Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Ryanair francia dolgozói szerint zsarolással vették rá őket a bércsökkentés elfogadására

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Ryanair francia dolgozói szerint a légitársaság csoportos kirúgások kilátásba helyezésével zsarolta meg őket azért, hogy elfogadják a bércsökkentést, amit a koronavírus-járvány okozta visszaesés miatt terveznek végrehajtani – írja a Guardian. A brit hírportál francia médiumok birtokába jutott dokumentumok nyomán írt az ügyről, amit aztán az utaskísérők és pilóták szakszervezetei is alátámasztottak.

A bércsökkentést 2020. július 1-től vezetnék be, a tervek szerint 20 százalékkal kevesebbet fizetnének a pilótáknak, illetve 10 százalékkal kevesebbet az utaskísérőknek. Azoknak a dolgozóknak, akiknek így a minimálbér alá menne a fizetésük, a munkaóráikat fogják megvágni, máskülönben törvénybeütköző lenne teljes állásért ennyire keveset fizetni.

A pilóták szakszervezete elmondta, 5 napot kaptak arra, hogy válaszoljanak a bércsökkentésre, miután a Ryanair arra figyelmeztette őket, hogy ha nem reagálnak,”nem lesz más választásuk”, minthogy kirúgják a franciaországi pilóták 29 százalékát és a másodpilóták 27 százalékát.

A cikk megemlíti, hogy a vállalat egyébként 5 év alatt visszaépítené a fizetéseket a jelenlegi, 2020-as szintre, és a csökkentett bérek már vonatkoznának az új munkatársakra is.

A munkaórák megvágása főleg a minimálbérért dolgozó utaskísérőket érinti, akiknek így évi 2000 óra munka helyett csak 1600 órát kellene dolgozniuk. Ezzel viszont havi 308 euróval (kb. 106 ezer forint) csökkenne a francia minimálbérnek, azaz 1539 eurónak (kb. 532 ezer forint) megfelelő fizetésük.

Az utaskísérők szakszervezete éppen ezért követelte a Ryanairtől, hogy magyarázzák meg, miért pont a béreken akarnak spórolni. A légitársaság azonban nem válaszolt a kérdésre, csupán őket is arra figyelmeztették, hogy 5 napjuk van válaszolni a bércsökkentés tervére, vagy 27 munkatársukat elbocsátják.

„Nem használhatják a Covid-válságot kifogásnak arra, hogy jelentős bércsökkentést hajtsanak végre, és megkérdőjelezzék azokat a garanciákat, amiket a dolgozók ki tudtak harcolni a nehéz természetű vezetőségtől. A Ryanairnek jelentős tartalékai vannak” – véli az egyik szakszervezeti ügyvéd, aki elfogadhatatlannak tartja a légitársaság ajánlatát.

A Ryanair egyébként márciusban még azt mondta, nekik nem lesz szükségük állami segítségre, ugyanis 4 milliárd eurónyi tartalékuk van, ehhez képest májusban arról szóltak a hírek, hogy 3000 embert terveznek leépíteni Európa-szerte, most pedig már a bércsökkentés is felütötte a fejét.

A légitársaság emellett nyíltan harcba szállt minden olyan versenytársával, akik állami segítséget fogadtak el a járvány miatt kialakult válsághelyzetben.  A Ryanair ügyvezetője, Michael O’Leary a Politicónak azt nyilatkozta, bíróságra viszi a többi társaság által elfogadott állami támogatások ügyeit, az érintett vállalatokról pedig azt mondta, olyanok, mint a részegek az esküvőn, akik megisszák az összes alkoholt.

(The Guardian, Politico)

Címlapkép: Flickr