Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ellenzéki városvezetők tiltakoznak a jövő évi büdzsé ellen, asztalon az EU-s mentőcsomag – koronavírus-összefoglaló szerdán

Ez a cikk több mint 3 éves.

Magyarországon a koronavirus.gov.hu közlése szerint hat idős krónikus beteg halt meg a járvány legutóbbi napján, így az áldozatok száma meghaladta az 500-at. Jelenleg 1432 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, kórházban pedig 430 koronavírusos beteget ápolnak. Közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 1856 távoztak gyógyultan a kórházakból. 

Az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma megyénként(2020. május 27.) kép MTI

Az országos tisztifőorvos szerdai sajtótájékoztatóján közölte: új beutalási rendet, a „betegútra vonatkozó algoritmust” állítottak össze az egészségügyi szolgáltatók, a kormányhivatalok és a népegészségügyi szakemberek részére, amely tartalmazza, hogy melyik beteget melyik egészségügyi intézményben kell elhelyezni. Szólt arról is: a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján januártól márciusig 8,5 százalékkal kevesebben haltak meg Magyarországon, mint egy évvel korábban. A járvány idején tehát „többlethalálozásról nem beszélhetünk”, az alacsonyabb halálozási számot „az alacsonyabb aktivitású influenzajárvány okozhatta” – tette hozzá Müller Cecília.

„Bosszúhadjárat” ellen léptek fel az ellenzéki polgármesterek

A Párbeszéd önkormányzati vezetői arra szólították fel szerdán Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy fejezze be a „politikai bosszúhadjáratot”. V. Naszályi Márta, a párt I. kerületi polgármtere szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, a kabinet most „elveri” a tavalyi helyhatósági választás eredményét azokon, akik az ellenzékre szavaztak. A kedden beterjesztett 2021-es büdzsé önkormányzatokra vonatkozó fejezete a „bosszú költségvetése” – értékelt, közölve: a kabinet 3200 önkormányzattól 87 milliárd forint gépjárműadót von el a járványra hivatkozva, miközben a budai Várban 97 milliárd forintot költ két „csicsás épületre”.

Budapesti DK-s polgármesterek ugyancsak közleményt adtak ki szerdán. Szerintük a tegnap bejelentett jövő évi költségvetésből derült ki, hogy a járványra hivatkozva bevezetett, önkormányzatokat sújtó kormányzati megszorítások maradnak a járvány után is; a kormány továbbra is elvonja a kerületektől és a településektől a gépjárműadót, és megnégyszerezi a Fővárost és a kerületeket terhelő szolidaritási adót.

V. Naszályi Márta és a párbeszédes városvezetők arra szólították fel 2020. május 27-i sajtótájékoztatójukon.Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy fejezze be a „politikai bosszúhadjáratot”. Kép: V. Naszályi Márta Facebook -oldala

A kormány a DK-s polgármesterek szerint eddig sem vette ki a részét a törvény által előírt módon a védekezés önkormányzatokat érintő költségeiből, sőt a járvány alatt megszorítás megszorítást követett. Azt követelik a miniszterelnöktől, hogy „eméssze meg” végre a tavalyi önkormányzati választás eredményét, pártja vereségét, és vonja vissza az önkormányzatokat sújtó megszorítást.

Új potenciális gócpont

Miközben a WHO közlése szerint a járvány új epicentruma Dél-Ameirkában van, a Távol Keleten is van olyan ország, ahol ismét megugrott az esetszám: Dél-Koreában a legutóbbi 24 órában újabb  40 emberfertőződött meg az új koronavírussal – közölte a szöuli egészségügyi minisztérium szerdán. A hatóságokat különösen egy újabb góc kialakulása aggasztja egy internetes csomagküldő áruház logisztikai elosztóközpontjában a Szöultól nyugatra található Pucshon városában.

750 milliárdos csomag jöhet az EU-tól

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán mutatta be a koronavírus járvány okozta gazdasági válságból való kilábalásra vonatkozó uniós javaslatokat. Az Európai Bizottság által bemutatott terv szerint az Európai Unió hétéves pénzügyi kerete 2021-2027-ben 1100 milliárd euróra emelkedne, emellett a tagállamok a helyreállítási alap keretében, támogatások és kölcsönök révén 750 milliárd euróra számíthatnának.

