Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Holnap újra megnyit két határátkelő Ausztria felé a személyforgalom előtt – koronavírus összefoglaló kedden

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az elmúlt napokhoz (hetekhez, hónapokhoz) hasonlóan tovább emelkedett a koronavírusos betegek száma, Magyarországon jelenleg 3 313 regisztrált esetre 425 elhunyt és 1007 gyógyult jut, míg világszerte 4 215 514 esetet, 287 809 elhunytat és 1 471 497 gyógyultat tartanak számon. Ez itt a koronavírus összefoglaló kedd este, amiben mint szoktuk, a nap legfontosabb járványhíreit szedjük össze.

A világ

örülhet, hogy az üvegházhatású gázkibocsátás idén akkorát zuhant globálisan, mint a második világháború óta soha – azonban nem lélegezhetünk fel, hisz a mostani gazdasági leállással csupán ideiglenesen csökkent a kibocsátás, nem álltak be strukturális változások a gazdaságban, ahogy a technológiai forradalom is elmaradt.

A szükséges kibocsátáscsökkentés mértékét jelzi, hogy az idei csökkenés 8 százalékos lehet a tavalyi évhez képest úgy, hogy a légi forgalom világszerte 60 százalékkal esett (bár a Ryanair épp újraindítani készül járatait), a közúti forgalom felére csökkent, Európa 14 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt, mint tavaly.

A szakértők szerint azonban évente 7,6 százalékos csökkentésre van szükség évente, hogy az évszázad végére a bolygó többé-kevésbé emberi lakhatásra alkalmas legyen.

Ezzel együtt egyébként 2020 várhatóan a valaha mért legmelegebb év lesz a Földön, mivel a kibocsátáscsökkenés hatása csak később lesz érezhető.

A WHO beállt az embereken folytatott koronavírus-tesztek mögé, miután korábban idegenkedett a gondolattól – most azonban elkezdődhet egészséges emberek beoltása a kórsággal, akiken így különböző gyógymódokat lehet tesztelni laboratóriumi körülmények között, ami nem megszokott olyan betegségek esetében, melyekre egyébként nincs ismert gyógymód.

Magyarország

és Ausztria megegyezett két személyforgalmú határátkelő megnyitásáról, jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán:

Mint a miniszter írja,

„Hosszú tárgyalásokat követően sikerült megállapodást elérnünk, így képviselőtársaim kérésének megfelelően ingázó honfitársaink holnap reggeltől mindkét településnél átléphetik a határt.

A Jánossomorja és Andau közötti átkelő 5 és 21 óra között, az Alsószölnök és Neumarkt közötti átkelő pedig 7 és 19 óra között lesz nyitva.”

A miniszter kifejti, hogy az ingázók érdekében hozták a vonatkozó döntést, ugyanakkor nem szabad elfeledni, hogy a rendszeres határátkelés alapvetően nem az ingázók érdeke. Az ő érdekük a megélhetés, ehhez pedig arra kényszerülnek, hogy kelet-európai vendégmunkásként dolgozzanak a határ osztrák oldalán olyan munkakörökben, melyek társadalmi szempontból fontosak – pl. gondozási, szociális ellátási munkakörökben vagy élelmiszertermelésben – ugyanakkor presztízsük, és az utánuk járó fizetés alacsony.

De az sem mellékes, hogy kedden bevittek a rendőrök reggel egy embert „rémhírterjesztés” miatt, majd délután hazaengedték, miután közölték vele, hogy valójában nem valósult meg a bűncselekmény. A 64 éves férfi a 444-nek nyilatkozott, többek közt azt mondta,

„Azért írtam meg, mert elegem van a félrevezetésből, a ferdítésekből, elegem van mindenből, amivel hülyítik az embereket, és a Facebook az egyetlen, ahol ki tudom engedni ezt a gőzt”,

ami a rendőrség értelmezésében úgy hangzik,

„többek között leírta azt is, hogy az ország vezetése szándékosan időzítette a koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését. Amely véleménye szerint tömeges megbetegedést eredményezhet.”

A veszélyesnek, majd később veszélytelennek minősített, április végi posztban írója arról elmélkedik, hogy ha május 3-án volt a járvány tetőzése, akkor miért kezdődtek meg május 4-én a lazítások – hisz a tetőzés idején van a legnagyobb esélye az egészséges embereknek fertőzöttekkel találkozni.

A Magyar Hang szerint kormánynak sikerült több millió forint értékben Kínából légzést könnyítő berendezéseket beszereznie, amiket kórházak intenzív osztályai között osztottak szét, csak éppen arra nem jók, hogy koronavírusos betegek kezelésénél használják őket.

A gépek ugyanis otthoni használatra vannak kifejlesztve, kórházi használatra alkalmatlanok.

Nem rendelkeznek a lélegeztetőgépektől elvárt funkciókkal, gyakorlatilag lehetetlen őket több beteg kezelése esetén megfelelően fertőtleníteni, ráadásul a kezelőfelületük is kínaiul van.

De vannak ám jó hírek is: a nagy magyar koronavírus-tesztelés eddigi eredményei alapján nagyon alacsony a társadalom átfertőzöttsége, eddig 8 276 elvégzett PCR-teszt után két fertőzöttet találtak, ami Merkely Béla, a SOTE rektora szerint a teljes lakosságra vetítve 243-7230 aktív fertőzött emberrel lehet számolni, míg a társadalom átfertőzöttsége, vagyis a szám azokkal együtt, akik már átestek a betegségen, 22 399 és 92 624 fő közé tehető.

