Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megkülönböztetett bánásmód szerint tesztelnek az idősotthonokban, állítja az ellenzéki polgármester

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hetekkel ezelőtt megkezdett egyeztetések eredményeként tudta letesztelni idősotthonainak lakóit a pécsi önkormányzat. A megyei jogú város vezetése hivatalos honlapján jelentette be, hogy 136 klinikai tesztet végeztek el az önkormányzati fenntartású Integrált Szociális Intézmény két telephelye mellet, két nem önkormányzati, de a városban található idősotthon lakóin és dolgozóin. A mintákat a hosszú hétvégén vették fel, a napokban várják az eredményeket.

Azonban úgy tűnik nem megy mindenhol ilyen könnyen az otthonokban élő fokozottan veszélyeztett korúak tesztelése. Hegedüs Péter, Balmazújváros polgármestere a 24.hu-nak elmondta, amikor megtudta, hogy a megyeszékhelyen Debrecenben két intézményben is teszteltek, miután felmerült, hogy az egyik idős bentlakó koronavírusos lehet, ő is megrendelte a járvány megelőzéséhez szükséges vizsgálatokat.

Neki viszont már nem sikerült elérnie, hogy a város két otthonában lakó, 285 időst és 138 dolgozót leteszteljék. Először egy önkormányzati céggel szerződésben álló magánlabornál próbálkozott, ahonnan indok nélkül, azzal, hogy a „tömeges tesztelést jelenteni kell felfelé”, elhajtották.

Ezután fordult a Hajdú-Bihar megyei kormányhivatal vezetőjéhez, Rácz Róberthez, aki a megyei védelmi bizottságot is vezeti. Neki kifejtette, mivel a debreceni idősotthonok lakóit letesztelték, a tesztelés elmaradása sértené a balmazújvárosi idős- és szociális otthonok lakóinak egészséghez való jogát, illetve az egészségügyi törvényben is garantált esélyegyenlőséghez való jogukat. Jelezte azt is, az idősotthonok, a Pesti útihoz hasonló módon könnyedén gócpontokká alakulhatnak.

A lapnak a polgármester úgy nyilatkozott, az önkormányzat egészségügyi dolgozói önként vállalták volna a tesztelést, azonban erre azt a választ kapták, ez nem lehetséges, mert „elkaphatják a fertőzést, ezzel pedig akadályoznánk a járványügyi védekezést, ami büntetőjogi kategória”

A megkülönböztetett bánásmódban a polgármester szerint szerepet játszhat, hogy a megyei kormányhivatal vezetője és Debrecen polgármestere, Papp László is kormánypártiak. Rácz Róbert korábban fideszes országgyűlési képviselő volt.

Hegedüs is aláírta azt a nyílt levelet, amelyben ellenzéki városvezetők kérik Orbán Viktort az idősotthonok tesztelésének elrendelésére, ami, a megyei jogú város vezetője szerint a kormány feladata lenne. A levélre eddig nem érkezett válasz.

Pedig különösen fontos lenne most az otthonok lakóinak minél előbbi tesztelése, mivel az európai áldozatok felét ők teszik ki. Ezekben az intézményekben gyorsan terjed a vírus, ráadásul itt élnek a legveszélyeztetettebbek.

Magyarországon összesen 58 ezer ember, az teljes 65 év feletti lakosság (1,8 millió fő) 3 százaléka él ilyen, nagyrészt önkormányzati fenntartású otthonokban. Az intézmények mintegy 14%-át működtetve a kormány csak akkora részt vállal az idősgondozásból, mint a magánvállalkozások – írja a G7.

Az EU-ban csak öt tagállam fordít kevesebbet az idősek ellátására, köztük van  Hollandia is, ahol az állampolgárok magánforrásból tudják fedezni mindezt.

A fenntartóknak juttatható állami támogatásokat az ellátottak száma alapján határozzák meg, de minél több saját bevétele van egy önkormányzatnak, annál kevesebbet fizet az állam. A támogatás összege igen alacsony, nehéz ebből megfelelő színvonalon fenntartani ezeket az intézményeket.

Ezt elsősorban a szociális területen dolgozó 211 ezer alkalmazottat érinti, akiknek idén januárban az átlagfizetésük mindössze nettó 120 ezer forint volt, az országos átlag kevesebb, mint fele. Az önkormányzatok számára a többletfeladatok és költségek kigazdálkodása egyre nehezebbé válik, a gazdasági visszaesés okozta bevételkiesés mellett, a kormányzati forráselvonások miatt is.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd