Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az EU már 3 éve támogatta volna koronavírus elleni oltóanyagok fejlesztését, de a gyógyszeripar kihátrált

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az EU már 3 évvel ezelőtt pályázati forrást ajánlott a világ fő gyógyszergyártóinak arra, hogy felgyorsítsák olyan oltóanyagok gyártását, amelyek többek között a koronavírus ellen is hatásosak lehetnének, de az ajánlatot az összes vállalat visszautasította – derült ki a Guardian cikkéből.

Az Európai Bizottság célja éppen az lett volna ezzel a kezdeményezéssel, hogy még egy esetleges járvány kitörése előtt kifejlesszék a védőoltásokat, de az iparági vezetők nem akartak belevágni a támogatott projektbe. A Guardian szerint egyszerűen azért, mert kevésbé tűnt profitábilisnak, mint például a rák vagy az Alzheimer-kór elleni gyógyszerek fejlesztése.

Mindezt egy brüsszeli kutatóközpont, a Corporate Observatory Europe leplezte le, amikor az Innovative Medicines Initiative (IMI) nevű szervezet pénzügyeit vizsgálta, ugyanis az 5 milliárd euróból (kb. 1700 milliárd forintból) működő, részben az EU által is finanszírozott szervezet döntése volt az, hogy nem élnek a vakcinafejlesztés felgyorsításáról szóló pályázati lehetőséggel.

Az IMI testületében több vezető is ül, akik a gyógyszeripar olyan nagy neveit képviselik, mint a GlaxoSmithKline, a Novartis, a Pfizer, a Lilly vagy a Johnson & Johnson.

A Guardian szerint már korábban is sok kritika érte a gyógyszeripart, amiért előbbre helyezik a krónikus betegségek kutatását, mint a fertőző betegségekét, pusztán azért, mert az előbbivel több nyereséget termelnek.

Az esetet feltáró Corporate Observatory Europe is elmarasztalta jelentésében az IMI-t, amiért a döntései alapján inkább tűnik hagyományos üzleti vállalkozásnak, semmint egy olyan szervezetnek, ami a piacon található lyukakat próbálná befoltozni azzal, hogy kevésbé profitábilis kutatásokat is finanszíroz.

A jelentésre reagálva az IMI szóvivője azt nyilatkozta, a járványok elleni védekezés mindig fontos volt a szervezet számára: 2015-ben egy 20 millió eurós (kb. 7 milliárd forintos) projektet indítottak az Ebola megfékezéséért, idén januártól pedig már arra is van keretük, hogy felgyorsítsák a járvány elleni vakcinák fejlesztésének és gyártásának folyamatát.

A szervezet azonban elutasítja azt a sugalmazást, miszerint elmulasztották az európai állampolgárok megvédését a COVID-19-től, és nem készítették fel őket a járványra.

A szóvivő szerint ez félrevezető narratíva, mert az Európai Bizottság általi kutatási pályázat valójában kis hatáskörű volt, és főleg azért foglalkozott immunválaszok vizsgálatával, hogy növeljék a szabályhozók bizalmát az alternatív engedélyezési eljárásokkal szemben.

A brüsszeli COE viszont kitart amellett, hogy a finanszírozási adatokból úgy látszik, az IMI az iparági érdekeket figyeli elsődlegesen, és másodrendű projektekként kezeli a szegénységgel összefüggő, kutatások során jellemzően elhanyagolt betegségeket, köztük a koronavírust is.

(The Guardian)

Címlapkép: pixabay.com