A Következő Generáció EU névre keresztelt csomag újdonsága az, hogy kétharmad részben, vagyis 500 milliárd euró értékben vissza nem térítendő támogatásokat tartalmaz, ezeket a válságban leginkább érintett országoknak és szektoroknak szánják.


„Az újjáépítési alap a mostani hatalmas kihívást egy lehetőséggé formálja, amellyel nem csak a fellendülést segítjük, hanem befektetünk a jövőbe. Az Európai Zöld Terv és digitalizáció munkahelyeket és növekedést teremt majd, növeli a társadalom ellenállóképességét és egészségesebbé teszi majd a környezetet” – fogalmazott Ursula von der Leyen bizottsági elnök.

Az eddig vártnál mélyebb idei világgazdasági recesszióra kell készülni

A Fitch Ratings  nemzetközi hitelminősítő 17 oldalas havi globális prognózisában (Global Economic Outlook, GEO) közölte, hogy 2020 egészében a világgazdasági szintű hazai össztermék (GDP) 4,6 százalékos zuhanásával számol az eddigi előrejelzési forgatókönyvében szereplő 3,9 százalékos visszaesés helyett.

    A globális átlagon belül a cég az euróövezetben 8,2 százalékos, Nagy-Britanniában – az Európai Unión kívüli legnagyobb európai gazdaságban – 7,8 százalékos, az amerikai gazdaságban 5,6 százalékos, Japánban 5 százalékos idei GDP-visszaesést vár. A Fitch londoni elemzői azt valószínűsítik, hogy Brazíliában 6, Oroszországban és Indiában 5 százalékkal csökken a hazai össztermék 2020-ban.

A spanyol demokrácia leghosszabb nemzeti gyásza

Mától tíznapos hivatalos nemzeti gyász lépett életbe Spanyolországban, szerda délben egy perces néma főhajtással tisztelegtek az áldozatok emlékének.

A koronavírus eddig 27 118 ember halálát okozta az országban, az elmúlt hét napban 39-en veszítették életüket.

    „Spanyolország siratja sok ezer honfitársát, akiket elveszítettünk ebben a járványban” – fogalmazott közleményében a spanyol királyi ház szerdán.A közintézményekre, a spanyol hadihajókra és a külképviseletekre kihelyezett zászlókat félárbocra engedték. Délben országszerte egy perces néma főhajtással tisztelegtek az áldozatok előtt. A királyi család feketébe öltözve, a lakhelyéül szolgáló palota kertjében emlékezett, a kórházak előtt felsorakoztak az egészségügyi dolgozók, akik 70 munkatársukat veszítették el, a parlamentben pedig félbeszakították az épp zajló vitát a tiszteletadás idejére.

A brit miniszterelnök az össztűz dacára is kitart védence mellett

Szerdai, Zoomon keresztül tartott online bizottsági meghallgatásán is megvédte tanácsadóját Boris johnson brit miniszterelnök. Mint mondta, „nagyon frusztrálja” a jobbkeze körül kialakult botrány, és a tudósítások szerint legalább ötször használta a meeting során a „lépjenek tovább” (az ügyről) kifejezést.

Mint ismert, Dominc Cummings, Boris Johnson angol miniszterelnök főtanácsadója azután került a közérdeklődés kereszttüzébe, hogy tegnap kiderült: mikor március végén az akkor már fertőzött Boris Johnson miniszterelnök meglátogatása után Cummings koronavírusos tüneteket kezdett mutatni, karantén helyett családjával Londonból több mint négyszáz kilométerrel arrébb, Durhambe utazott, a szülővárosába. Cummingsot azóta már 40 kormánypárti képviselő is lemondásra szólította fel, és nyomozás is indult a „szökevény” bizalmas ellen.

Mindeközben a YouGov közvélemlénykutató reprezentatív felmérése szerint a britek 70 százaléka úgy gondolja – de még a kormánypárti szavzók 59 százaléka is, hogy a Cummings-botrány hatására sokkal nehezebb lesz egy esetleges jövőbeli karanténszituációban betartania a hatóságoknak a szabályokat, a kormánytól pedig nem lesz hiteles arra kérni az embereket, hogy legyen fegyelemzettek.

Címlapkép: európai parlament