Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az EMMI válasza a szociális dolgozók kérdéseire: a kormány jól kommunikál, politikai hangulatkeltés pedig nem kell

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője még március 21-én fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához „körülbelül egy tucat” szociális dolgozó veszélyhelyzettel kapcsolatos kérdéseivel. Levelére most, egy hónap elteltével válaszolt Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár. A minisztérium válasza röviden összefoglalható:

a kormány elegendő tájékoztatást adott eddig is, és különben sem kell most „a folyamatos és kártékony politikai hangulatkeltés”, amit Fülöp szerint Ungár a kérdések továbbításával képviselt.

A levelet, amelyben összesen 30, sok területre kiterjedő kérdést tett fel Ungár, direkt nem hivatalos írásbeli kérdés formájában juttatta el a képviselő a minisztériumhoz, hanem egyszerűen e-mailben, hogy a válasz „ne legyen mindenki számára nyilvános, ha a minisztérium nem akarja. Összességében, hogy tényleg az érintett dolgozók tudjanak információhoz jutni” – írta Ungár ezzel kapcsolatos Facebook bejegyzésében.

A politikai hangulatkeltés vádja már csak emiatt sem igazán állja meg a helyét, igaz, miután az EMMI több mint egy hétig nem válaszolt az e-mailre, Ungár március 31-én a nyilvánosság elé tárta az elküldött kérdéseket. Ugyanakkor elmondta azt is, hogy telefonos megkeresésére azt válaszolták a minisztérium képviselői, hogy 20 nap múlva válaszolnak a levelére. Ennél végül gyorsabban válaszoltak, a levél április 17-re van dátumozva.

A szociális dolgozók 30 kérdése között olyanok szerepelnek, mint hogy a szociális szférában, beleértve az intézményekben és a házi segítségnyújtás során is, mikortól biztosítják a megfelelő védőruházatot, hogy számíthatnak-e ezek a dolgozók veszélyességi pótlékra, a szociális szakosított ellátást nyújtó intézményekre vonatkozó kijárási tilalmat hogyan lehet a valóságban megoldani, hogyan lesznek a lakók élelmiszerrel és gyógyszerrel ellátva és hogy valósulhat meg az éjjeli menedékhelyeken, nappali melegedőkben a kijárási tilalom.

Ezeken kívül még számos, az ellátással, az intézmények működtetésével és a dolgozók védelmével kapcsolatos kérdés szerepelt Ungár levelében, ezeket ezen a linken lehet elolvasni.

Fülöp Attila államtitkár válaszlevelében köszönetet és elismerést nyilvánított a szociális ágazatban dolgozó valamennyi honfitársa felé, majd felsorolta, hogy a kormány milyen intézkedéseket tett eddig a szociális szféra védelme érdekében. Tehát például kiemelte, hogy látogatási és kijárási tilalmat, valamint felvételi zárlatot rendeltek el a Magyarország területén működő valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményére (vagyis az összes szakosított ellátást nyújtó szociális intézményre, a családok átmeneti otthonaira és a gyermekvédelmi szakellátást biztosító intézményekre és javítóintézetekre) –

azaz pontosan azokat az intézkedéseket, amiknek a részleteit firtatta a dolgozók több kérdése is.

Emellett az EMMI levele felsorolta a minisztérium által a tisztifőorvos határozatai alapján kiadott útmutatókat, amik elvileg választ adnak a feltett kérdésekre. Figyelemre méltó, hogy a hat felsorolt útmutatóból három az után jelent csak meg, hogy Ungár elküldte a minisztériumnak a kérdéseket.

„Az EMMI minden támogatást és szakmai segítséget megadott eddig is és folyamatosan megad ezután is” – írja Fülöp Attila. „Megnyugtatom, hogy az EMMI valamennyi szakmai megkeresésre reagálva rendelkezésre bocsátja a szükséges információkat, a kapcsolattartás hiánytalanul működik.”

Ehhez képest a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete április elején azon az állásponton volt, hogy több szempontból is elégtelen a kormány tevékenysége. A szakszervezet akkor nyílt levélben fordult Kásler Miklóshoz, melyben felszólította a minisztert, hogy képviselje az irányítása alá tartozó szociális ágazat munkavállalóit és ügyfeleit, gondozottjait is.

„Miközben számtalan felsorolásban halljuk azt, hogy van elegendő védőeszköz, ‘milliószám’ is akár, és a Miniszterelnök úr még fel is sorolta, kiknek jut először, ebben a felsorolásban a szociális ágazat nem szerepel” – írták.

Fülöp zárásképpen Ungár szemére hányta a politikai hangulatkeltést is: „Kérem végezetül, hogy a szociális ellátórendszer megerősítése, az ellátás biztonságának megőrzése és valamennyi szociális ágazatért dolgozó áldozatvállalásának megóvása érdekében a folyamatos és kártékony politikai hangulatkeltés helyett, érdemi tevékenységgel vegye ki Ön is a részét a veszélyhelyzet leküzdése érdekében tanúsított erőfeszítésekből. Legyen hasznos részese Ön is ennek a példátlan összefogásnak” – írta.

Címlapkép: MTI/Mészáros János