Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Matolcsy György mindenhez (is!) ért

Ez a cikk több mint 3 éves.

„Magyarország az EU tagállamai között élen jár a pénzrendszer megújításában. Sőt, bár jelentős lemaradással indultunk 2010-ben, de mára a globális pénzügyi rendszer egyik vezető reformátorai lettünk és felzárkózóban vagyunk a szingapúri, kínai és dél-koreai pénzügyi forradalmakhoz. Nyugaton, ezen belül Európában a legkeletibb pénzügyi megújítókká váltunk.” – írja Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke A pénzforradalom évei jönnek című esszéjében a növekedés.hu-n.

Mindenekelőtt szögezzük le: rég nem volt ennyire aktív jegybankelnökünk Magyarországon, mint Matolcsy György! Bokros jegybankelnöki teendői mellett, amelyek számosak (nem ironizálok, egy jegybankelnöknek számos teendője van nap, mint nap) arra is marad ideje, hogy rendszeresen felvilágosítson bennünket erről – arról (általában a növekedés.hu „hasábjain”). Az energia és a tudás elképesztő és lenyűgöző!

Az egyik héten az Elnök úr megmondja, hogy melyek az azonnal eltüntetendő szégyenfoltok, a másikon már a kormány lakáspolitikáját ostorozza és mutat egyértelmű kiutat, most pedig a hazai pénzügyi innovációkat világítja meg számunkra, amelyek a pénzügyi Kánaánba repítenek minket.

A pénzforradalom végső kitörése előtt szabad kérdezni, hogy az előző nagy ötletek, grandiózus javaslatok hogy állnak? Épül már a Liszt Ferenc repülőtér – Budapest belváros gyorsvasút? Épülnek az öntözőtavak? Tervben van már a cukor Elnök úr által javasolt adóztatása? (Lásd szégyenfoltok.) Csak mert én nem látom a 2020-as költségvetésben ezeket nyomokban sem – nem mintha most bármit látni lehetne, a Pénzügyminisztérium nem méri bőkezűen az információt a válság miatti megborulásról –, de még a 2021-es tervezetben sem. Sajnos. Sem a bérlakásépítést, a lakáspolitikai fordulatot, amelyet Elnök úr annyira szorgalmazott a múltkorában (lásd lakáspolitika). Tudom, az ilyesmi nem megy máról holnapra, de beszélnek azért róla a Miniszterelnök úrral (másfél méteres távolságot betartva, maszkot viselve)?

Ami a büszkén sorolt pénzügyi innovációkat illeti, hát, már bocsánat, de nekem ez elég zavaros. A költségvetési fegyelem mióta pénzügyi innováció, tessék mondani? A bankrendszer felügyeletének MNB-be olvasztása mint innováció… ha egy szervezet (PSZÁF) beolvasztását egy másikba (MNB) innovációnak fogjuk fel, akkor elég szélesre tártuk az értelmezési kereteket, nem? Az infláció alatti kamatszinteknél le tetszett felejteni az emiatt gyenge forintot, a jegybanki fordulat meg egyenlő az alacsony kamatszintekkel, úgyhogy ez így kétszer lett bemondva.

Az új adófilozófia valójában régi, a gazdagok támogatása a szegények rovására (egykulcsos adó) sem tekinthető egy hű de nagy találmánynak, ha rá tetszik guglizni sok minden feljön, ebben mások is elég jók voltak korábban.

A rendszer „zöldítéséről” szívesen hallanék még, nem tudom, hogy a Mátrai Erőmű bele lett-e itt számolva, vagy sem? Továbbá borzasztóan büszke vagyok, hogy ilyen gyorsan sikerült kezelniük a 2020-as év pénzügyi kockázatait, kár, hogy a magyar háztartások jelentős részének ez nem megy ilyen flottul. De gondolom, hogy nekik is segíteni fog Elnök úr, minimum néhány szívbéli jó tanáccsal, ahogy Domokos úr is tette a minap (Ön is kevesebbet költ, amióta kiderült, hogy ezt kéne tenni, ugye, Elnök úr?).

Félreértés ne essék, nem gondolom, hogy minden, amit az MNB környékén az elmúlt tíz évben kitaláltak és megvalósítottak butaság lett volna. Egyáltalán nem. Csak nem bírom a fele sem igaz, öntömjénezős esszéket.

Még valami, Elnök úr! Ön azt írja a cikkben, hogy érdemes felkészülnünk bizonyos fordulatokra. „A versenyképességet választó országokban alapjövedelem helyett alapvető hitelkeret áll majd mindenki rendelkezésére, amit a várható életpálya-jövedelem alapján számolnak ki. Nem halat, tehát alapjövedelmet, hanem hálót, tehát alap hitel-keretet ajánlanak az államok mindenkinek.” Hmm…

Ezek szerint Spanyolország, Skócia és minden ország, amely az elmúlt hetekben, napokban vette fontolóra vagy kötelezte el magát az alapjövedelem bevezetése mellett egyben lemondott a versenyképességről? Az Egyesült Államok, ahol 1200 dollárt oszt ki a kormány az állampolgároknak 75 000 dollár éves jövedelem alatt, lemondott volna a versenyképességről? Valamit nagyon el tetszett itt nézni, Elnök úr!

Az alapjövedelem nem a hal, Elnök úr, az alapjövedelem a háló, amely összefogja a társadalmat, amely megmutatja, hogy számíthatunk egymásra mindig, minden körülmény közepette. Mi mindnyájan.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt