Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meleg és biszexuális férfiak is adhatnak már vért, ezzel egy évtizedes, értelmetlen korlátozás szűnt meg

Ez a cikk több mint 3 éves.

2020. január 1-től kezdve férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak is adhatnak vért Magyarországon, derül ki az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) április 17-én közzétett tájékoztatásából.

A kiszűrési kritériumok, amelyek alapján korábban egy életre kizárhatták a véradásból azokat a férfiakat, akik létesítettek már férfival szexuális kapcsolatot, év elejétől kezdve csupán azt kötik ki, hogy

a kockázatos szexuális magatartás jelent kizáró okot, a résztvevők neme, szexuális irányultsága és nemi identitása azonban nem szempont.

„Kizárólag a kapcsolat jellegéből és a részvevők által hordozott kockázatokkal számolunk, amelyben érdektelen a résztvevők neme, szexuális irányultsága és nemi identitása. A kizárás tehát kizárólag kockázatos élethelyzet, szokás, esemény vagy magatartás miatt történik,” – áll a tájékoztatóban.

Ahogy azt a Háttér Társaság az OVSZ bejelentését ismertető közleményében írja, a korábbi szabályozást, amely egy életre kizárta a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiakat a véradásból, a HIV-fertőzés magasabb kockázata indokolta. A véradáskor levett vért Magyarországon 1986 óta szűrik HIV-re, a teszt elvégzése után 2-6 hétnek kell eltelnie, hogy kimutassa az eredményt. Emiatt a „kockázatos szexuális magatartást” tanúsító véradókat hosszabb vagy rövidebb időre kizárták a véradásból, később ez módosult egész életre történő kizárásra.

Csakhogy, ahogy arra jogvédő szervezetek ismételten felhívták a figyelmet az évek során,

pusztán az, hogy egy férfi másik férfival létesít szexuális kapcsolatot, nem kockázatos magatartás.

„A HIV-fertőzés szempontjából nem minden férfiak közötti szexuális kapcsolat jelent magasabb kockázatot, egy monogám párkapcsolatban élő meleg pár két tagja közötti szexuális kapcsolat, különösen ha óvszerrel vagy gyógyszeres úton (PrEP) védekeznek a HIV-vel szemben, semmivel sem jelent nagyobb kockázatot, mint egy heteroszexuális pár esetében” – írja a Háttér Társaság.

Ennek ellenére ez mostanáig kitartó gyakorlat volt: a Háttér Társaság legutóbb 2018 szeptemberében kérte az OVSZ-től, hogy indokolja meg, miért szükséges a férfiakkal szexelő férfiak kizárása a véradásból, de ez az 1999-es Origo-cikk is ezt a témát járja körbe – a cikk szerint a véradás előtt kitöltendő kérdőívben szerepelt az a kérdés, hogy „volt-e homoszexuális, biszexuális kapcsolata”, igenlő válasz esetében pedig az orvosok eltilthatták a véradásra jelentkezőt.

A férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak véradásból történő kizárása világszerte elterjedt volt, de az utóbbi években több helyen is enyhítettek a korlátozásokon. Az Európai Unió Bírósága például 2015-ben állapította meg, hogy kizárásuk csak akkor jogszerű, ha a vérkészítmények biztonsága kevésbé korlátozó módszerekkel nem biztosítható.

Az OVSZ tájékoztatása szerint azonban a nemi átalakító műtéti beavatkozáson áteső személyeknek 2020 elejétől nem engedélyezett a véradás, mivel „a vérellátásban szakmai szempontból szükséges a jelentkezők biológiai férfi/nő elkülönítése, a férfiak és nők között meglévő élettani különbségek miatt, – többek között- immunológiai okokból is.” A vérellátó ugyanakkor hangsúlyozza, hogy

„ez a szabályozás nem a nemet váltó személyek ellen irányul, hanem átmeneti megoldás a szigorú algoritmusok szerinti működés érdekében. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy megnyugtató, a jelentkező személyek jogait és érzéseit maximálisan tiszteletben tartó, ugyanakkor mindkét irányú nemváltás következményeit kezelő, és a vért kapó betegek maximális védelmét is szolgáló eljárásrend szülessen.”

Az OVSZ az új eljárásrendet a veszélyhelyzet elmúltával tervezi megalkotni, amely „a nemet váltott jelentkezők biológiai neméből adódó élettani sajátosságait, esetleges speciális gyógyszerszedési szokásait (pl. folyamatos hormonkezelés)” is figyelembe veszi majd, ezáltal számukra is lehetőséget teremtve a véradásra.

Címlapkép: Csoszó Gabriella/FreeDoc