Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Város Mindenkié csoport járvány-kisokosokat adott ki hajléktalan embereknek és segítőiknek

Ez a cikk több mint 3 éves.

A koronavírus-járvány és a vele járó gazdasági válság a társadalom széles rétegeinek életét nehezíti meg, azonban mint minden hasonló esetben, ezúttal is a legszegényebbeken és a legkiszolgáltatottabbakon csattan a leginkább az ostor.

Köztük vannak a hajléktalan emberek is, akiknek a korlátozó intézkedések extra nehézséget jelentenek egyébként sem könnyű helyzetükben, éljenek akár szállón, akár az utcán; ráadásul sokuk egészségi állapota miatt halmozottan veszélyeztetett csoportba tartozik – az időseket fokozottan veszélyezteti a járvány, pláne, ha még az utcán is élnek.

A Város Mindenkié (AVM) csoport ezért három kiadvánnyal jelentkezett, egyik az utcán élők számára, másik a szállón élőknek, harmadik pedig a segítőknek nyújt hasznos segítséget, nyomtatható formában mind letölthető az alább linkelt címekről.

Az utcán élőknek és a szállón élőknek szóló kiadványban megtalálhatók

  • a Menhely diszpécseri szolgálat,
  • az Utcajogász,
  • és az AVM elérhetőségei,

valamint hogy milyen helyzetekben érdemes hozzájuk fordulni. Emellett szerepelnek benne fontos információk a betegség jellegéről, tüneteiről, terjedéséről, ahogy különböző tanácsok is azzal kapcsolatban, hogyan lehet elkerülni a megfertőződést.

Emellett hasznos információk vannak benne arról, hogyan változott a hajléktalanellátó rendszer működése a járvány miatt, és azok is tájékozódhatnak belőle, akik mostanában kerültek az utcára – ahogy az sajnos a válság miatt sok esetben előfordul -, de vannak benne tudnivalók a segélyezésről is. Az intézmények közötti tájékozódást egy térkép segíti.

Szintén letölthető és nyomtatható a segítőknek készült kiadvány, ebben az alapvető, járvánnyal kapcsolatos tudnivalók és higiénés tanácsok mellett a másik kettőhöz hasonlóan röviden bemutatják az ellátórendszer működését, így némi ismerethez juthat a segítő is a járványhelyzet miatt beállt változásokról, valamint az általános működésről.

De ami talán még fontosabb: emlékeztet, hogy magánemberként is lehet segíteni adományokkal – élelmiszerrel, pénzzel – a rászorulókat, azonban

többféle módon is lehet segíteni: több krízisszálló is nyílt, melyeken önkénteseket keresnek, de például bevásárlással is lehet segíteni azoknak, akik a karantén miatt nem tudják elhagyni a szállót.

Arról is nyújt információt a kisokos, hogy hogyan lehet döntéshozókra nyomást gyakorolni, vagy hajléktalan emberekkel foglalkozó szervezeteket támogatni, ha valaki ilyen formában kíván segítséget nyújtani.

Az AVM blogja itt érhető el, a kiadványok a fenti linkeken, ha pedig részt vennél a szervezet munkájában, akkor az [email protected] címen tudod velük felvenni a kapcsolatot.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton