Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

250 dolgozót bocsát el a kipufogóöntvényeket készítő Wescast Oroszlányban

Ahogy azt korábban a Mérce is megírta: 800 dolgozójából 250-et bocsájt el a kipufogóöntvényeket készítő, kínai Wescast Hungary Autóipari Zrt.

Eddig 73 saját és 55 kölcsönzött dolgozó munkaviszonya szűnt meg.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, László Zoltán korábban még azt nyilatkozta lapunknak, hogy a cég viselkedésének több aggályos pontja is van, ma pedig az MTI-nek arról beszélt, hogy bár a vállalatvezetés és a szakszervezet kapcsolata jó, azonban vannak kérdések, melyekben nem értenek egyet.

A Wescast április 25. és május 11. között nem termelt. A dolgozókat állásidőre küldték, amelyre alapbér járna, a vállalat azonban ezt nem fizette ki előre nem látott és elháríthatatlan akadályra hivatkozva.

A Vasas szerint a járvány miatti  termeléskiesés a vállalkozás üzleti kockázatába tartozik, ennek terhét nem lehet az alkalmazottakra hárítani.

A szakszervezet információi szerint a munkáltató tájékoztatta a munkatársakat, hogy ha valaki nem a vállalatnál képzeli el a jövőjét, annak kifizeti a törvényes juttatásokat és „elengedi a dolgozót”.

László Zoltán hozzátette, a cég jogértelmezése szerint a közös megegyezéssel való, nagy létszámú felmondás nem számít csoportos létszámleépítésnek, ezért nem is jelentették be a munkaügyi hatóságoknak.

Tavaly márciusban az oroszlányi kipufogógyárban a dolgozók béremelését tartott sztrájkja sikeres volt, miután a dolgozók átlagfizetése nem érte el a garantált bérminimumot.

A Wescast kínai tulajdonú, kanadai központtal működő vállalatcsoport, amely a világ legjelentősebb beszállítója a személyautókhoz és a kisteherautókhoz készített, öntött kipufogócsonkok területén. A korábban kanadai tulajdonban lévő vállalatot a Bohong-csoport vásárolta meg és 9 milliárd forintos beruházást telepítették Oroszlányba.

A társasággal a kormány 2017 májusában kötött stratégiai megállapodást.

A cég létszáma 2016 óta ötszáz fővel csökkent, az összes nettó árbevétel 2017-ben 97 millió euró volt, 2018-ban 85 millió euróra csökkent, 2017-ben fél millió eurós adózott eredményről számoltak be, 2018-ban ez 8 millió eurós veszteséget ért el.

via MTI/Mérce
Címlapkép: Wescast Hungary Autóipari Zrt. / Facebook