Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Eladósodás, növekvő anyagi gondok – szakszervezeti tagok arról, hogy hogyan érinti őket a válság

Ez a cikk több mint 3 éves.

A szakszervezeti tagok közel kétharmada úgy véli, hogy a magyar kormány eddig bejelentett intézkedései nem nyújtanak elegendő védelmet a munkavállalóknak az IDEA Intézet szakszervezeti tagok körében végzett felmérése szerint.

Az IDEA először 2020. február–márciusában, a koronavírus-járvány kitörése előtt online kérdőív formájában végzett, úgynevezett problémafeltáró, szervezetkutatást a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nő Tagozat megbízásából. Ebben a megkérdezettek véleményt formáltak többek között a saját háztartásuk anyagi helyzetével, adósságállományával és az ország gazdasági várakozásaival kapcsolatos kérdésekben is. Az adatokat a Vasas Szakszervezeti Szövetség, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, a Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, és a Távközlési Szakszervezet szolgáltatták.

A koronavírus-járvány viszont számos tekintetben új helyzetet teremtett, így az IDEA Intézet az előbbi kérdéskörben megismételte kutatását.

A szakszervezeti tagok véleménye már a koronavírus-járványt megelőzően sem volt kifejezetten kedvező az ország gazdasági folyamatainak megítélésével kapcsolatban. 41 százalékuk ugyanis úgy vélte, hogy az elmúlt 12 hónapban valamelyest vagy sokat romlott az ország helyzete, 23 százalékuk pedig kedvező helyzetről számolt be.

A járvány, a korábbi helyzetértékelést drámai módon alakította át. 2020. április második felében ugyanis a szakszervezeti tagok 88 százaléka véli úgy, hogy a következő 12 hónapban a magyar gazdasági helyzete sokat, illetve valamennyire romlani fog.

Nem volt olyan megkérdezett szakszervezeti tag, aki a gazdaság alapvető javulására számítana, és csak 4 százalékuk számít valamicske javulásra.

A szakszervezeti tagok tehát rendkívül pesszimistán látják a következő időszakot, és ez a beállítódás a saját anyagi helyzetükre vonatkozó várakozásaikat is meghatározza.

2020. február–márciusban a megkérdezettek egyharmada nyilatkozott úgy, hogy valamit vagy sokat romlott háztartásának anyagi helyzete az adatfelvételt megelőző 12 hónapban, javulásról egynegyedük számolt be.

A koronavírus-járvány kitörését követő egy-másfél hónap alatt a szakszervezeti tagok háztartásának anyagi helyzete igen jelentősen romlott. A megkérdezettek 45 százaléka számolt be anyagi helyzetének romlásáról és mindössze 4 százaléka javulásról.

A február végi, március eleji adatfelvételt megelőző 12 hónapban a szakszervezeti tagok háromtizedének növekedett az adósságállománya. A járvány ezen a téren is kedvezőtlen folyamatokat indított el: a szakszervezeti tagok adósságállománya emelkedésnek indult. Egynegyedük számolt be arról, hogy növekedett az adóssága, 16 százalékuknak csökkent az adósságállománya. Az IDEA hozzáteszi ehhez: arra lehet következtetni, hogy talán a kormány által bejelentett törlesztési moratórium is szerepet játszhatott abban, hogy voltak, akik az adósságállományuk csökkenéséről számoltak be.

Új felvetésként arra a kérdésre, hogy a szakszervezeti tagok mennyire érzik biztosnak a jelenlegi munkájukat, a válaszadók 41 százaléka csak részben, vagy egyáltalán nem érzi annak.

A válságkezelésre vonatkozó kérdés esetén a szakszervezeti tagok közel kétharmada úgy véli, hogy a magyar kormány eddig bejelentett intézkedései nem, vagy nem elegendő védelmet nyújtanak a munkavállalóknak. Ráadásul – mint azzal többször foglalkoztunk már a Mércén is – a magyar válságkezelési tervek között kifejezetten kevés a tervezett bértámogatás, érintetlenül hagynák a munkanélküli segély összeget és időkeretét is.

Az IDEA Intézet kutatása azok körében készült, akik eddig meg tudták őrizni a munkájukat, viszont a problémafeltáró kutatás eredményei alapján könnyen lehet, hogy vagy már most romlott helyzetük, vagy egyenesen a munkahely-elvesztésétől tartanak.

A KSH hivatalos, kedden reggel megjelent statisztikája szerint egy hónap alatt 56 ezer ember veszítette el a munkáját, az áprilisi adatok pedig valószínűleg még ennél is drasztikusabbak lesznek.