Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jön az „ereszd meg” és a tömeges tesztelések kora – koronavírus összefoglaló kedden

Ez a cikk több mint 3 éves.

A hivatalos statisztikák szerint Magyarországon jelenleg 2649 fertőzést regisztráltak, 516-an gyógyultak fel a vírusból, 291-en vesztették életüket és jelenleg 9889-en vannak hatósági házi karanténban, valamint 67 172 mintát vizsgáltak akkreditált orvosi laboratóriumban. A világon elérte a 215 ezret az elhunytak és a 3 milliót a fertőzöttek száma, ennek harmadát az Egyesült Államokban regisztrálták.

Magyarország

 A Magyar Kormány hivatalos Facebook oldalán írt arról, hogy „eljött az idő az élet és a gazdaság válság előtti működésének helyreállítására”:

 

Bár a poszthoz bővebb magyarázatot nem fűztek, az erősen összhangban áll a Magyar Nemzet értesüléseivel, miszerint május elejétől lazíthatnak a járvány miatt életbe léptetett korlátozásokon. A lap úgy tudja, a budapestihez hasonló szabályozások mellet, mint a kötelező szájmaszk viselés zárt terekben, a jövő héttől fokozatosan újranyithatnak a kisebb kereskedelmi egységek, a vendéglátóhelyek, a ruhaüzletek és a könyvesboltok.

A cikk szerint a hónap folyamán, a belföldi turizmust előkészítendő megnyithatnak a szállodák és az éttermek és kávézók is helyben fogadhatnak vendégeket.

Ezt alátámasztó interjút adott Palkovics László a Magyar Hírlapnak, amiben elmondta, a „húzd meg, ereszd meg”-ből most a második fázis következik. Az innovációs és technológiai miniszter szerint „a csúszó szabályozással a járvány kézben tartható” így „fokozatosan, szigorú menetrend szerint enyhítenek a korlátozásokon, újraindítják az ország életét és a gazdaságot”

A csúszó szabályozás logikája alapján, a szabályozások lazításával meg fog nőni a fertőzöttek és a súlyos megbetegedések száma, de Palkovics szerint az ő ellátásukra már fel van készülve a rendszer. Ha a járvány túllépné az előre meghatározott mértéket akkor ismét jön a „húzd meg”, a szigorítás, a terjedés lassítása.

Mintegy 18 ezer ember tesztelésébe kezd a négy hazai orvosképző egyetem a SOTE vezetésével és az Innovációs és Technológiai minisztérium támogatásával. A KSH szakemberinek segítségével kiválasztott érintettek levélben kapnak értesítését a mintavétel idejéről és helyszínéről. Rajtuk kétféle tesztet is elvégeznek, az egyik a vírus kimutatására szolgál a másik pedig a szervezetben lévő ellenanyagot méri. Céljuk, hogy tisztább képet kapjanak arról, pontosan hányan fertőződhettek meg, eshettek már át a betegségen és szereztek immunitást. Az eredmények május közepére várhatók.

A vizsgálat azért is különösen fontos, mivel az OECD tegnap megjelent, a tesztelést mint a kijárási korlátozások enyhítéséhez szükséges eszközt elemző tanulmánya szerint Magyarország jóval a 36 államot tömörítő szervezet átlaga alatt végez ilyen vizsgálatokat:

Forrás: OECD

Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília arra kérte a kórházból már gyógyultan távozókat, hogy amennyiben tehetik segítsék a vérplazmával történő gyógyítás lehetőségét. A donorjelöltek koronavirusplazma.hu címen jelentkezhetnek.

Arról, hogy a Magyarországon elvégzett 67 172 mintavételpontosan hány emberen történt meg Müller Cecília nem beszélt. Ahogy kikerülte az ezzel kapcsolatos kérdéseket a Népjóléti bizottság maratoni, közel 6 órás ülésén is, ahol a parlamenti szerv az Operatív Törzs mellett meghallgatta Karácsony Gergelyt is.

A főpolgármester elmondta, a kormánytól tájékoztatást, segítséget nem nagyon kapnak, viszont a főváros ellen politikai lejárató kampány indult a Pesti Úti Idősek otthonában kialakult helyzet miatt. Karácsony szerint nem most van itt az ilyen csatározások ideje, és komoly problémát jelent az információhiány az, hogy az önkormányzatok nem, vagy csak későn kapnak tájékoztatást a hatóságoktól, de a járvány kezelésében összefogásra van szükség.

Külföld

Május elsejétől megszűnnek a kijárási korlátozások Ausztriában. Rudolf Anschüber egészségügyi miniszter mai bejelentésének értelmében június végéig újra szabadon lehet majd mozogni az országban. Az embereknek továbbra is tartaniuk kell az 1 méteres távolságot, illetve a gyülekezések létszámát 10 főben maximalizálták. Az éttermek is újranyithatnak a hónap közepétől, azonban az asztalokat előre le kell foglalni majd, a sorban állás elkerülésé érdekében, a hónap végétől pedig a szálláshelyek is ismét fogadhatnak vendégeket.

Meztelenül tüntettek online a háziorvosok Németországban, miután nem jut elegendő felszerelés a számukra. A háziorvosok a képekkel együtt egy petíciót is megjelentettek, amiből kiderül, elsősorban a járvány miatt megnövekedett páciens szám okoz számukra gondot.

Franciaország is bejelentette a szigorú korlátozások kontrollált és fokozatos feloldását. Édouard Philippe miniszterelnök elmondta, a vesztegzárral sikeresen megmentettek 62 ezer életet, azonban a gazdasági összeomlás elkerülésének érdekében azok feloldására van szükség. Mivel az ország egyes részeit jobban érinti a járvány, mint másokat, ezért a korlátozásokat régiónként lazítják majd.

A spanyol vezetés négy lépcsős „visszatérés a normalitáshoz” tervet jelentett be, minden egyes fokozatot két hétben meghatározva. Az átmenetet az élet különböző területei szerint határozzák meg, úgy, mint munka, személyes élet, kultúra, sport, turizmus és vallás. A szabályozások feloldását az ország egyes területein azok különböző fokú érintettsége szerint előbb vagy később eszközölik majd.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán