Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szervezett bűnözés miatt emeltek vádat a fideszes Simonka György és 32 társa ellen

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádiratot nyújtott be Simonka György fideszes képviselő és 32 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken. A vád:

bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése.

A Simonka elleni nyomozás a NAV feljelentése alapján indult 2016-ban, aminek következtében az Országgyűlés 2018 októberében felfüggesztette a képviselő mentelmi jogát. A békési politikus és társai a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető, az EU-tól és a hazai költségvetésből származó, vissza nem térítendő támogatásokat rakták zsebre. A vád szerint 1,4 milliárd forintos költségvetési csalást követtek el.

A Legfőbb Ügyészség 2016 végén indított nyomozást Simonka ügyében (miután a Központi Nyomozó Főügyészség szeptemberben házkutatást tartott a politikus házánál, Simonka azt nyilatkozta, szerinte politikai zavarkeltés folyik a kvótanépszavazás miatt), 2017 márciusában pedig letartóztatták üzlettársát.

A Legfőbb Ügyészség szerint Simonka Görgynek a következőkért kell felelnie:

  • két rendbeli, felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettéért,
  • két rendbeli, bűnszervezetben, gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntettéért,
  • két rendbeli vesztegetés elfogadása bűntettééért,
  • két rendbeli, társtettesként bűnszervezetben elkövetett, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettééért,
  • két rendbeli folytatólagosan, és felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétségéért.

Simonka ennek ellenére indult a 2018-as parlamenti választásokon, az Ügyészség pedig néhány hónappal később kérvényezte a mentelmi jogának a felfüggesztését.

Az Országgyűlés 163 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül döntött tavaly Simonka mentelmi jogának a felfüggesztéséről, ennek ellenére a Békés megyei 4. számú egyéni választókerületben még mindig ő a képviselő.

Nemrég pedig azzal került be a hírekbe, hogy Orbán Viktor együtt fotózkodott vele egy fogadáson a Karmelita kolostorban. A Demokratikus Koalíció akkor közleményben kifogásolta, hogy a „bűntettért, amivel Simonka Györgyöt gyanúsítják, akár húsz év szabadságvesztés is kiszabható. Ezt az embert tartotta fontosnak Orbán Viktor hivatalában, nagy nyilvánosság előtt fogadni.”