Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony levelet írt Orbánnak: a korlátozások fenntartását egyetlen budapesti sem érezheti „büntetésnek”

Ez a cikk több mint 3 éves.

Karácsony Gergely Facebookon osztotta meg a nyilvánossággal a levelet, melyet Orbán Viktornak küldött szerdán.

A levélben a főpolgármester kiemeli, hogy kereken egy hónappal ezelőtt ígérte meg Orbán neki és a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökének, hogy a kormány egy hónapon belül egyeztetést folytat az önkormányzati szövetségekkel a járvány elleni védekezésről, a gazdasági-szociális válság közös kezeléséről. Ez az egyeztetés azonban azóta se valósult meg, még időpontot se jelöltek ki rá.

Karácsony szerint most, hogy a járvány második szakaszába lépünk, különösen fontos lenne levonni a tanulságokat, hogy a védekezés második szakaszát már egy hatékonyabb együttműködésre épülve, átláthatóbban lehessen megtervezni.

A levélben Karácsony rámutat a kormány Budapesttel kapcsolatos, általa problémásnak látott intézkedéseire és hozzáállására.

A főpolgármester szerint egyrészt fontos lenne, hogy a korlátozó intézkedések fenntartását egyetlen budapesti se érezze valamiféle „büntetésnek”, másrészt pedig biztosítani kellene, hogy a budapestiek belátása és fegyelmezettsége ne csökkenjen a téves, illetve félrevezető tájékoztatás következtében.

„Objektív adatok bizonyítják, hogy a budapestiek példát mutattak együttműködésből” – írja Karácsony, példaként a BKK adatait hozza fel, miszerint „a tömegközlekedésben már az első héten 95 százalékos volt a maszk viselésére, az orr- és szájnyílás eltakarására vonatkozó fővárosi rendelet betartása”, valamint, hogy a fővárosban csökkent a legnagyobb mértékben a társadalmi kontaktusok száma.

Karácsony szerint „a budapestiek tehát tiszteletreméltó fegyelmezettséggel tartották be a sokszor kényelmetlen, mégis szükséges korlátozó intézkedéseket. Joggal várják hát el, hogy világosan elmondják nekik a döntéshozók, mikor, mire számíthatnak, és hogy az életüket befolyásoló döntések milyen információk alapján születnek.”

A levélben Karácsony vitába száll az operatív törzs azon állításával, hogy a kijárási korlátozásról szóló törvény értelmében a központi régió lakosai nem mehetnek el például a Balatonhoz alapos indokkal, vagy akár pusztán egyéni szabadidős sporttevékenység céljából. Karácsony szerint ugyanis a kormányrendelet ilyet nem állít („a kormányrendelet egyáltalán nem korlátozza, hogy a lakóhely alapos indoknak minősülő elhagyása az ország mely területére történhet”), így téves tájékoztatásnak minősíti az operatív törzs ezzel ellentmondó kijelentéseit.

„Kérem miniszterelnök úr szíves intézkedését abban, hogy ilyen megtévesztő tájékoztatásra a jövőben ne kerülhessen sor” – írja a levélben.

Annak érdekében, hogy a védekezés második szakaszában Budapesten is visszazökkenhessen az élet a normális kerékvágásba, a főpolgármester arra kéri Orbánt, hogy „a budapestieket érintő szabályokat a kormány a fővárosi önkormányzatokkal egyeztetve alkossa meg, illetve azokat az operatív törzs világosan és egyértelműen kommunikálja, kerülve annak még a látszatát is, hogy a budapestieket valamiféle hátrányos megkülönböztetés, netán „büntetés” sújtja.”

Zárásként pedig újra arra kéri Karácsony a kormányt, hogy „haladéktalanul kezdődjön” egyeztetés az önkormányzati szövetségekkel „a védekezés második szakaszáról, a gazdasági és szociális válság együttműködésen alapuló kezeléséről.”

A teljes bejegyzés itt olvasható:

Címlapkép: MTI/Mónus Márton