Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Polt Péter elismerte: önmagának kedvező törvénymódosítást lobbizott ki Simonka György kollégáinál

Ez a cikk több mint 3 éves.

A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt büntetőeljárás alá vont fideszes képviselő, Simonka György vádirata már utalt rá, de Polt Péter főügyész most megerősítette: a Békés megyei országgyűlési képviselő számára kedvező törvénymódosítást lobbizott ki magának a parlamentben.

Mindez abból a válaszból derül ki, amelyet a főügyész Hadházy Ákos független képviselő írásbeli kérdésre adott. A levélből konkrétan kiderül az is, mely jogszabályról van szó. Polt közlése értelmében a politikus

  • a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz kapcsolódó törvény,
  • valamint a korábbi Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium zöldség-gyümölcs termelői csoportok támogatásáról szóló rendelete

kapcsán érte el, hogy frakciótársai számára előnyös módosításokat vezessenek be. Mindkét módosítás azt a célt szolgálta, hogy a felvett mezőgazdasági támogatások szabálytalan felhasználása esetén a támogatásokat ne, vagy csak részben kelljen visszafizetni.

Polt Péter szerint ez utóbbi céljában nem járt eredménnyel, a vádeljárásban érintett két mezőgazdasági társulás így sem menekült meg a felelősségre vonástól.

Simonka ellen tavaly augusztusban emeltek vádat, büntetőpere pedig az idei év elején kezdődött. A Simonka elleni nyomozás a NAV feljelentése alapján indult 2016-ban, aminek következtében az Országgyűlés 2018. októberében felfüggesztette a képviselő mentelmi jogát. A békési politikus és társai a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető, az EU-tól és a hazai költségvetésből származó, vissza nem térítendő támogatásokat rakhatták zsebre. A vád szerint Simonka és vádlott társai összesen 1,4 milliárd forint kárt okozott. A kormánypárt képviselő tagadja az ellene megfogalmazott vádakat.

A 24.hu korábban azt is kiderítette, Simonka egyes családtagjai mellett két fideszes országgyűlési képviselő (Kerényi János és Varga Gábor) rokonai is a vádlottak padjára kerültek.

A Polt válaszát ismertető sajtótájékoztatóján Hadházy Ákos úgy fogalmazott, felelősségre kellene vonni azokat a képviselőket is, akik a Simonka érdekeit szolgáló módosítókat jegyzik. A független képviselő szerint Jakab Istvánnak, Győrffy Balázsnak és Fazekas Sándornak is a vádlottak padján lenne a helye.

(via 24.hu)