Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Iskolaőrség, trianoni megemlékezés és a vészhelyzet beszüntetése: ezek a kormány legfontosabb, új döntései

Ez a cikk több mint 3 éves.

A mai Kormányinfón Gulyás Gergely miniszterlenökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ismertette a kormány hétfőn és szerdán elfogadott döntéseit, amelynek legfontosabb elemei a vészhelyzet megszüntetése és a járványügyi készültség bevezetése, az egyszer használatos műanyagzacskók betiltása és az iskolaőrség bevezetése volt.

Gulyás szerint a védekezés 78. napján kimondható, hogy sikerült a vírust kontroll alatt tartani, amelynek eredményeképpen Magyarország be sem lépett a tömeges megbetegedése időszakába. A miniszter tapasztalatai szerint a lakosság bizalmat szavazott a kormánypártnak, de ez nem egyenlő a pártpolitikai preferenciával: azt jelenti, hogy a járvány lelassítása érdekében még azokat a szabályokat is betartották, amelyek kellemetlenek voltak.

Jelenleg abban gondolkodnak, hogy a vészhelyzet miatt kihirdetett rendkívüli jogrendet megszüntetik és ehelyett „járványügyi készültséget” vezetnek be, amely az alapvető jogok korlátozására nem adna lehetőséget, tehát ez a rendszer lényegesen kevesebb dologra jogosítaná fel a kormányt.

Ennek értelmében a tisztifőorvos és a kormány kap majd különleges jogköröket, ezzel kisebb dolgokat szabályozhatnának, mint például hogy maradjon-e az idősek számára fenntartott vásárlási sáv, vagy sem. Gulyás a holnaptól érvénybe lépő, budapesti lazításról is beszélt, amelynek részleteiről korábban mi is beszámoltunk.

A kormány a trianoni békediktátum 100. évfordulájára, a megemlékezések idejére különleges szabályokat vezet majd be, hiszen a gyülekezési jog tiltása vélhetően csak június 20-án, a veszélyhelyzettel szűnik meg.

A kivételes intézkedésnek köszönhetően viszont június harmadikán és negyedikén, szigorú szabályok betartása mellett lehet majd megemlékezéseket tartani. A békeszerződés 100. évfordulójára készült emlékművet viszont csak augusztus 20-án avatják fel a tömeg miatt.

A jövő évi költségvetésről is szó esett, amelyet Varga Mihály nyújtott be. Legfontosabb részeként egy járványügyi és gazdaságvédelmi alapot is létrehoznak majd, viszont nagyon sok minden függ a járvány jövőbeli terjedésétől is. A munkahelyek megtartása, létrehozása miatt a vállalkozások támogatását tervezik, illetve visszavezetik a 13. havi nyugdíjat.

Az egyszer használatos műanyagok betiltásáról is döntött a kormány, amelyre jövő év júliusától lesz lehetőség az előzetesen bejelentett január helyett. Magyarország egyébként az uniós korlátozásoktól szigorúbb rendszert vezet majd be, az 50 mikron alatti zacskók helyett már a 15 mikron felettieket is tiltani fogják.

Úgynevezett iskolaőrség létrehozását is tervezi a kormány, véleményük szerint ugyanis mintegy 500 olyan iskola van ma Magyarországon, ahol a tanárok védelme érdekében, súlyos fegyelmi problémák miatt ilyenre szükség van. A korábban rendőrként dolgozó kollégák a tantesület részei lesznek, fegyvert nem hodhatnak maguknál, de más, fegyelmezésre alkalmas eszközt igen.

Utolsó pontként Szentkirályi Alexandra a turizmusról beszélt: egy új rendelet értelmében, ha az utazásszervező iroda lemondja az utazás, vagy a járványhelyzet miatt nem tartható meg a kiruccanás, az utazó utalványt kaphat, amelynek elfogadásáról 15 napja van dönteni. Ha ezt nem fogadja el, az utazásszervező köteles visszatéríteni az eddig befizetett összeget. Az utalványok egyébként augusztus 31-ig lehetnek érvényesek, ez az időpont közös megegyezés alapján meghosszabbítható. Az utalványt eladni nem lehet, közeli hozzátartozóra átruházni viszont igen.

Címlapkép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely