Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A tiltakozások ellenére Tiranában elkezdték lebontani a Nemzeti Színház épületét

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egy markológép néhány másodperc alatt lekanalazta a tiranai Nemzeti Színház (Teatri Kombëtar) történelmi épületének homlokzatát a vasárnap hajnali órákban, ezzel lezárva a harmincas évek óta álló kulturális központ megmentéséért folytatott helyi és nemzetközi küzdelmet.

Albánia történetének eddigi leghosszabb aktív tüntetése 2018 óta zajlott az olasz megszállás idején, 1939-ben befejezett épület lebontása ellen. Edi Rama miniszterelnök két éve jelentette be, hogy az ikonikus színház véleménye szerint nem fenntartható, ezért üzemeltetését átadná egy magánvállalkozónak.

A vállalkozó számára kecsegtető lett volna a kormányzati terv, melyben egy, az eredetinél jóval kisebb épület megépítését irányozták elő, a telek fennmaradó részén pedig egyéb, befektetési célú épületek felhúzását tették volna lehetővé.

Az eredeti elgondolás azonban komoly ellenállást váltott ki a tiranai Nemzeti Színház művészeinek körében, ehhez polgárok százai csatlakoztak, majd az egész egyre inkább európai méreteket kezdett ölteni: az Európai Unió hivatalos szervei végül 2019 elején erősen kritizálták a tervet, azt a nyugat-balkáni országokkal kötött Stabilizációs és Egyesülési Keretmegállapodás megsértésének titulálva.

A Rama-kormányzat ekkor a kiszervezéstől elállt, arra hivatkozva, hogy úgy sincs elegendő pénzük a projekt megvalósítására.

A tiltakozások közben országos politikai méreteket öltöttek, az Albán Építészszövetség kritikus állásfoglalása után a köztársasági elnök és az ellenzék vezetői is megpróbálták megállítani a folyamatot, illetve jelentős hallgatói tiltakozás is kibontakozott.

Rama látszólag engedett a nyomásnak, és több miniszterét lecserélte kabinetjében 2019-ben, azonban az ejtett eredeti ötlet helyébe képtelen volt életszerű alternatívát állítani: a jelenlegi elképzelés szerint állami forrásokból biztosítanák mégis az új épület építését és működtetését, ez viszont megkérdőjelezi a bontás és az egész eddigi folyamat létjogosultságát: e hét péntekéig (május 15.) semmiféle állami forrást nem jelöltek ki a projektre, mint kiderült.

A racionlista stílusban megépült, eredetileg moziként, majd a második világháború lezárását követően színházként használ épületet vasárnap hajnali fél ötkor kezdték el lebontani, több száz rendőr kordonja mögött. A helyszínen lévő tiltakozók ellen erőszakot alkalmaztak, többet közülük letartóztattak.

(Balkan Insight; Euronews.al)