Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán: ha sikerül csökkenteni a halálozási arányt, Budapesten is újraindulhat az élet

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kijöttek az éjjel a Magyar Közlöny legfrissebb számai (rögtön három is, valamint egy értesítő), ebből a 96. számú tartalmazza a kormány rendeleteit a járványhelyzet miatti korlátozásokkal kapcsolatos változtatásokról.

A legfontosabb, hogy noha a március 27-én elrendelt kijárási korlátozás megszűnik, kiderült, nemcsak Budapesten, de Pest megyében is maradnak az eddig megszokott szigorúbb intézkedések.

A közlönyből emellett az is kiderül, a kormány – ahogy korábban például a húsvéti időszak alatt is – lehetőséget adott az önkormányzatoknak hogy a május 1-i hosszú hétvégén az általánosnál szigorúbb intézkedéseket hozzanak, mielőtt május 4-től (majdnem) országosan lazítanak a korlátozásokon.

Orbán Viktor miniszterelnök ugyanakkor a Kossuth Rádió reggeli műsorában – sorosozás mellett – arról beszélt, amennyiben sikerül Budapesten csökkenteni a halálozási arányt, a fővárosban is újraindulhat az élet, a fővárosi korlátozások enyhítésében pedig az osztrák és cseh tapasztalatokat is felhasználhatják.

A korlátozások lazításával megmarad több eddigi szabály, ahogy újakat is bevezet a kormány a fertőzés elszabadulásának lassítása érdekében. Ezek fényében

  • mindenki köteles a vele egy háztartásban élőkön kívül másoktól 1,5 méteres védőtávolságot tartani (ennek megtartása mellett azonban látogathatók a közparkok),
  • vásárláskor és a tömegközlekedési eszközökön szájat és orrot takaró eszközt viselni,
  • megmarad a 65 év felettiek 9 és dél közötti bevásárlási sávja, de ők inkább maradjanak otthon, és a piacokra külön idősávot állapíthatnak meg a települések.
  • Az üzletek, éttermek, fürdők, egyéb intézmények kinyithatnak, de csak a vendéglátók kerthelyiségei, és ez vonatkozik a többi intézményre is – magyarán a szabadtérieket lehet látogatni legyen szó akár strandról vagy múzeumról. Az intézmény üzemeltetője kell hogy gondoskodjon a védőtávolságról, vendéglátóhelyeken ez asztaltársaságokra értendő, és szeptember 30-ig nem kell közterülethasználati díjat fizetniük a vendéglátóknak.
  • Vallásos szertartások, polgári esküvők, temetések megtarthatók, de biztosítani kell a védőtávolságot (házasulók közt nem).
  • A felsőoktatási intézmények látogatásáról a rektor rendelkezik, de a kollégiumok zárva maradnak.
  • Sportesemények nézők nélkül és edzések megtarthatók (külön kiemelve, hogy a lóverseny is sport, a rendelet a sakkról nem rendelkezik).

A közlönyben több más rendelet mellett kihirdették, hogy a termelői piacokon a továbbiakban a szociális szövetkezetek is értékesíthetik termékeiket, amennyiben a piac 40 kilométeres vonzáskörzetében működnek. De nemcsak a termelők, a cégvezetők is kaptak könnyítést, ugyanis amennyiben magyar állampolgárok és a

  • Cseh Köztársaság,
  • a Lengyel Köztársaság,
  • a Koreai Köztársaság,
  • a Németországi Szövetségi Köztársaság,
  • az Osztrák Köztársaság és
  • a Szlovák Köztársaság

területéről, üzleti útról érkeznek, akkor nem vonatkoznak rájuk az utazási korlátozások.

A kormány arról is rendelkezett, hogy az érettségiket rendben megtartják, a mikro- kis- és középvállalkozásokat pedig a Széchenyi kártya hitelprogramjával igyekeznek kisegíteni, ahogy a mezőgazdasági termelőket is támogatják, de a sportpark beruházások sem maradhatnak el a járványhelyzet miatt.

Noha a lazításnak sokan örülnek, nem biztos, hogy közegészségügyi szempontból időszerű lépés.

Miután a korlátozásokon enyhítettek, a legtöbb országban ismét megugrott a fertőzések aránya – azonban gazdasági szempontból fontos a cégek számára, hogy mihamarabb újraindulhassanak, és így a kormánynak is kevesebb transzfert kell biztosítania a társadalom számára.

Mindazonáltal a lépéssel emberek élete kerül veszélybe, és amíg nincs vakcina a járvány ellen, addig ez afféle kísérletezés. Azt ugyanakkor a miniszterelnök is elmondta, több hullámú járványra számít, és a nyári lecsengés után véleménye szerint ősszel jöhet a második hullám, valamikor október-november környékén.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán