Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány 126 milliárdot von el a Gazdaságvédelmi Alapból, a honvédség az átcsoportosítás nagy nyertese

Ez a cikk több mint 3 éves.

A csütörtöki esti Magyar Közlönyben jelent meg, hogy 196 milliárd forintot csoportosított át a kormány, ebből a legnagyobb összeget a koronavírus-járvány miatt létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból vonták el – vette észre az mfor.hu. Az intézkedés nagy nyertese a honvédség és a sport, de űrkutatásra is jutott 2,4 milliárd.

A Gazdaságvédelmi Alapból összesen 126 milliárdot vontak el, 69 milliárdot a Központi Maradványelszámolási Alapból, további 1,1 milliárdot pedig a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából.

A Gazdaságvédelmi Alapból elvont összegből elég sokfelé osztotta szét a kormány:

  • 50 milliárd forint jut a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak a koronavírus-járvány miatt szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra. Az mfor.hu megemlíti, hogy ez már a második alkalom, hogy az rendelkezésre álló keretet megemeli a kormány, eddig összesen 100 milliárdot biztosítottak erre.
  • Mintegy 23 milliárd forintot szánnak a határon túli gazdaságfejlesztésre, ebből 18,5 milliárdot határon túli gazdaságfejlesztési programok támogatására. Két hete egyébként már erre is biztosítottak 36,5 milliárdot.
  • 6,3 milliárd a Nyugat-Balkán Beruházási Támogatásnak jut.
  • 18 milliárd forintot kap a Magyar Honvédség, 5,2 milliárdot a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, 900 milliót pedig a Honvédelmi Minisztérium egyéb szervezetei.
  • 6,6 milliárdot az olimpiai mozgalommal összefüggésben az utánpótlás-nevelés kap, a veszprémi uszoda beruházása pedig 2,2 milliárdot.
  • 2,4 milliárd forint jut az űrtevékenység támogatására.
  • Az egyetemek és főiskolák 806 milliót kapnak felújításra, dologi kiadásokra, személyi juttatásokra és a munkaadót terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adóra.

Abból a 69 milliárdból, amit a Központi Maradványelszámolási Alapból vettek el, az alábbi átcsoportosításokat hajtja végre a kormány:

  • 52 milliárd forint itt is a Magyar Honvédség beruházásaira megy, közel 14 milliárd pedig a dologi kiadásaikra, felújításokra – így tehát összesen nagyjából 84 milliárd forint pluszforrást kaptak az egész átcsoportosításból.
  • 733 milliós támogatás kap Karcag Város Önkormányzata,
  • A honvédelmi tárca egyéb szervezetetei ebből is kapnak 942 millió forintot.
  • 142 millió a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kiadásait fedezi.
  • 120 milliót kap a rendőrség.
  • 80 millió jut a vízügyi igazgatóságoknak.

A Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából átcsoportosított 1,1 milliárd forint a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság személyi, dolog és beruházásokkal összefüggő kiadásaira megy.

Nem ez az első eset, hogy a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból von el rengeteg pénzt, alig 2 hete szintén a Magyar Közlönyből derült ki, hogy több mint 82 milliárd forintot csoportosítanak át belőle a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére.

A Gazdaságvédelmi Alapbot a kormány április elején jelentette be, együtt a Járványügyi Védekezési Alappal. Viszont amíg az előbbiről már részletesen tudni lehet, hogy mire mennyi pénz jut (a vállalkozások megmentésére sok, a dolgozók megsegítésére annál kevesebb), addig a Gazdaságvédelmi Alapról egyelőre csak annyi ismert, hogy összesen 1345 milliárd forint áll rendelkezésre a gazdaság védelmére és újraindítására, és ezt tárcáktól vonta el és csoportosította át a kormány.

(Magyar Közlöny, mfor.hu)

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd