Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az örökjég olvadása okozhatta a 21.000 tonnás, orosz olajszivárgást a Jeges-tengeren

Ez a cikk több mint 3 éves.

21.000 tonna nyers dízel ömlött május vége óta a Jeges-tengerbe egy szibériai Nornikkel hőerőművéből Norilszk városa mellett, írta a Deutsche Welle. A szivárgás mintegy 14 négyzetkilométeren lepte el a tenger felületét, a helyi hatóságok pedig napok óta próbálják az erőmű dízeltartályainak kiömlését megállapítani, de a katasztrófa minden eddigit meghaladó mértékére csak szombat estére derült fény.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Norilszki körzetre, és az Ambarnaja folyó tengeri torkolatvidékére is katasztrófahelyzetet rendelt el ma, a kiömlött üzemanyag mértéke pedig azt jelenti, eddigi ismereteink szerint ez Oroszország történetének egyik legnagyobb olajktasztrófája.

A május végén kezdődő szivárgás a legújabb, a katasztrófáért Nornikkel által elvégzett vizsgálatok szerint a szokatlanul magas szibériai hőmérséklet következtében megrepedt tartályok miatt következhetett be, egyrészt a rohamosan olvadó örökjég (permafroszt) olvadása megreccsentette azok masszív talapzatát, másrészt a korrodálódott tartályokat a hőingás megrepeszthette.

Putyin elnök elsősorban a helyi hatóságokat és a hőerőmű vezetését hibáztatja a kialakult helyzet miatt, és kemény vizsgálatokat ígért. Arra is panaszkodott, hogy a napokkal korábban történt szivárgásról őt csak múlt vasárnap értesítették.

„Miért csak két nappal az eset után jöttek rá a szivárgásra a kormány szervei? Mostantól akkor minden vészhelyzetről a közösségi médiából kell majd értesülnöm?”

– fakadt ki Putyin még múlt héten, nyilvánvalóan az ügy következtében keletkező társadalmi felháborodást próbálva meg csillapítani. Akkor már a hőerőmű igazgatóját is letartóztatták, és előzetes elzárásba helyezték.

Az amerikai kormány részvétét és együttérzését fejezte ki az oroszoknak, Mike Pompeo külügyminiszter pedig azt ígérte Twitteren, hogy az amerikai hatóságok segítséget is nyújtanak majd az oroszoknak a katasztrófahelyzet kezelésében. Maria Zaharova kormányszóvivő ma sajtótájékoztatón fejezte ki háláját Pompeo felajánlásáért.

A norilszki szivárgás következtében keletkezett természeti károk egyelőre felmérhetetlennek tűnnek.

A helyszínről készült, és a közösségi médiában publikált műholdas felvételek alapján az Ambarnaja folyó vize még az űrből láthatóan is teljesen, bizarr módon elszíneződött az olajszármazékok tömegétől, ahhoz hogy a folyó élővilágának visszatéréséről ezek után egyáltalán beszélni lehessen, most úgy tűnik, évtizedekre lesz szükség.

Fotó: Ilja Torgonszkij, Instagram

Az örökjég klímaváltozás során egyre gyorsuló eltűnése tehát nemcsak a felszabaduló, az üvegház-hatást nagyban felerősítő metángázok feltörésével, hanem magának a talajszerkezetnek a radikális megváltoztatásával is súlyos katasztrófákat okoz Szibériában már most is. A szivárgást kommentáló Greenpeace szerint az eset tipikus példája annak, amikor a klímakatasztrófa nem várt, közvetett módon okoz óriási problémákat, megváltoztatva az addig évtizedek alatt megszokott természeti környezet néhány, legalapvetőbb tulajdonságát is.

A Nornikkel tulajdonosa Oroszország leggazdagabb embere, a Putyinhoz lojális Vlagyimir Potanyin, az Interrosz vállalatbirodalom elnöke, akinek összvagyonát 22 milliárd euróra (több mint 7 ezer millárd forint) becsülik. Valószínűleg az elnök ellene tett, látványos kifakadásai miatt Potanyin nemrég felajánlotta, saját vagyonából rendezi a szivárgás eltakarításának minden költségét, erre pedig az állami hírügynökség szerint 130 millió eurót (44 milliárd forint) különített el.

Oroszország történetében amúgy nem ismeretlenek a súlyos olajszivárgások, 1994-ben ugyancsak a sarkkörön, a Komi régióban olvasztotta el 2 millió hordó forró nyersolaj egy időre az örökjeget.

(dw.com, TASZSZ)