Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

PDSZ: az érettségi minden lesz, de jogszerű és egyenlő feltételekkel lebonyolított biztos nem

Bár egy pillanatra úgy tűnt, az oktatásirányítás hajlandó megfontolni az érettségi tervezett időpontját, és egyeztetéseket kezdeni az érdekvédelmi és szakmai szervezetekkel, Maruzsa Zoltán államtitkár végül bejelentette: az idei érettségi vizsgák – az épp tetőző koronavírus-járvány ellenére – megkezdődnek május 4-én.

A döntés annak ellenére született, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és 30 másik szakmai szervezet egyértelműen ellenezte, hogy az érettségit a meghirdetett módon bonyolítsák le, ugyanakkor több jól működő alternatív megoldást is javasoltak, amelyek a kontaktok számát minimálisra csökkenthették volna.

Alig 3 nappal az érettségi előtt azonban kijelenthetjük: egyik javaslatuk sem fog teljesülni, így mind egészségügyi, mind jogi szempontból kifogásolható lesz a lebonyolítás.

Mint azt a PDSZ írja a helyzetet elemző cikkében, a kezdetektől fogva szinte kizárólag a kormányzat és az oktatásirányítás által szolgáltatott információkból kiindulva próbálta felhívni a figyelmet, hogy az érettségizők és hozzátartozóik között is pont annyi krónikus beteggel kell számolni, mint a szélesebb társadalomban (ezt a számot a kormányzati források is 30%-ra becsülik). Sok háztartásban ráadásul veszélyeztetett korú, idős ember is él,

így 30 ezer fő körül lehet azok száma, akiknek különösen aggályos ezen az érettségin részt venniük.

A szakszervezet emlékeztet: Müller Cecília tisztifőorvos április 29-én arról tájékoztatott, hogy az érettségin résztvevők körében nem éri el az egy százalékos átfertőzöttséget a vírus terjedése, ami alapvetően megnyugtatónak hangzik, de valójában nem az.

Ha valóban csak az érettségizők és résztvevők egy százaléka fertőződik meg, az 900 embert jelent, akik haza is viszik a betegséget, majd megfertőznek még legalább egy, de inkább több embert. Ha 2000 beteggel számolunk, abból 30 százalék (a krónikus betegek) súlyos lefolyású betegségre számíthat. Közülük – a kormányzat saját statisztikái szerint – nagyjából háromszázan igényelnek majd kórházi ellátást, felük pedig várhatóan a legsúlyosabb következményekkel kell szembenézzen.

„Hogy magas-e ez a szám, vagy alacsony, mindenki maga döntse el – a PDSZ szerint viszont egy emberélet is sok egy amúgy ezer sebből vérző írásbeli érettségiért”

– írják.

A szakszervezet úgy tudja, sokan veszélyeztetettként (pl. krónikus betegek) készülnek megjelenni az érettségin, ami különösen ijesztő, főleg mivel a kormány a részvétellel járó kockázatokat elhallgatta, bagatellizálta.

A PDSZ szerint a kormányzatnak a mellébeszélés helyett kötelessége lett volna azon diákoknak is üzenni, akik érintettek, vagy érintett családokban élnek. El kellett volna mondania nekik, hogy:

  • Mik a kockázatai számukra/hozzátartozóik számára a részvételnek?
  • Milyen megbetegedési aránnyal számol a kormányzat ezen az érettségin?
  • Hogyan tanulhatnak tovább szeptembertől, ha ezt az érettségit most kihagyják?

Emellett úgy látják, megjelent a tanárok hibáztatása is: a tankerületi igazgatók kommunikációjában „már megjelent az vonal is, hogy az érettségit megtagadó tanárok ‘nem teszik kötelességüket’ – holott fogalmuk sem lehet, ezek a pedagógusok milyen krónikus betegségekkel küzdenek, ápolnak-e otthon beteg embert” – olvasható a PDSZ beszámolójában.

Az idei érettségi jogi szempontból is több sebből vérzik:

  • A felügyelő tanárok nem lehetnek képzetlenek – mégis diákok, kormányhivatali tisztségviselők is szóba jöttek felügyelőként.
  • A felügyelő tanárok nem kapták kézhez határidőn belül megbízásaikat.
  • A diákok nem kapták meg időben értesítéseiket – holott erről is jogszabály rendelkezik.
  • Több helyről jelezték, hogy alig négy-öt nappal az érettségi előtt még mindig nem volt érettségi elnök (a jogszabály szerint 15 nappal az esemény előtt minden helyen ki kell jelölni), holott az ő szerepe megkerülhetetlen. Az elnök felügyeli ugyanis a jogszabálynak megfelelő lebonyolítást, ilyen körülmények között viszont sok helyen jogszerűtlenül történik az érettségiztetés.

A PDSZ úgy látja, hogy az érettségi eredmények könnyen megóvhatók lesznek, erről ugyanis a szervezés körülményei, a szervezési hibák, a jogszerűtlen megoldások tömege gondoskodik.

A szakszervezet szerint a diákok érdekeit nem az szolgálja, ha most minden áron megtartják az érettségit, tekintve, hogy a felkészülés időszakát teljesen felborította a járvány miatt bevezetett online oktatás, az érettségi bizonytalansága és az egész helyzet miatti stressz.

„Különösen megsínylették ezt azok a diákok, akik családi háttere nem ideális az otthoni tanuláshoz. Az esélyegyenlőség az írásbeli vizsgák erőltetésével hatalmas csorbát szenved – az elmúlt évekkel szemben is hatványozottan igaz az az állítás, hogy azok tudnak jól érettségizni most, akiknek ezt támogató családi hátterük lehetővé teszi”

– írja a szakszervezet.

De maga a lebonyolítást is fejetlenség jellemzi: a szakszervezethez több jelzés is érkezett például, hogy a tanároknak kell majd alkoholos permettel körbejárniuk az osztályokat és fertőtleníteniük az érettségi napjain, mindenféle képzés, előzetes oktatás vagy védőfelszerelés nélkül.

A segédeszközök használatáról sem sikerült koherens útmutatást adni, ahogy arról sem lehet tudni semmit, hogyan hogyan lehet fertőtleníteni a diákok által használt atlaszokat, szótárakat, és meddig kellene „pihentetni” a beadott dolgozatokat, hogy ne jelentsenek veszélyt a javító tanárokra. Ezzel kapcsolatban egyébként az egyes területeken igen eltérőek a gyakorlatok: míg a bíróságokon 7 napot, a rendőrségeken, tűzoltóságokon 48 órát pihennek az iratok, Maruzsa Zoltán államtitkár viszont csak 24 órát adott meg.

„Úgy tűnik, az oktatásban hamarabb elpusztulnak a vírusok”

– kommentálják az államtitkár döntését.

A PDSZ szerint a kormány azzal az egy határozott céllal állt neki az idei érettségi megszervezésének, „hogy akármi is lesz, bármilyen érvek is szóljanak ellene, azt tűzön-vízen keresztülviszi”.

Az érettségi így egy politikai eszközzé vált,  amivel szemben ha valaki ellenvéleményt fogalmaz meg, azt megbélyegzik.

„A kormányzat közérdekű adatokat tart vissza, lehetetlen választások elé állítja a jobb sorsra érdemes diákságot, a szülőket és a pedagógusokat is, akiknek hiányos adatok alapján kell dönteniük, sok esetben súlyos következményeket felvállalva. A felelősség kormányzati elhárítása pedig talán a leginkább visszatetsző ebben a helyzetben. A kormány nem ment át ezen a vizsgán – akármi is lesz a végeredmény”

– írja a szakszervezet.

Címlapkép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd