kormánypárti lapot. A 2018. áprilisában civileket listázó összeállítása miatt 500-500 ezer forint sérelemdíjat kellett fizetnie két listázottnak.