Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Államosítaná a háziorvosi ellátást Pintér, a 65 év feletti háziorvosok várhatóan azonnal hátrahagynák körzeteiket

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Belügyminisztérium alá szervezné a háziorvosi ellátást Pintér Sándor belügyminiszter, az új felállás a két világháború közötti rendet ötvözné a kádári idők körzeti orvosi rendszerével – írja a MedicalOnline nyomán a hvg.

A Pintér által vezetett Belügyminisztérium már fel is tette a kérdést az alapellátókat képviselő szervezeteknek:

„Mennyiért vállalnák havonta a háziorvosok a betegek ellátását?”

A MedicalOnline értesülései szerint az átszervezést kormányzati szempontból az indokolja, hogy a koronavírus-járvány alatt nem voltak vezényelhetőek az alapellátó orvosok. Ha a Belügyminisztérium alá tartoznának, ez megváltozna. A járvány a jelenlegi ellátórendszer számos hibájára világított rá, így „tíz év történelmi mulasztást” követne egy esetleges átszervezés.

A háziorvosi rendszer jelenlegi rendjének megváltozásával azonban várhatóan azonnal hátrahagynák körzeteiket a nyugdíjkorhatáron felül praktizáló időskorú háziorvosok

– ez pedig számottevő kiesést jelent, a Pénzcentrum márciusi cikke szerint az alapellátásban dolgozók több mint fele nyugdíjaskorú, tehát 65 év felett van. Az ő kiesésükkel a praxisok jelentős része hirtelen megüresedhet – méghozzá úgy, hogy idén március közepén is már több mint 400 betöltetlen háziorvosi praxis volt az országban.

Az orvosi portál szerint kérdéses, hogy hogyan reagál az ötletre a fiatalabb orvosgeneráció – közülük a lap szerint éppen amiatt választották sokan a háziorvosi hivatást, hogy kikerüljenek a központi irányítás és a kórházi hierarchia alól.

A háziorvosi rendszer azonban nem csak az orvosok havi fizetéséből áll, a jelenlegi ellátórendszer fontos sajátossága a praxisok megvásárolható tulajdonjoga, a vállalkozói lét nyújtotta különlegesebb státusz, a kórházi hierarchia hiánya, valamint az, hogy az orvosok rendelői és eszközei saját tulajdonukban vannak.

Majd csak az átszervezés részleteinek kidolgozásakor derülhet fény arra, hogy az állam miként kárpótolná a háziorvosokat az átszervezésből fakadó vagyonvesztésért – egy saját praxis tulajdonjogának megvásárlása esetenként több tízmillió forintot jelent.

Az iskolák 2013-as államosítását és az azóta zajló központosított, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központon keresztül zajló eszközbeszerzés problémáit is felidézi a lap, ennek kapcsán arról írnak, hogy

„a háziorvosi körzetekben is eljöhet az az idő, amikor az orvos WC papírért könyörög a betegeinek”.

Felidézik azt is, hogy bár jól hangzó kommunikációs panel az, hogy a kormány 2010-hez mostanra 76 százalékkal több forrást biztosít a háziorvosok és házi gyerekorvosok támogatására, a szavakat nem követték tettek. Még a 2015-ös alapellátási törvényhez kapcsolódó rendeleteket sem sikerült átvezetnie a gyakorlatba az egészségügyért felelős Emminek.

(MedicalOnline)
Címlapkép: MTI/Vajda János