Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás Gergely: hétfőtől minden üzlet korlátozások nélkül látogatható Budapesten is

Ez a cikk több mint 3 éves.

Miután Orbán Viktor miniszterelnök a mai napon bejelentette, hogy vidék és Pest megye után a fővárosban is feloldják a kijárási korlátozásokat, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter az M1 híradójában részletesebben is kifejtette, hogy mit szabad jövő hétfőtől a budapestieknek és mit nem.

Gulyás szerint a megbetegedések bár továbbra is Budapest területén koncentrálódnak, már többen gyógyulnak fel, mint betegednek meg, csökken az aktív fertőzöttek száma. Ahhoz, hogy a főváros újranyitásával kapcsoltos, felelős döntést meghozhassák, a kormány virológus szakemberek és polgármesterek véleményét is kikérte.

A miniszter szerint a most meghozott döntések abból indulnak ki, hogy a kormány továbbra is bízhat a lakosság szabálykövetésében. Gulyás külön megköszönte a budapestieknek és a Pest megyében lakóknak, hogy a vidéki lazítás után továbbra is betartották a szabályokat.

A kijárási korlátozás vasárnap éjféllel tehát Budapesten is hivatalosan megszűnik.

A közös háztartásban lakók kivételével a lakosságnak továbbra is kötelező 1,5 méteres távolságot tartania, az üzletben történő vásárlás során és tömegközlekedésnél továbbra is kötelező a maszk. A védőtáv megtartása mellett a közterületi parkok, játszóterek hétfőtől látogathatóak.

Az idősek (65 év felettiek) védelmére kijelölt bevásárlási sáv – 9 és 12 óra között léphetnek be a boltba – megmarad. A piacok nyitvatartásánál a kerületi önkormányzatok ettől eltérően is rendelkezhetnek a sávról.

De egyébként hétfőtől minden üzlet korlátozások nélkül nyitva lehet.

A vendéglátó helyeken a kerthelyiségekben és a teraszokon már lehet tartózkodni és fogyasztani, a strandok, szabadtéri fürdők is megnyithatnak, illetve az Állatkert és a szabadtéri múzeumok is, a szolgáltatásokat is igénybe lehet venni.

Arról, hogy a távolságtartási szabályokat ténylegesen be is lehessen tartani, mindenhol az üzemeltető gondoskodik. 2020. szeptember elsejéig pedig közterületi használati díjat sem kell fizetniük a vállalkozásoknak.

Június 15-től családi rendezvényeket is lehet tartani 200 fő alatt, így temetést és lagzit is Az istentiszteletek és misék látogathatóak, a polgári házasságkötés engedélyezett.

Hétfőtől, azaz május 18-tól a felsőoktatási intézmények is nyitva lehetnek, de a tényleges szabályozásról mindenhol a rektor dönt. Ha egy intézmény a nyitás mellett dönt, a távolságtartási szabályok betarthatóságát biztosítani kell. Az egyetemi kollégiumok viszont továbbra is zárva maradnak.

Gulyás arra emlékeztette a lakosságot: bár a most meghozott intézkedések az eddigieknél kevésbé szigorúak, betartásuk nagyon fontos. Ha minden jól megy, a kormány a vészhelyzeti felhatalmazás megszűntetését fogja kérni az országgyűléstől május végén.

Címlapkép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely