Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pest megyében is marad a kijárási korlátozás, folytatódik a kilakoltatási moratórium – koronavírus összefoglaló pénteken

Ez a cikk több mint 3 éves.

Túl a veszélyhelyzet 51. napján, közeledve a vírus május 3-ai tetőzéséhez, ma 2 863 fertőzöttet, 323 elhunytat és 609 gyógyultat regisztrált az operatív törzs. Globálisan 3 303 296 a fertőzöttek, 235 290 az elhunytak és 1 039 588 a gyógyultak száma.

A mai nap mindenképpen rendkívüli volt, hiszen világszerte a karanténban ünnepelték az emberek a május elsejét. De ahelyett, hogy beletörődtünk volna, hogy éppen ebben, a munkavállalókat nagyon nehezen érintő időszakban ne álljunk ki a munkavállalók jogaiért, inkább szakszervezetekkel és civil szervezetekkel együttműködésben átköltöztettük a majálist a Mércére.

Miközben a kijárási korlátozások lazulnak a vidéki városokban, Budapest mellett Pest megyében is érvényben maradnak – derült ki a Magyar Közlöny friss számából. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban azt mondta, amennyiben sikerül Budapesten csökkenteni a halálozási arányt, a fővárosban is újraindulhat az élet, a fővárosi korlátozások enyhítésében pedig az osztrák és cseh tapasztalatokat is felhasználhatják.

A G7 gazdasági portál viszont furcsa ellentmondásokra hívja fel a figyelmet ezzel kapcsolatban mai cikkében: a népességarányos fertőzésszám nem csak a fővárosban magas, nem sokkal marad el ez a szám a budapestitől például Fejér megyében sem, de Zalában és Komárom-Esztergomban is jóval az országos átlag felett van. Pest megyében – ahol nem oldják fel a korlátozásokat – viszont nem: itt szinte hajszálpontosan megegyezik a hazai átlaggal ez a mutató – írja a lap. Vagyis olyan megyékben is lazítják a korlátozásokat, ahol gyorsan nő a fertőzöttek száma.

Mivel a vírus tetőzése miatt a védekezés második szakaszába lépünk hétfőn, a tömegközlekedésben, így a vasúton is mindenkinek kötelező lesz az arc eltakarása (maszk, sál vagy kendő használatával) és a másfél méteres védőtávolság betartása a fertőzésveszély csökkentése érdekében – közölte a MÁV.

Ugyanakkor az élet lassú újraindulását jelzi, hogy egy új kormányrendelet szerint újra végezhetnek nem sürgősségi kezeléseket a fogorvosok, illetve végezhetők olyan szűrővizsgálatokat is az egészségügyben, amelyek nem a koronavírussal kapcsolatosak.

Jó hír, hogy a lazítások nem vonatkoznak például az egyébként április 30-án lejáró kilakoltatási moratóriumra, így a veszélyhelyzet végéig kilakoltatásra nem kerülhet sor, akkor sem, ha a végrehajtás elindul – hívta fel a figyelmet az Utcajogász.

Bár az első repülőjáratok ma újraindultak Ferihegyről, a helyreállás lassú lehet, amire a nagy légitársaságok, utazással, turizmussal foglalkozó cégek  világszerte tömeges leépítésekkel reagáltak. Ferihegyen áprilisban az utasforgalom 99,3 százaléka kiesett, a tavalyi napi 44 ezer utas helyett háromszáznál is kevesebben fordulnak meg a légikikötőben. Az előrejelzések szerint a határok újbóli megnyitása után gazdasági és egészségügyi okok miatt lassú forgalomnövekedés várható, ezért a budapesti repülőtér utasforgalma valószínűleg sem idén, sem a következő két-három évben nem fogja elérni a korábban prognosztizált 17 milliót, sem pedig a tavaly regisztrált 16 milliót.

Miután tegnap a Semmelweis Egyetem kutatói két gyorstesztről megállapították, hogy használhatatlanok (a tényleges fertőzötteknek csupán harmadát mutatják pozitívnak, a ténylegesen negatívok közül pedig 7-13 százalékot fals pozitívnak mutatnak), ma Bedros J. Róbert országos kórházfőparancsnok-helyettes közölte: Magyarországon elsőként a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban indult el az a koronavírus teszt, amely 99,5 százalékos pontossággal kimutatja a lezajlott Covid-19 fertőzést.

A fertőzések száma több európai országban (pl. Spanyolországban, Olaszországban, Romániában, Horvátországban, Szlovéniában) is csökkenésnek indult. Olaszországban egymást követő második nap háromszáz alatt volt az  elhunytak száma, ami a korábbi számokhoz képest jó hír, az eddigi halálos áldozatok száma mindazonáltal elérte a 28 ezret. Giuseppe Conte miniszterelnök közösségi oldalán közölte, hogy a járványgörbe kedvező alakulása esetén egyes tartományokban gyorsabban enyhíthetnék a korlátozásokat, már május 18-án újraindítva a kereskedelmet.

Az Egyesült Államok egyik legsúlyosabban érintett államában, New Yorkban naponta ugyan még mindig mintegy ezer beteget szállítanak kórházba, ami még mindig nagyon magas arány, de már ez is a járvány csökkenését mutatja. Washingtonban csütörtökön és pénteken szedte eddigi legtöbb áldozatát a járvány, itt csütörtökön több mint 4600 új fertőzöttet diagnosztizáltak.

A nyugat-balkáni országok lakossága egyre türelmetlenebb a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések miatt, a kijárási tilalom ellen tiltakozást is szerveztek Szerbiában, a boszniai Szerb Köztársaság vezetése viszont közölte, korai volt az enyhítés, mert újra nőtt a fertőzöttek száma.

Címlapkép: MTI/kormany.hu/Árvai Károly