Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vox: A feketéket keményebben büntetik a kijárási korlátozások megszegéséért

Ez a cikk több mint 3 éves.

A kijárási korlátozások és a távolságtartás megszegése miatt a fehéreknél jóval magasabb arányban tartóztatnak le feketéket és más kisebbségeket az Egyesült Államokban – mutatott rá a Vox ügyészségi statisztikákat megvizsgálva.

A New York-i Brooklynban például csütörtökön közöltek adatokat a március 17. és május 4. között letartóztatottakról, amelyből kiderült, hogy a 40 elfogott emberből 35 fekete volt, 4 latin-amerikai és 1 fehér.

Az amerikai hírportál szerint hasonlóak az arányok egész New Yorkban, a jelentések szerint összesen 120 embert tartóztattak le a kijárási korlátozások és a távolságtartás megszegése miatt március 16. és május 5. között, akiknek 68 százaléka fekete volt, 24 százaléka latin-amerikai és mindössze 7 százalékuk volt fehér.

A Vox megemlíti, hogy a rendőrök részrehajlását igazolhatja több olyan videó is az interneten, amelyeken látható, hogy a rendőrség szükségtelenül erőszakos volt fekete emberekkel a letartóztatások során – habár ezek mind egyedi esetek is lehetnek. San Diegóban egy kutyáját sétáltató nőt például a földre tepertek, miközben megbilincselték, Los Angeles-ben pedig ütőkkel oszlattak szét egy születésnapi bulit a főleg feketék által lakott Hyde Park negyedben március végén.

Amint arra a Vox cikkében Jennivne Wong, egy rendőrség elszámoltathatatóságával foglalkozó szervezet munkatársa rámutatott, a tényleges arányok valójában még súlyosabbak lehetnek, ugyanis

a koronavírus miatti ellenőrzések nagyon hasonlóak New York egykori „stop-and-frisk” gyakorlatához – vagyis ahhoz, hogy a városban a rendőrök megalapozott indok nélkül megállíthatnak, kikérdezhetnek és átkutathatnak valakit.

Amíg ugyanis az érvényben volt, rengeteg olyan esetről lehetett hallani, amely azt bizonyította, hogy, a rendőrök sokkal többször alkalmazták feketéken.

Wong szerint az adatokból nem feltétlenül derül ki, hogy valakit a kijárási korlátozások megszegése miatt környékeztek meg, mert ha találtak nála marihuánát, vagy más miatt vélték gyanúsnak, lehet, hogy végül nem is a járvánnyal összefüggésben tartóztatták le, még ha elsődlegesen amiatt is igazoltatták.

Bill de Blasio, New York polgármestere azonban megvédte a város rendőrségét egy csütörtöki sajtótájékoztatón, és leszögezte, hogy míg a „stop-and-frisk”  rendszerszintű elnyomásról árulkodott és több kárt okozott, mint amennyit segített, a járvány miatti ellenőrzéseknél egyáltalán nem erről van szó. Szerinte most emberéletek vannak állandó veszélyben, így a rendőröknek most is a biztonság megtartásán kell dolgozniuk.