Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Szolidaritási Akciócsoport segít küzdeni a járvány ellen ott, ahol a kormány nem tud, vagy nem akar

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Szolidaritási Akciócsoport gyűjtést hirdetett, hogy maszkokkal és kézfertőtlenítőkkel lássák el azon dolgozókat, akiknek a kormány vagy munkáltatójuk nem tudja, vagy nem akarja biztosítani a védőfelszereléseket, a felhívást a csoport tagjaként a Szabad Budapest Fórum is megosztotta.

A Szolidaritási Akciócsoport non-profit, szolidáris alapon segít a fertőzésveszélynek kitett csoportoknak, miközben munkanélküli szakembereket is bevonna a termelésbe.

A szervezet szakszervezetekkel működik együtt a védőeszközök terítésében, de részt vesz benne a Pikó András vezette Józsefvárosi önkormányzat is. A Szabad Budapest csoport már korábban is együttműködött Pikóval, a 2019-es önkormányzati választások idején hathatósan segítették a volt rádiós műsorvezető kampányát. Mint írják,

„A Szolidaritás a válságban projekt keretei között elindult egy akció, amiben védőfelszereléseket készítünk: szájmaszkokat és kézfertőtlenítőt. Ezeket a Vasas Szakszervezeten és a Józsefvárosi Önkormányzaton keresztül juttatjuk el azoknak, akiknek szüksége van rá.

A járvány miatti közösségi távolságtartás szabályai miatt a logisztika nehézségekbe ütközik, így az adományokból megvásárolt alapanyagokat a Mércén is bemutatott futárszövetkezet segítségével juttatják el azokhoz, akik vállalják maszkok legyártását, és a kiadott szabásminta alapján készült kész termékeket is ugyanígy juttatja el címzettekhez a Szolidaritási Akciócsoport.

A maszkok mellett a szervezet ugyanígy jár el a kéz- és felületfertőtlenítők esetében, amennyiben pedig a helyzet megkívánja igénybe veszik a Posta szolgáltatásait, valamint a szakszervezetek segítségét. Egyelőre nagyjából negyven, jellemzően Budapesten és az agglomerációban élő önkéntes, valamint tíz szervező dolgozik a Szolidaritási Akciócsoport védőeszköz-gyártásán és terítésén, de várják további önkéntesek jelentkezését Facebook csoportjukban, ahol a koordináció zajlik.

Emellett felvettek már két hivatásos varrót, akik a maszkok készítésén dolgoznak ipari varrógépeken, a további bővülés azonban a beérkező támogatások függvénye.

A Szolidaritási Akciócsoport a Vasas és Józsefváros önkormányzata mellett további szakszervezetekkel tervezi felvenni a kapcsolatot, amint több forrással rendelkeznek.

„a nyolckernek sok segítségre van szüksége, nem olyan jól ellátottak, és elég sok problémájuk van”

– sorolta a szervezet egyik koordinátora, a korábbi együttműködés mellett miért döntöttek úgy, hogy elsősorban a VIII. kerület önkormányzatával keresték a kapcsolatot, de nem zárta ki, hogy a későbbiekben más önkormányzatoknak is nyújtanának segítséget, amennyiben szükségük van rá, beleértve természetesen a vidéki önkormányzatokat is.

Forrásunk elmondta, a budapesti hajléktalanellátás egyes intézményeivel is felvették a kapcsolatot, azonban nem kívánta részletezni, mely intézményeknek nyújtanak segítséget, ez ugyanis nehéz helyzetbe juttathatja őket.

Aki támogatná a szervezet munkáját, önkéntesség mellett anyagilag is megteheti az alábbi számlán:

Név: Szövetkezetiséget Támogató Egyesület
Cím: 2092 Budakeszi Villám Miklós u. 35. fszt/2.
Bank neve: MagNet Bank
Bank címe: 1062 Budapest, Andrássy út 98.
IBAN: HU07 1620 0223 1008 4265 0000 0000
BIC/SWIFT: HBWEHUHB
Közlemény: Szolidaritás a válságban Támogatás

A Szolidaritási Akciócsoport és tagszervezetei több írásban keretezték az egészségügyi és gazdasági válság témáját itt a Mércén, ezen írásokat összegyűjtő aloldalunk itt érhető el. Mint bemutatkozásukban írják,

„A Szolidaritás a válságban című sorozat célja, hogy rendszerkritikus szemüvegen keresztül nézzen rá a koronavírus-járványra, és olyan közösségi cselekvési lehetőségeket mutasson be, amelyek segítségével nemcsak a mostani válsághelyzetet vészelhetjük át, de hosszabb távon is fenntartható, elidegenedéstől mentes életet élhetünk.

A cikkek kollektív munka eredményeként születtek, szerzőik a számos szervezetből és aktivista csoportból a járvány hatására szerveződött Szolidaritási Akciócsoport tagjai. A Szolidaritási Akciócsoportban az alábbi szervezetek tagjai vesznek részt valamilyen formában: A Város Mindenkié, Extinction Rebellion Magyarország, Fordulat folyóirat, Hallgatói Szakszervezet, Helyzet Műhely, Mérce, Nők Egymásért Mozgalom, Partizán, Periféria Központ, Szabad Budapest, Szolidáris Gazdaság Központ, Társadalomelméleti Kollégium.”