Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

MTA TK: büszkék vagyunk a kutatóinkra

Ez a cikk több mint 5 éves.

Reakciót tett közzé az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának igazgatója, Rudas Tamás, miután tegnap a kormánypárti Figyelő listát publikált a kutatóközpont ideológiailag nem megfelelőnek ítélt kutatóiról, kutatásairól. A Figyelő válogatása azt állítja, hogy a kutatások „ideológiavezéreltek” és túl sokat foglalkoznak a szexuális kisebbségek társadalmi helyzetével, a nemek közötti egyenlőtlenségekkel, a romákkal vagy épp a migrációval.

Az MTA TK vezetője azt írja:

„büszkék vagyunk a kutatóinkra. Büszkék vagyunk rájuk, függetlenül attól, hogy a határon túli magyarok helyzete, a társadalmi egyenlőtlenségek, speciális helyzetű társadalmi csoportok, a közpolitika intézményeibe vetett bizalom vagy a sajtószabadság érvényesülése terén folytatnak felfedező kutatást. ”

Rudas azt is hozzáteszi, hogy a kutatás szabadsága létfontosságú, hiszen „csak a szabad, kíváncsiság által vezérelt témaválasztásból származik igazi innováció”.

Bár konkrétan nem említi a kormánylap cikkét, a kutatóközpont a Figyelő azon vádjára is reagál, hogy egyes kutatók nem publikálnak eleget:

„A kiválóság egyetlen – igaz, nagyon szigorú – mércéje a kutatásban a tudományosság nemzetközileg elfogadott módszereinek alkalmazása, az eredmények rangos folyóiratokban és kiadóknál való publikálása, a sikerességet egy objektív teljesítményértékelési rendszer minősíti minden évben.”

A Figyelő azon felvetésére, hogy a kutatók túl sokat foglalkoznának a szexuális vagy más kisebbségek helyzetével, az állásfoglalás így reagál:

„A társadalomtudományi kutatás természeténél fogva kritikai jellegű, azaz a társadalom működésében, az emberek egymás közötti kapcsolataiban jelentkező problémák feltárására, ezek okainak megismerésére törekszik. Ezt a feladatát csak akkor tudja ellátni, ha ellentmondásos jelenségek vizsgálatától sem riad vissza. Az így feltárt és közzétett ismeretekre építve mindenki kialakíthatja a saját véleményét és segítséget kaphat a világban való eligazodáshoz.”

A Figyelőnek nem ez az első listázós botránya: a választások után nem sokkal, áprilisban egy „Soros-zsoldosokról” készült listát is közzétett, amelyen többek között Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere is szerepelt.

A lap mostani akciója abba a kormányzati kampányba illeszkedik, amely megpróbálja felszámolni az MTA pénzügyi autonómiáját és ezáltal abba is bele akar szólni, hogy milyen kutatások szülessenek az MTA kutatóintézetein belül.

Az MTA autonómiájának csorbítása ellen a Momentum hívott össze tüntetést péntekre.