A települések önkormányzatai már igen erősen érzik a válságot – a kisebbeknek szinte csak a gépjárműadóból voltak bevételeik (amit a kormány elvett), de a nagyobbaknak is fogytán a tartalékaik, ugyanis kevés helyen vannak olyan cégek, melyek ilyenkor is folytatják tevékenységüket, így sok helyütt elmarad az iparűzési adó is.

Annak viszont örülhetnek a települések, ha az ország első számú oligarchájának van érdekeltsége területükön (már ha be merik szedni az iparűzési adót), hisz Mészáros Lőrinc szállodái a hétvégén – szigorú járványügyi intézkedések mellett – elkezdenek kinyitni. Először csak kettő, aztán sorban egyre több.

De működnek a gyógyszergyárak is – a favipiravir nevű szert Ázsiában már sikeresen alkalmazták a koronavírus elleni küzdelemben, azonban Amerikában és Európában még nincs engedélyezve egyelőre, azonban jó úton haladnak a kísérletek, és őszre beindulhat a gyártás is az ITM szerint.

Európában

közösen sürgetik a cégek állami támogatását a tőkések érdekvédelmi szervezetei Németországban, Franciaországban és Olaszországban, az Unió három legnagyobb ipari országában. A vállalati szektort képviselő szervezetek szerint a koronavírus-járvány „hatalmas, váratlan és tragikus csapás” a gazdaságra és a társadalomra, amelyet csak az eddig ismert kereteket „szétrobbantó” léptékű európai uniós és tagállami szintű beavatkozással lehet kivédeni, és az országoknak összehangoltan kellene cselekedniük.

Ausztriában

a hétvégén újranyithatnak a múzeumok, könyvtárak és levéltárak, mint Ulrike Lunacek Művészeti és kulturális államtitkár mondta,

„A válság bebizonyította, hogy a kultúra és a művészet mennyire nélkülözhetetlen a társadalom számára és, hogy mennyire hiányzik nekünk”.

Oroszországban

koronavírus-fertőzés miatt került kórházba Putyin elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov valamint felesége, aki azt állítja, férje a munkahelyéről hozta haza a fertőzést, mindazonáltal Putyin nem valószínű hogy elkapta, mert már egy hónapja nem találkozott személyesen szóvivőjével.

Oroszországban sorra kapják el a vezetők a fertőzést, Mihail Vlagyimirovics Misusztyin miniszterelnököt is koronavírussal diagnosztizálták többek közt, de ez nem is meglepő, miután az országban van a második legtöbb fertőzött a világon, több, mint 232 ezer fő – bár eddig mindössze alig több, mint kétezren haltak bele a járványba. Annak ellenére, hogy a fertőzöttek száma naponta több, mint tízezerrel nő immár ötödik napja, tegnaptól enyhítettek a kijárási korlátozásokon, és több gazdasági tevékenység is újraindulhatott.

Olaszország

tekintetében jó hírekről beszélhetünk, tekintve hogy az ország, ahol Európában először komoly pusztítást végzett a járvány, és – főleg az északi tartományokból – horrorisztikus történeteket hallhattunk az összeomló kórházakról és egyéb szörnyűségekről, lassan megkezdte az újranyitást.

A bárok és éttermek hétfőtől fogadhatnak vendégeket a távolsági szabályok betartásával, de újranyitnak a fodrászszalonok – ahol egyszerre csak egy ember tartózkodhat majd bent – és többek között a strandok is, ahol minden napernyő körül 12 négyzetméternek kell lennie, ahol csak azok tartózkodhatnak, akik az adott placcot elfoglalták.

Dél-Korea

példája pedig azt mutatja meg, hogy érdemes azért az újranyitással vigyázni, miután az ország a járványellenes intézkedések mintapéldája volt, a nyitás után ismét megugrott a fertőzések száma, miután szórakozóhelyeken kezdett terjedni a járvány, emiatt aztán ismét szigorított a kormány az intézkedéseken, Mún Dzsáein elnök is elmondta

„Nincs vége, amíg nincs vége”.

Libanon

négy napos teljes lezárást rendelt el csütörtöktől kezdve, miután az elmúlt négy napban száz újabb esetet találtak – azután, hogy korábban sikeresen ellaposították a járványgörbét, és napi egy számjegyű növekményeket tapasztaltak. A napi esetszámok azután kezdtek ismét meredekebb növekedésbe, hogy részlegesen hozzáláttak a gazdaság újraindításához.

Az Amerikai Egyesült Államok

is tervezi az újranyitást – meg nem is. Ugyan egyes államokban – például Kaliforniában is – lazítanak a korlátozásokon, de ezt a megyék saját hatóságai is felülírhatják, így járt el Alameda is, ahol a Tesla fremonti gyára található, és nem engedte az autógyártónak az üzem újranyitását.

Erre válaszul Elon Musk bedurcázott, és közölte, hogy márpedig ő akkor is kinyit, ha a fene fenét eszik (az ő helyzetéből adódóan érthető, de nem megbocsájtható módon jobban érdekli a cég profitja, mint a munkások egészsége), így ki is nyitotta a gyárát, valamint mélységes sértettségében azt is bejelentette, a Tesla vezetősége és a később megvalósítandó programok Nevadába vagy Texasba költöznek.

Vagyis miközben gyógymód még nincs, a világ egy része szép lassan megpróbál újranyitni, leginkább a gazdaság ismételt felpörgetése érdekében,

azonban vannak olyan aggasztó jelek, melyek szerint ez az elkövetkezendő hetekben-hónapokban még sok veszélyt rejthet magában.

Könnyen elképzelhető, hogy lesz második hullám, noha az nem egyértelmű hogy mikor, és valószínűleg az egyes országokban, régiókban különböző időpontokban fog beköszönteni – ráadásul nagyban függve a hatóságok és az állami szervek lépéseitől.