Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem csak Budapest lazít a korlátozásokon, a briteknél az iskolák újranyitását fontolgatják – koronavírus összefoglaló szombaton

Ez a cikk több mint 3 éves.

Május 16-án Magyarországon Budapesten és Pest megyében 932 fertőzött és 839 gyógyult személyt tartanak számon, vidéken 722-en igazoltan koronavírusosak és 532-en gyógyultak fel. Az elhunytak száma 448, hatósági házi karanténben 10742-en tartózkodnak, az országban összesen 131 429 mintát vettek le.

A statisztikák szerint világszerte 4 542 910 igazolt fertőzött van, 1 637 073-en gyógyultak fel a vírusból és 307 696 embert hunyt el. 

Magyarország

Hazánkban ma az egyik legizgalmasabb hír a főváros újranyitásának ígérete volt, erről szóló cikkeink itt és itt olvashatóak.

Módosítják a légkondik szabályozását a koronavírus miatt – az üzlethelyiségek fűtésére és légkondicionálására mostantól csak olyan berendezés használható, amely a szabadból veszi a levegőt. A rendelet azon helyiségekre nem vonatkozik, amelyekben a berendezés használata az ott tárolt nyersanyagok állagának megóvása, vagy az ottani eszközök zavartalan működése miatt elengedhetetlenül szükséges, valamint az UV-sterilizáló technológiával ellátott berendezések is kivételt képeznek.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke a mai napon „az államtitkárok megbecsüléséről szóló” törvényjavaslatot nyújtott be, melynek értelmében az államtitkároknak járó 35 százalékos béremelést átcsoportosítaná az egészségügyi dolgozóknak. Az államtitkároknak a kormány „Köszönet, tisztelet és elismerés gyanánt” egy láda almát köteles biztosítani a kormány 2020. június 30. napjáig.

„Biztos vagyok abban, hogy az egészségügyi dolgozók nem veszik zokon, ha nem almában, hanem pénzügyi elismerésben részesíti őket az Országgyűlés. Továbbá remélem, hogy az a hetekkel ezelőtt beígért egyszeri nettó 330 ezer forintos juttatás is lassan megérkezik a frontvonalban harcolókhoz!”

A képviselő javaslata utalás a fideszes Németh Szilárd hét eleji posztjára, aki elismerése gyanánt egy-egy láda almát ajándékozott a koronavírus elleni küzdelem frontvonalában harcoló egészségügyi dolgozóknak.

Júniusban több légitársaság is újraindíthatja budapesti járatait: British Airways londoni, az Eurowings stuttgarti, a Jet2 leeds-i és manchesteri, a Qatar Airways dohai és a Swiss zürichi járata indul újra, valamint az Emirates is tervezi a dubaji összeköttetés újraindítását. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetőjének közleménye szerint az utóbbi egy hétben mintegy 100 induló- és érkező járat közlekedett Budapestről, a reptér pedig speciális intézkedésekkel készül az utasforgalom lassú felfutására. Folyamatosan fertőtlenítő takarítást végeznek, egyes munkavállalók számára előírták a maszk viselését, több helyen is kézfertőtlenítőt helyeztek ki és ügyelnek az emberek közti biztonságos másfél méteres távolság betartására is.

Külföld

A brit oktatásügyi miniszter, Gavin Williamson szerint júniustól korlátozott mértékben és feltételesen újraindulhat az oktatás a nagy-britanniai iskolákban. Ha a koronavírus fertőzési rátája tovább csökken, az általános iskolák nulladik, első és hatodik osztályos tanulói visszatérhetnek iskoláikba. Williamson elmondta: nyitás esetén is a szokásosnál kisebb, legfeljebb 15 fős osztálylétszámokkal kezdődhet az iskolai oktatás, valamint hozzátette: készülnek a tervek a tanítás szakaszos és korlátozott elkezdésére a tizedik és a tizenegyedik osztályokban is, ahol már középiskolás korúak tanulnak. Jenny Harries angol tisztifőorvos-helyettes szerint a jelek egyértelműen arra utalnak, hogy a gyerekeket az új koronavírus korántsem betegíti meg annyira, mint az idősebb korosztályokat, és az adatokból az is kitűnik, hogy a gyerekek kisebb valószínűséggel adják tovább a fertőzést másoknak. (MTI)

Napi kétszáz alá süllyedt a halálozások száma Olaszországban, illetve az aktív fertőzöttek száma több mint ezernyolcszázzal csökkent. A járvány egyik gócpontjának számító országban hétfőtől újraindul az élet, több, mint két hónap után engedély nélkül lehet mozogni, közlekedni, de június 3-ig egyelőre csak a tartományokon belül. Engedélyezett lesz a barátok közötti találkozás, de a csoportosulás elkerülésével és megnyitják a kereskedelmet, vendéglátást, szállodákat, piacokat, játszótereket, strandokat, múzeumokat és templomokat is. Az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön is kötelező lesz a szájmaszk használata. (MTI)

Spanyolországban is csökken a halálozások száma, ám a szükségállapotot még fenntartanák – a jövőhéten a kormány immár ötödik alkalommal kezdeményezi majd a törvényhozásnál a május 24-ig érvényben lévő szükségállapot meghosszabbítását. A szükségállapot felhatalmazást ad a kormánynak rendkívüli intézkedések bevezetésére a járványügyi védekezésben, ilyen például az állampolgárok szabad mozgásának korlátozása.

Pedro Sánchez kormányfő azt nyilatkozta, immár utoljára kérvényezik a hosszabbítást, ám ezúttal nem 15 napra, hanem körülbelül egy hónapra. Jövő hétfőtől egyébként az ország újabb területei lépnek majd át a védekezés enyhítésének nulladik fázisából az egyes fázisba, amely további lazításokat tesz lehetővé, így például már Andalúzia teljes területén engedélyezik az éttermek teraszainak részleges megnyitását, könyvtárak, múzeumok, templomok működését korlátozott létszám mellett.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila