Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ausztrália elégtelen környezetvédelmi törvényei az embereket veszélyeztetik, tudósok kérik az újraírásukat

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az ausztrál kormány és az üzleti élet szereplői a környezetvédelmi intézményrendszer visszavágását szorgalmazzák az új koronavírus-járványra adandó válaszként, miközben 200 tudós, köztük egy Nobel-díjas immunológus kéri a döntéshozókat, hogy vizsgálják felül az eleve gyenge környezetvédelmi törvényeket.

A környezetvédelmi miniszternek írt levelükben arról írnak, hogy a környezetvédelmi és biodiverzitási törvénycsomag rendes, tízéves felülvizsgálatának idején újabb, hatékony védelmi mechanizmusokat építsenek a szabályozásba, és ne gyengítsék azt tovább.

A tudósok felhívták rá a figyelmet, hogy a 2019-2020-as „Fekete nyár” során pusztító bozóttüzek, illetve a kormányzat igyekezete, hogy a veszélyeztetett állatfajokra leselkedő fenyegetéseket ne listázzák tovább, a természetvédelmi területek védelmének elhanyagolása soha nem látott mértékű fajpusztulást idézett elő már eddig is, ami többek között az új koronavírushoz hasonló járványok megjelenésével fenyeget, ahogy a vadon élő állatok egyre többször kénytelenek lakott övezetek közelében letelepedni.

Az ausztrál kormányzat évek óta tartó környezetvédelmi hibáit a Guardian riport-sorozatban leplezte le.

A levélben úgy fogalmaztak az aláírók, hogy a katasztrofális bozóttüzek nem csak példátlan környezeti pusztítást és fajpusztulást, de halálos áldozatokat, sérüléseket és egészségkárosodást is hoztak az emberek körében.

A levél írói szerint az állatok és életterük védelmének kérdése a jelenlegi pandémia központpontjában van, és a természet védelme elengedhetetlen ahhoz, hogy „elkerüljük a további és potenciálisan még halálosabb járványokat.”

A szakértők szerint az egészséges ökoszisztéma teszi lehetővé, hogy a gyerekek testi és szellemi egészségben nőjenek fel, és így csökkenti az egészségügyi kiadásokat is hosszú távon.

„A bolygó egészsége a mi egészségünk alapja. Végső soron jobban működő gazdasághoz, és hatékonyabb energiatermeléshez segít hozzá.”

– fogalmaztak.

(The Guardian)
Címlapkép: Ninian Reid / Flickr