Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem a távoktatásban elsajátított anyagokon volt a hangsúly – pozitívan értékelte az érettségit a Pedagógusok Szakszervezete

Ez a cikk több mint 3 éves.

Betartották az egészségügyi szabályokat és még arra is figyeltek, hogy inkább olyan anyagok szerepeljenek a kérdéssorban, amelyet még a távoktatás előtt tanultak a diákok – a Mérce megkeresésére összességében pozitívan értékelte az idei érettségi megszervezését az egyik legnagyobb pedagógiai szakszervezet, a PSZ (Pedagógusok Szakszervezete).

A PSZ kezdetektől fogva amellett érvelt, hogy az egészség, az élet védelme a legfontosabb, e fő szempont szerint kell megszervezni az érettségit

-írják. Megyei szervezeteiktől szerencsére semmilyen, arra vonatkozó visszajelzés nem érkezett, hogy a vizsgák helyszínén ne biztosították volna a megfelelő felszereléseket, kesztyűt és maszkokat. Olyan visszajelzést viszont kaptak, hogy az érettségi elnök személye nem volt ismert az írásbeli vizsgák megkezdése előtt, ám ez semmilyen formában nem akadályozta a dolgozatok megírását.

A szakszervezet előzetesen megkérte azokat a kollégákat, akik idősebbek, krónikus betegségben szenvednek vagy más okból veszélyeztetettnek érzik magukat, ne vállaljanak felügyelői munkát; azt tapasztalták, hogy erre lehetőséget is kaptak a pedagógusok, senkit sem kényszerítettek, hogy elvállalja a posztot.

A PSZ hozzátette: remélik, hogy ugyanilyen lehetőséget kapnak majd azok a diákok is, akik őszre halasztották az érettségit; nem éri őket semmilyen hátrány emiatt, valamint legalább olyan széles körben választhatnak a képzések közül, mint a tavasszal vizsgázó társaik. De emellett ugyanolyan fontos fontos az is, hogy a „maszkos” érettségin szerzett bizonyítványt minden esetben teljes értékűnek ismerjék el.

A szakszervezet által megkérdezett pedagógus kollégák, illetve a diákok azt mondták, hogy az idei magyar, matematika és történelem érettségin nem voltak megoldhatatlanok a feladatok,

a vizsgák összeállítói láthatóan vigyáztak arra, hogy ne olyan anyagokon legyen a hangsúly, amelyet távoktatásban kellett elsajátítaniuk a tanulóknak.

A koronavírus járvány miatt vizsgázástól visszalépők száma még nem ismert, a pontos adatokat az érettségi lezárulta után teszi közzé az Oktatási Hivatal, de a szakszervezet szerint kevesen választották ezt az opciót.

„A Pedagógusok Szakszervezete köszönetet mond a pedagógusoknak, az oktatási dolgozóknak az áldozatos munkájukért, a diákoknak a
fegyelmezettségükért. Az érettségi sikere rajtuk is múlik”.

Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás