Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Holnaptól hivatalosan is látogathatóak a vendéglátóhelyiségek belső terei Budapesten

Ez a cikk több mint 3 éves.

Május 29-től, azaz péntektől Budapesten is utolsó szakaszába érkezik a járványügyi védekezés – a Magyar Közlönyben megjelent Kormányrendelet értelmében holnaptól a vendéglátóhelyiségek belső, zárt részei is megnyithatnak, ám a dolgozóknak kötelező lesz szájmaszkot viselniük, illetve a védőtávolság betartására továbbra is ügyelni kell, szúrta ki az Index.

A hivatalos kormányzati kommunikáció értelmében az újranyitási intézkedések a fővárosban mindig két héttel követik a vidéki rendeletek ütemét, az üzletek nyitvatartási korlátozásának feloldását pedig éppen május 16-án jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ Szóvivője egyébként már tegnap megerősítette a Pesti Srácok újranyitással kapcsolatos információját.

A lazítás feltételeit A Kormány 240/2020 (V.27) Korm. rendelete a fővárosi védelmi intézkedések következő üteméről című rendelet tartalmazza, amely szerint:

„a vendéglátó üzlet belső, (zárt) tereiben – így különösen az étteremben, a kávézóban, a cukrászdában, a büfében, a presszóban – a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital fogyasztása a (2) bekezdésben meghatározottak szerint megengedett”

(A kikötés a fent említett maszkviseletre és a távolságtartásra vonatkozik.)

A szabadtéri játszóterek péntektől nyitva tarthatnak és látogathatóak.

Másik fontos pontként a Közlöny tartalmazza A Kormány 241/2020 (V.27) Korm. rendeletét, amely a szabadtéri rendezvényekről szól. Ez alapján péntektől már a nézők részvételével is lehet tartani szabadtéri rendezvényeket.

Szabadtéri rendezvénynek minősül az a rendezvény, „amely során a nézőket az időjárás viszontagságaitól sátorral védik”, illetve „amely a rendezvény céljából épített fallal körülhatárolt, fedetlen vagy részben fedett létesítményben zajlik (például stadion, uszoda, szabadtéri színpad, szabadtéri mozi”. 

Rendezvénynek „különösen a sportrendezvény”, illetve

  • a színházi előadás,
  • a mozi,
  • a cirkusz,
  • a muzeális intézményen kívül rendezett képzőművészeti kiállítás,
  • az irodalmi és könyvszakmai rendezvény,
  • a közgyűjtemény, közművelődési intézmény, illetve közösségi színtér által szervezett rendezvény

számít.

A nézők csak minden negyedik helyet foglalhatják majd el, két néző között három ülőhelyet üresen kell hagyni, illetve közvetlenül egymás mögötti helyekre sem lehet majd ülni.

Az új rendelet értelmében viszont tilos nem zárt helyen „zenés, táncos” rendezvény helyszínén tartózkodni.

A felsorolás értelmében ilyen alkalomnak számítanak a fesztiválok, könnyűzenei koncertek, táncházak, táncklubok, diszkók, rockklubok és minden olyan rendezvény, amely rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján főszolgáltatásként zeneszolgáltatást nyújt és részvételéhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton