Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Roma Parlament az EU vezetőitől kéri, hogy segítsenek a magyarországi romákon

Ez a cikk több mint 4 éves.

Levelet küldött Horváth Aladár, a Roma Parlament Egyesület elnöke Vera Jourova EU-alelnöknek és Helena Dalli egyenlőségért felelős biztosnak. A Mércéhez s eljuttatott levélben Horváth azt kéri az Unió vezetőitől, hogy határozottan lépjenek fel a rasszista politikák ellen, amelyek a roma embereket a társadalmi problémák bűnbakjainak állítják be.

A Roma Parlament ezen kívül humanitárius segítséget is kér, ugyanis élelmiszerekre, orvosi felszerelésekre és tisztítószerekre lenne szüksége a roma embereknek az ország szegényebb részein.

Horváth Aladár emellett Ursula von der Leyen Európai Bizottság-elnöknek, David Sassoli EP-elnöknek és Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének is fogalmazott levelet a Roma Parlament által is szervezett Társadalmi Kerekasztal nevében. Ebben azt hangsúlyozza, hogy amikor elterjedt Magyarországon a koronavírus, a lakosok harmadának nem volt megtakarítása, 3 hét alatt pedig még ennél is többen kerültek létbizonytalanságba.

A járvány fenyegetettsége hatványozottan érinti a mélyszegénységben élő romákat, ugyanis közülük sokan telepeken élnek, és – ahogy eddig sem – most sem férnek hozzá a megfelelő védőeszközökhöz és gyógyszerekhez, vagy nincs pénzük megvásárolni ezeket.

Horváth a levélben megjegyzi, hogy ez egyébként nemcsak Magyarországon van így, Európa számos országában élnek romák elszeparált, szegény közösségekben.

„Orbán Viktor a munkaalapú társadalomban hisz, a szociális segítségnyújtást munkához köti, és az alulfinanszírozott önkormányzatoknak szervezi ki a szociális feladatokat, miközben azt tervezi, hogy még többet vesz el tőlük” – írja a Roma Parlament elnöke.

Hozzátette, a magyar hatóságoktól eddig nem kaptak érdemi választ a Roma Parlament és a Társadalmi Kerekasztal válságkezelési programjára, miközben a helyzet egyre rosszabb.

Éppen ezért arra kérik az Európai Unió vezetőit, hogy indítsanak egy segélyezési műveletet, ami által élelmiszerhez, gyógyszerhez és védőfelszereléshez juthatnak a kiszolgáltatott csoportok Magyarországon és az EU-ban.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az Age of Hope alapítvány és az Index nemrég közösen arról számolt be, hogy éheznek az ország legszegényebb településein éheznek azok a lakosok, akik a vírus miatt munka és iskola nélkül maradtak.

A borsodi Tornanádaskán például a két bolt közül az egyik a járvány miatt bezárt, a másik pedig annyira megemelte árait, hogy azt a helyiek nem tudják megfizetni. Sokan elvesztették állásukat, a faluban az egyetlen kereseti lehetőségnek így a közmunka maradt, ahol véges a betölthető pozíciók száma, ráadásul a polgármesterrel is „jóba kell lenni” ahhoz, hogy valakit felvegyenek közmunkásnak.

Címlapkép: Wikimedia Commons