Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ebédjegyek hamisításának vádja miatt rúgtak ki több készenléti rendőrt, a szakszervezet kiáll mellettük

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több személy munkaviszonyát azonnali hatállyal megszüntették a Készenléti Rendőrségen, másokkal szemben pedig fegyelmi eljárás indult, mert az étkezdében állítólag másolt étkezési jeggyel fizették ki a 350 forintos ebédjüket – írja a Független Rendőr Szakszervezet a weboldalán.

Ahogy az a Készenléti Rendőrség közleményéből kiderül, egy belső vizsgálat derített fényt arra, hogy több civil alkalmazott (munkavállaló és rendvédelmi igazgatási alkalmazott) március 27-én fénymásolt étkezési jegyeket használt fel. Összesen 9-en érintettek az ügyben, közülök 4 embert rúgtak ki és 5 fővel szemben indult fegyelmi eljárás.

A szakszervezet szerint a vádak hamisak lehetnek: többen ugyanis azt állítják, fizettek előzetesen az étkezési jegyekért, mások pedig a szabadságon lévő kollégáktól kapták meg az aznapi jegyeket. De van olyan személy is, aki a felmondásában közölt napon nem is ebédelt a munkahelyi étteremben, mert más városban dolgozott.

„Nem számít… nem számít az sem, hogy ezekben a nehéz időkben az elhelyezkedés komoly nehézségekbe ütközik, s a kirúgottak megélhetése egyik napról a másikra ellehetetlenült, s nem számít az sem, hogy a szakmunkájukra nyilvánvalóan változatlanul igény lenne” – olvasható a Független Rendőr Szakszervezet közleményében.

Az FRSZ azt állítja, a munkáltató úgy kezdett el intézkedni az ügyben, hogy nem hallgatták meg az érintett munkavállalókat, és nem vizsgálták ki, hogy valóban vétkese-e azok, akiket ebédjegy-hamisítással vádolnak. Szerintük ez az emberi méltóságot és az ártatlanság vélelmét sérti.

A szakszervezet arról is ír, hogy bár fordulhatnának bírósághoz, a hatályos munkajogi szabályok nem teszik lehetővé a visszavételük kikényszerítését, és a kártérítést is maximalizálták az 1 évi távolléti díjuk összegében. A közleményt kiadók szerint ez azért baj, mert eközben a pereskedés több évig is elhúzódhat, addig pedig maradhat a „pénzetelenség, a munkanélküliség és a bizonytalanság” az érintett készenléti rendőrök számára.

„Szakszervezetünk határozottan kiáll az ártatlanul meghurcolt, büntetőeljárásba bevont, munkaviszonyukat azonnali hatállyal megszüntetett, illetve fegyelmi eljárás alá vont tagjai mellett. Jogi képviseletüket biztosítjuk, az esedékes kereseteket már elkészítettük, azokat az illetékes bíróságra megküldtük. Az ügy fejleményeiről pedig a későbbiekben beszámolunk” – írja a Független Rendőr Szakszervezet.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán