Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újra megnyílnak a határok Szlovákia és Csehország felé – koronavírus-összefoglaló kedden

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ma a járvány kitörése utáni lezárást követő enyhítés is fontos mérföldkőhöz érkezett Magyarországon. Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter ma Kolozsváron ugyanis bejelentette, miután tegnap megnyitották a határforgalmat Szerbia felé is, éjféltől Csehország és Szlovákia is megnyílik a magyar állampolgárok előtt, igaz, csupán  48 órás időkeretre.

Kolozsvár, 2020. május 26.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (j) sajtótájékoztatót tart megbeszélésüket követõen a szövetség székházában Kolozsváron 2020. május 26-án.
MTI/Kiss Gábor

Eközben a magyar fertőzések számában is tovább folytatódott a csökkenő tendencia. Május 26-án, az eddig regisztrált 3227 fertőzöttből csupán 1436 aktív esetet ismertünk, az eddig a Covid-19 fertőzésből kigyógyultak száma az aktív betegekét immár jócskán megelőzve 1836 fő volt. Igazoltan koronavírus-fertőzésben eddig 499-en hunytak el itthon, a hatóságilag elrendelt házikaranténok száma ezidáig 11.611, és 166.263 laboratóriumi Covid-tesztet végeztek el.

Nyíregyháza, 2020. május 26.
Munkatársak pálmát telepítenek az egyik medencéhez a Sóstógyógyfürdõk Zrt. Parfürdõjében, Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdõn 2020. május 26-án. A parkfürdõben hat forgatott, klórral fertõtlenített, homokszûrõvel tisztított medencét feltöltöttetek és folyamatosan készülnek a hatósági és akkreditált saját vízminták. A tervek szerint június hatodikától tudják fogadni a strandolni vágyókat.
MTI/Balázs Attila

A tesztek közül nagyon kevés a szisztematikusan, egy településen belül elvégzett, rendszeres szűrések száma. Egy, számottevő kivétel Budaörs, ahol a május 25-i nyitás előtt a független, ellenzéki polgármester, Wittinghoff Tamás az összes, az önkormányzat alkalmazásában álló bölcsődei, és óvodai dolgozónál elvégezte azt.

Nyíregyháza, 2020. május 26.
Munkatárs a klór mennyiségét méri a medencében a Sóstógyógyfürdõk Zrt. Parfürdõjében, Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdõn 2020. május 26-án. A koronavírus-járvány miatt a strandok vizeiben az eddig megengedett 0,3 kg/m3 klórtartalmat 0,5 kg/m3-re emelte fel az ellenõrzõ hatóság. A parkfürdõben hat forgatott, klórral fertõtlenített, homokszûrõvel tisztított medencét feltöltöttetek és folyamatosan készülnek a hatósági és akkreditált saját vízminták. A tervek szerint június hatodikától tudják fogadni a strandolni vágyókat.
MTI/Balázs Attila

A 250 tesztből a polgármester szerint összesen 5 lett pozitív, ők két hétre egészségügyi karanténba kerültek. Wittinghoff mindehhez hozzátette: az óvoda és bölcsőde épületeit, berendezéseit és a játékokat is alaposan fertőtlenítették az 5 pozitív teszt után, és arra kéri a szülőket, fokozottan tartsák be a gyermekek érkezéséhez és elviteléhez kapcsolódó biztonsági szabályokat az intézmények megnyitása után.

Nyomozást indítottak a brit miniszterelnök főtanácsadója ellen

Miközben a briteknek még mindig nem indult meg teljesen az élet, egyre nagyobb felháborodást kelt Boris Johnson miniszterelnök főtanácsadójának, Dominic Cummingsnak az ügye (erről mi is írtunk itt, a Mércén). Cummings, tegnapi, hosszadalmas magyarázkodása arról, miért is kellett koronavírus-fertőzöttként átutaznia fél Anglián április elején, úgy tűnik, nem elégítette ki a durhami rendőrséget, amely Cummings odaérkezése, és egy, Barnard Castle városába tett vasárnapi kirándulása ügyében ma nyomozást indított.

Ennek során már egy olyan tanút is kihallgattak, aki látta Cummingsot a Barnard Castle-i túra során, ahol állításával szemben a tanú szerint nem csupán szűkebb családjával, hanem nagyobb társaságban is mutatkozott a főutcán. A főtanácsadó tagadja, hogy megszegte volna a többek között saját maga által felállított, szigorú karantén-szabályokat, és bejelentette, nem mond le noha pártállástól függetlenül szinte az összes brit sajtótermék, és a közvélemény nagy része is ezt várná el tőle. Boris Johnson tegnap azonban kiállt Cummings mellett.

Egy tömött kompon érkezhetett meg a vírus Indonézia legeldugottabb tartományába

Nemcsak egy tanácsadó, hanem egy több mint 600 embert összezsúfoló komp útját nyomozzák azonban Indonéziában. Miközben a több százmilliós ország fővárosában, Dzsakartában éppen bejelentették az összes üzlet, iskola és közösségi tér bezárását, 2020- április 7-én a szegényebb, keleti szigetekre még javában jártak a hazatérőket szállító, zsúfolt kompok. A szingapúri Sraits Times szerint egy ilyen kompon, amely 146 méter hosszú volt, 621 ember is összezsúfolódott, így érkeztek meg a Délkelet-Szulavézi tartományban található Baubau szigetére, amelyen ezek után rendkívüli mértékben elharapózott a fertőzés.

A Dzsakartából elindult, kis Dorondola nevű komp összesen 2400 kilométert tett meg ilyen rengeteg emberrel, akik szétszállingózva a délkelet-ázsiai ország szigetvilágába így előidézték a tömeges Covid-19 fertőzést is.

A helyi hatóságok most azt vizsgálják, hogy az amúgy az Indonéziában nélkülözhetetlennek számító kompok üzemeltetői vétettek-e a szigorú lezárási törvények ellen, és hogy egyáltalán hogyan történhetett meg ennyi ember összezsúfolása éppen a szigorú korlátozások elrendelésének napján.

Németország és Dánia az utazást is megengedi, Spanyolország már a gyászra összpontosít

Nemcsak nálunk, de Németországban is egyre komolyabb korlátozás-feloldásokkal reagálnak a hatóságok a koronavírus-járvány enyhülésére. A berlini kormányzat hamarosan 26 EU-tagállammal, valamint Nagy-Britanniával, Izlanddal, Norvégiával, Liechtensteinnel és Svájccal szemben oldhatja fel a határok lezárását. Dániában óvatosabbak: csupán Finnország, Svédország, Németország és Norvégia felé vezettek be családtagokra vonatkozó utazási engedélyt, ehhez nyilatkozatot kell tenni arról, hogy az utazásra vállalkozó rokon nem koronavírus fertőzött.

Tíznapos gyászt rendeltek viszont el Spanyolországban a járvány áldozataira való emlékezés keretében. A szerdán kezdődő gyászidőszakban azt a több mint 27.000 embert búcsúztatják majd el immár hivatalosan is megadva a végtisztességet, akik az országban, Európa legsúlyosabb járványhelyzete alatt veszítették el életüket. A nemzeti zászlókat országszerte félárbocra eresztik holnaptól, és II. Fülöp spanyol király vezeti majd a hivatalos, állami ceremóniát is.

WHO: A járványnak távolról sincsen még vége

Hiába keresnek azonban számos, a vírus által súlyosan érintett helyen már válaszokat, felelősöket, hiába kezdődhet meg az utazás, és végre a gyász időszaka is, az Egészségügyi Világszervezet ma is súlyos figyelmeztetést adott ki.

Azt írják, a járvány második, nem kevésbé súlyos hullámát is beindíthatja, ha egyes országokban túl korai, és túl nagy mértékű a lazítás. Mike Ryan, az ENSZ szervezet ügyvezető igazgatója ismét, nyomatékosan hangsúlyozta minden állami vezető számára:

„Csak azért, mert éppen lecsengő szakaszban van a járvány, még nem jelenthetjük ki biztosan, hogy hónapjaink vannak a következő hullámig. Akár a jelenlegi hullámban is következhet még egy csúcs.”

 

Címlapkép: MTI/Balázs Attila