Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bicske polgármestere szerint veszélyhelyzetben a képviselők munkája „nem létezik”

Ez a cikk több mint 3 éves.

Molnár Dániel, Bicske momentumos képviselője egy hónappal ezelőtt adatigénylést nyújtott be a polgármesternek, mert szerette volna megismerni két gyanús cég és Bicske Város Önkormányzata között létrejött szerződések paramétereit.

A képviselő ugyanezzel a témával kapcsolatban korábban a jegyzőhöz fordult adatigényléssel, aki ezért 140 ezer forintot kért tőle ezért.

A tavaly ellenzéki színekben polgármesterjelöltként is induló Molnár az adatigénylésre választ nem kapott, ám Bicske polgármestere, Bálint Istvánné (Fidesz) azért küldött neki egy levelet, amiből kiderült:

„A képviselő-testület a veszélyhelyzet alatt nem tarthat ülést, ezért Önnek, mint a képviselő-testület tagjának Mötv. 32. § (2) bekezdés f) pontja szerinti képviselői munkája nem létezik, ezért ahhoz szükséges tájékoztatást sem tudok adni.”

Molnár Facebook-bejegyzésében így kommentálta az üzenetet:

„Tehát a polgármester asszony szerint a veszélyhelyzet alatt a képviselői munkám nem létezik. Hiába nyertem képviselői mandátumot a választópolgárok felhatalmazásával, a polgármester felülbírálja az októberi választás eredményeit.

A polgármester értelmezése alapján ez abból következik, hogy testületi ülés nem hívható össze a különleges jogrend miatt, így a képviselői munkám sem létezik. Bízom benne, hogy ez nem azt jelenti, hogy a polgármester szerint a képviselői munka csak a testületi ülésen való részvételből és szavazásból áll.”

Molnár továbbra is várja a kikért adatokat és szerződéseket a polgármestertől, akit egyben arra is kért, „hogy fogadja el a választópolgárok döntését, miszerint engem azért is támogattak, hogy átláthatóbban működjön az önkormányzat.”

A momentumos képviselő teljes bejegyzése itt olvasható:

Egyébként nem először látjuk, hogy az elmúlt hónapokban kormánypárti városvezetők sajátságosan értelmezik lehetőséget, miszerint veszélyhelyzetben az önkormányzat jog- és hatásköreit a polgármester gyakorolja.

Nagykanizsa polgármestere, Balogh László például egy mozdulattal nevezte ki alpolgármesternek a szintén fideszes Bizzer Andrást, saját hatáskörébe rendelte a közgyűlés és a bizottságok döntési hatásköreit, visszahívta a tanácsnokokat és még a képviselők tiszteletdíját is csökkentette.

Polics József, Komló szintén fideszes polgármestere a költségvetést fogadta el egymaga, emellett lenullázta a képviselők fizetését is a veszélyhelyzet végéig, és lefújta a helyi média üzemeltetésére és helyi kommunikációs feladatokra szóló tervezett döntést is, mondván, arra majd pályázatot írnak ki.

A szekszárdi polgármester, Ács Rezső szintén egymaga bólintott rá a költségvetésre, ő emellett a megszüntetett polgármesteri kabinet visszaállításáról is döntött, valamint kijelentette, visszaveszik a városi lapot a vagyonkezelőtől, állítása szerint a járvány idején folytatott tájékoztatás végett.

Mindez pedig már csak azért is izgalmas, mert miközben a fideszes polgármesterek rendre visszaélnek a különleges jogrend adta lehetőségekkel, a propagandalapok erőteljesen támadták Karácsony Gergelyt főpolgármestert, mert saját hatáskörében eljárva felvett néhány embert a megnövekedő feladatok miatt, és lehetőséget teremtett arra, hogy a fővárosi cégek vezetőinek fizetése emelkedjen.

A komlói és a szekszárdi eset kapcsán egyébként a TASZ fogalmazott meg állásfoglalást, amelyben kifejtették, hogy a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzeti különleges állapot – nem meglepő módon – nem arra való,

hogy a polgármesterek helyiérdekű diktátornak nevezzék ki magukat, és a képviselő-testület elleni hadjáratot folytassanak.