Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kötelező maszkhordás a BKV-n, 0,7 százalékos utasforgalommal működő Ferihegy – koronavírus összefoglaló pénteken

Ez a cikk több mint 3 éves.

Világszerte továbbra is tombol a koronavírus-járvány. Április 17., péntek estére globálisan 2 204 511, Magyarországon pedig 1763 fertőzöttet diagnosztizáltak, valamint 14 fős emelkedéssel hazánkban eddig 156 áldozata van a vírusnak. Ezzel 9% az ismert fertőzöttek és elhunytak aránya – az alábbiakban olvasható a Mérce napi koronavírus-hírösszefoglalója.

A fertőzöttek száma folyamatosan frissülő élő térképen itt, Magyarország Kormányának koronavírussal foglalkozó weboldala pedig itt követhető. További cikkeink a COVID-19 járvánnyal kapcsolatosan ezen a linken elérhetők.

Magyarország

„Két-három gyerekkel otthon a panelben, vagy akár a kertes házban, az maga a dzsihád.”

– kezdte önmagához híven a napot Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy „laboratóriumként tekint” Ausztriára, „ami bevált ott, azt kell átvenni”.

„Végre egyszer nem mi vagyunk a kísérleti egerek, hanem más a földrajzi fekvésénél fogva hamarabb hoz meg ilyen döntéseket.”

Orbán úgy számol, hogy a járvány csúcsa még „előttünk van”, az igazán nehéz szakasz most jön, a következő napokban a megbetegedések számának nagyobb ütemű emelkedésére kell számítani. „Belépünk a tömeges fertőzés időszakába”, de mire ez bekövetkezik, véleménye szerint meglesznek a kórházi ágyak, a lélegeztetőgépek és az azokat kezelni képes egészségügyi dolgozók.

Koronavírus-fertőzöttek és a halálesetek száma Magyarországon, 2020. március 4-április 17. Kép: MTI

Az önkormányzatok most hétvégére is jogosultságot kaptak arra, hogy saját jogkörben dönthessenek a közterület-használattal kapcsolatos kérdésekben a koronavírus-járvány miatt – közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

Később a nap folyamán Karácsony Gergely is bejelentette, hogy folytatódik a Margit-sziget, a Római-part és a Hajógyári-sziget 8 és 20 óra közötti lezárása, valamint

április 27-től kezdve csak arcot eltakarva, vagyis kendővel, sállal vagy maszkban lehet felszállni a BKK járataira.

Kiderült az is, hogy hiába készítettek 500 tesztet tisztifőorvosi utasításra a Pesti úti idősotthonban, hogy kiderüljön, kik pontosan a koronavírus-fertőzöttek az intézmény lakói közül: telefonhívás helyett postai úton értesítették őket arról, hogy az 500-ból 74 teszt különböző okok miatt nem volt megfelelő a fertőzöttség kimutatására. 9 minta kifolyt, további 65-ben pedig „kevés sejtes elem volt található”. Erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Teljes értékűnek számítanak az idei, a koronavírus-járvány miatt megváltozott feltételek mellett szervezendő érettségi vizsgák, amelyeket több óvintézkedés mellett tartanak – közölte Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken. Kizárólag írásbeli vizsgákat szerveznek május 4-21. között, amelyek a nagyobb tárgyakból nem reggel nyolckor, hanem kilenckor kezdődnek majd. Egy tantanteremben legfeljebb tízen lehetnek majd, és legalább másfél méteres távolságot kell tartani. Minden épületben kötelező fertőtlenítés lesz, igény szerint maszkot biztosítanak – ismertette a köznevelési államtitkár.

Elvesztette utasforgalma 99,3 százalékát a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a koronavírus-járvány miatt szinte teljesen leállt légiközlekedés miatt, a kiszolgált gépek többsége áruszállító járatot teljesít. Korábban a fel- és leszállások száma átlagosan 320 volt naponta, ez most mindössze 35, és ezek közül csak néhány utasszállító járat. Tavaly áprilisban átlagosan 44 ezer utast kezeltek minden nap, ez a szám most 275. A húsvéti időszakban tavaly 1311 fel- és leszálló gép közlekedett, melyek 190 ezer utast szállítottak, idén az ünnepek alatt 1283 utas fordult meg a repülőtéren.

„Ez a tavasz fekete tavaszként vonul majd be a repülés történelmébe”

– írja az MTI-hez eljuttatott közleményében a ferihegyi repülőtér üzemeltetője.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) koordinálásával hat magyar gyártó működik együtt a fertőtlenítőgyártásban, így a következő hónapokra biztosított a belföldi ellátás – jelentette be pénteki online sajtótájékoztatóján a tárca gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. A bőr, felület és eszköz-fertőtlenítőszerek előállítási folyamatát sikerült belföldi gyártással lefedni, beleértve az alapanyagokat és a csomagoló eszközöket is.

Két soproni képviselő kezdeményezésére jövő szerdán megnyitják a Fertőrákos-Szentmargitbánya határátkelőt az Ausztriában dolgozó magyaroknak, mivel a sokan panaszkodtak azt illetően, hogy a határ túloldalán dolgozóként reggelente hosszasan kell várakozniuk a soproni határátkelőhelyen – közölte Szijjártó Péter a külgazdasági és külügyminiszter péntek reggel a Facebook-oldalán.

Elfogtak két embert, aki a fővárosban időseket lopott meg, miután a koronavírus-helyzetre hivatkozva segítséget ajánlott nekik – tette közzé a Budapesti Rendőr-főkaptányság péntek reggel a police.hu oldalon.

Külföld

Az Európai Parlament 3,08 milliárd eurós csomagot szavazott meg, ebből a koronavírus-járvány elleni fellépéshez közvetlen támogatást lehet majd nyújtani a tagállami egészségügyi rendszereknek. Ezzel párhuzamosan elítélte a magyarországi rendkívüli állapot korlátlan időtartamát, valamint a transzneműeket diszkrimináló szabályozásokat, valamint a képviselők egy állandó európai munkanélküliségre vonatkozó biztosítási rendszert és egy legalább 50 milliárd eurós szolidaritási alap felállítását szorgalmazták.

Törökországban nyomozást indítottak Isztambul és Ankara ellenzéki vezetői ellen, miután jótékonysági gyűjtést szerveztek rászorulók számára. Ekrem Imamoglu, isztambuli polgármester szerint más ellenzéki vezetésű településekre is hasonló sors várhat, Erdoǧan elnök szerint azonban nem létezhet állam az államban, a hasonló akciók pedig az állam feladatai.

Szlovénia hétfőtől enyhíteni kezdi a járvány terjedésének lassítására hozott óvintézkedéseket, a döntés fényében számos, korábban nem létfontosságúnak minősített üzlet ismét kinyithat, enyhítenek a lakhelyelhagyási korlátozásokon, valamint ismét engedélyezik a szabadtéri sportokat, amennyiben a játékosok nem kerülnek túl közel egymáshoz.

Csehországban meghosszabbítják az önfoglalkoztatók és kisvállalkozók vissza nem térítendő állami pénzügyi támogatását egészen a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások teljes feloldásáig, ennek értelmében a kedvezményezettek napi 6750 forintnak megfelelő korona juttatásban részesülnek.

Németországban Jens Spahn egészségügyi miniszter szerint májustól az egészségügyi ellátás visszaállhat a normális működésre, és elkezdhetik bepótolni a járvány miatt elmaradt orvosi beavatkozásokat, és heteken belül elindulhat a Németországban kifejlesztett vakcina tesztelése.

Szerbiában az ország lakossága előtt az eddigi leghosszabb kijárási tilalom áll. Az ortodox húsvét miatti tömeges ünnepléseket elkerülendő 84 órán keresztül, vagyis péntek 17 órától kedd 5 óráig mindenkinek tilos az utcára lépnie. A kijárási tilalom megszegői pénz- vagy börtönbüntetéssel sújthatók, eközben pedig Macedóniában már csütörtöktől hatályba lépett a kijárási tilalom.

Kínában utólag 1 300 emberrel növelték a koronavírus miatt elhunytak számát, mivel mikor tombolt a járvány, nem álltak rendelkezésre a hiteles adatok. Ezzel Vuhanban jelentősen nőtt az áldozatok száma – hasonló korrekciók más országokban is várhatók majd, amikor a járvány enyhülésével összeszámolják azokat, akik valamiért kimaradtak a korábbi statisztikákból.

Emmanuel Macron francia elnök szerint az Unió az igazság pillanatában van, és amennyiben a gazdagabb országok nem vállalnak szolidaritást a járványtól és a válságtól sokkal erősebben sújtott déli államokkal, az könnyen az euroszkeptikusok és populisták malmára hajthatja a vizet, mondván cserben hagyták őket. A francia elnök szerint

„Az igazság pillanatában vagyunk. Most fog eldőlni, hogy az Európai Unió egy politikai projekt, vagy csak egy piaci projekt.”

A WHO szerint az Afrika lehet a járvány új epicentruma, ahol a koronavírus legalább 300 ezer ember halálát okozhatja, és harminc milliót taszíthat nyomorba. Ez leginkább annak következménye, hogy rengetegen nem férnek hozzá tiszta vízhez, és a városi lakosság 60 százaléka túlzsúfolt nyomornegyedekben lakik.

Mexikóban drogkartellek kezdtek osztogatásba, rászorulókat látnak el élelmiszerrel és alapvető cikkekkel, többek között El Chapo bandája nevében – mindazonáltal az akciókat dokumentáló fotókat és leírásokat érdemes fenntartásokkal kezelni, tekintve hogy nem áll távol a társadalom széles rétegeit sanyargató és kihasználó bűnszervezetektől, hogy hasonló akciókkal marketingeljék magukat.

Az Egyesült Államokban egyre forróbb a levegő a járvány gócpontjának számító New York állam kormányzója, Andrew Cuomo és a szövetségi kormány között, amelytől a kormányzó szerint az állam egy vasat sem kapott. A fertőzöttek és a halottak száma rohamosan növekszik, amivel az ellátórendszerek nem mindig tudnak lépést tartani. Ennek leglátványosabb példája, hogy New Jersey-ben 17 holttestet találtak egy hevenyészett halottasházban egy idősek otthonánál, mert nem volt hova rakni őket.

Brazíliában Bolsonaro tegnap este elnök kirúgta egészségügyi miniszterét, miután összetűzésbe keveredtek a járvány kezelését illetően. Luiz Inácio Lula da Silva korábbi elnök, ellenzéki vezető szerint Bolsonaro mészárszéket csinál az országból, amennyiben folytatja a járványhelyzet jelenlegi formában történő kezelését.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton